Θηλασμός, ανάπτυξη μωρού εκτός καμπύλης και συμπλήρωμα

Έχω ένα κοριτσάκι τεσσάρων μηνών, το θήλασα αποκλειστικά το πρώτο τρίμηνο. Στο μαιευτήριο ήταν ευχαριστημένοι από τη τεχνική μου στο θηλασμό, τη συμπεριφορά του μωρού και τη πρόσληψη βάρους του παρόλα αυτά το επόμενο διάστημα βρεθήκαμε οριακά και τέλος εκτός καμπύλης αλλά πάντα με σταθερή ανάπτυξη (400γρ. περίπου/μήνα).

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο γιατρός να επιβάλει συμπλήρωμα, λέγοντάς μου πως η ποιότητα και η ποσότητα του γάλατος μου δεν επαρκεί.

Το ερώτημά μου είναι, αφού δεν υπήρχαν παθολογικά αίτια και δεδομένου του ότι υπήρχε μια σταθερή ανάπτυξη, αν θα μπορούσα να παραβλέψω τις καμπύλες και να συνέχιζα τον αποκλειστικό θηλασμό μέχρι τους έξι μήνες ή θα έκανα κακό στο μωρό όπως μου είπαν; 

Αντιλαμβάνομαι ότι ρωτώ κατόπιν εορτής, αφού είδη έχω δώσει συμπλήρωμα, αλλά είναι σημαντική για μένα η συμβουλή σας για να αλλάξω έστω και τώρα κατεύθυνση.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση σας.
Με εκτίμηση,

Αλεξάνδρα, Χαλκίδα

20/11/2017
Απαντά η επιστημονική συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com Θεοδώρα Σπηλιωτοπούλου Παιδίατρος-Νεογνολόγος, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
Η αλήθεια είναι ότι όταν ένα μωρό δεν παίρνει ικανοποιητικά βάρος, το πρώτο που πρέπει να ελέγξουμε είναι εάν παίρνει αρκετό γάλα.

Εάν όντως η μειωμένη πρόσληψη γάλατος είναι η αιτία της ελαττωμένης πρόσληψης βάρους, υπάρχουν αρκετοί τρόποι να παρέμβουμε. Αρχικά μπορούμε να δώσουμε ως συμπλήρωμα το γάλα της μαμάς που αντλεί με θήλαστρο. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό και χρειαστεί ξένο γάλα, και πάλι υπάρχουν τρόποι να υποστηρίξουμε τη γαλουχία.

Θα μπορούσατε να νοικιάσετε ένα νοσοκομειακό θήλαστρο, εάν υπάρχει η δυνατότητα, ή να χρησιμοποιήσετε ένα απλό θήλαστρο και να κάνετε όσο το δυνατόν περισσότερες αντλήσεις μπορείτε. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να αυξήσετε την παραγωγή σας και σιγά σιγά να αντικαθιστάτε γεύματα ξένου γάλακτος με μητρικό. Εννοείται ότι συνεχίζετε σε κάθε γεύμα να βάζετε πρώτα το παιδί στο στήθος.

Όταν αυξηθεί η παραγωγή σας θα συνεννοηθείτε με τον παιδίατρό σας πώς μπορείτε σταδιακά να μειώσετε το ξένο γάλα και να αυξήσετε τον θηλασμό.

Η διαδικασία αυτή δεν είναι εύκολη, αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο!

Σχετικά άρθρα:

    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *