Ένα νεογέννητο περιγράφει την ανάπτυξη των αισθήσεών του!

Ένα νεογέννητο περιγράφει την ανάπτυξη των αισθήσεών του!

Οι τρεις πρώτοι μήνες της ζωής μου είναι τόσο ξεχωριστοί…


Οι πέντε αισθήσεις του μωρού μας αναπτύσσονται πολύ πιο γρήγορα απ ότι φανταζόμαστε… Αν δεν μας πιστεύετε, ακούστε τι έχει να σας πει το ίδιο το μωράκι σχετικά με την εξέλιξη της αφής, της όρασης, της ακοής, της γεύσης και της όσφρησή του από τη στιγμή που μεγαλώνει στην κοιλίτσα σας, μέχρι εκείνη που τρυπώνει στη ζεστή αγκαλιά σας!


Οι τρεις πρώτοι μήνες της ζωής μου είναι τόσο ξεχωριστοί… Δεκάδες ερεθίσματα κεντρίζουν το ενδιαφέρον μου… Τη μυρωδιά της μανούλας μου όμως δεν την αλλάζω με ΤΙ-ΠΟ-ΤΑ!


Αγγιξέ με…

Η αφή είναι η πρώτη αίσθηση που αναπτύσσω μέσα στην κοιλίτσα σου. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο, πιθανόν να θεωρείται και η πιο αναπτυγμένη αίσθηση τη στιγμή της γέννησής μου! Μέσω της επαφής νιώθω ασφάλεια και αγάπη. Αυτή με βοηθά να δεθώ με τους ανθρώπους που με περιτριγυρίζουν. Λατρεύω το άγγιγμα της μαμάς στην πλατούλα μου όταν με ταΐζει. Τρελαίνομαι για μασάζ και μπορώ άνετα να απολαύσω τη θαλπωρή μιας ζεστής, απαλής, άνετης κουβερτούλας.

Διαβάστε επίσης: Το “τέταρτο τρίμηνο” – Γιατί τα νεογέννητα μισούν να τα αφήνουν κάτω 

Μανούλα… το ξέρεις ότι μέσα από το άγγιγμά σου μπορώ εκτός από την αγάπη σου να νιώσω και το άγχος σου; Ο τρόπος που με σηκώνεις και με κρατάς στην αγκαλιά σου, πολλές φορές, φανερώνει και τη δική σου συναισθηματική κατάσταση. Όσο πιο ήρεμη λοιπόν είσαι, τόσο πιο απαλά θα με κρατάς και τόσο πιο όμορφα θα νιώθω κοντά σου!

Ακούω τα πάντα!

Αφού μπορώ να εντοπίζω κάποιους ήχους ήδη από το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης όσο είμαι μέσα στη ζεστή μου φωλίτσα, φαντάσου τι μπορώ να κάνω όταν έρχομαι στον κόσμο! Η ακοή μου είναι πλήρως ανεπτυγμένη. Μπορώ να αντιληφθώ όλους τους γνώριμους ήχους και ειδικά τους δικούς σου, μανούλα!

Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, δεν πολυσυμπαθώ την ησυχία. Μου αρέσει το “γρύλισμα” της ηλεκτρικής σκούπας, το “μουρμουρητό” του πλυντηρίου και ο ήχος του ραδιοφώνου. Μου θυμίζουν μάλιστα την εποχή που βρισκόμουν στην κοιλιά σου…

Θέλω να “χρωματίζεις” τη φωνή σου όταν απευθύνεσαι σε μένα. Θα με δεις να αντιδρώ κάθε φορά που μου μιλάς και πολλές φορές να στρέφω το κεφαλάκι μου και να κουνώ χέρια και πόδια για να σου δείξω τη χαρά μου. Αγαπώ τη μουσική και ειδικά τα νανουρίσματα και τον ρυθμικό ήχο που κάνεις όταν με ταχταρίζεις.

Μανούλα… μη φοβάσαι να με “εκθέσεις” σε θορύβους. Μπορεί να μου είναι πιο δύσκολο να ηρεμήσω και να κοιμηθώ σε ένα “αποστειρωμένο” περιβάλλον απ ότι σε ένα σπίτι γεμάτο ζωή!

Χμ… κάτι μου μυρίζει!

Όταν εσύ ήσουν έξι μηνών έγκυος, εγώ, ανακάλυπτα την όσφρηση η οποία μάλιστα με ακολούθησε στη γέννησή μου και από εκεί και πέρα ολοένα δυναμώνει! Κάτι το οποίο φυσικά θα συνεχίσει να συμβαίνει μέχρι να φτάσω τα οκτώ μου χρόνια! Τι σημαίνει αυτό; Πως για μερικά χρόνια η όσφρηση μου θα είναι καλύτερη ακόμα κι από τη δική σου!

Η μυτούλα μου είναι ένα από τα “μέσα” που διαθέτω για να γνωρίσω όχι μόνο εσένα, αλλά και τον μπαμπάκα! Πριν ακόμα κλείσω την πρώτη εβδομάδα της ζωής μου, μπορώ να αναγνωρίσω τη μυρωδιά του γάλακτος όταν πλησιάζεις για να με θηλάσεις! Μάλιστα, δεν την αναγνωρίζω μόνο, αλλά την προτιμώ!

Οι γλυκές μυρωδιές είναι αυτές που μου αρέσουν περισσότερο. Το άρωμα της βανίλιας θα μου κεντρίσει το ενδιαφέρον, ενώ, αν μυρίσω ξύδι ή κάποια άλλη όξινη μυρωδιά, είναι πολύ πιθανό να στρέψω το κεφαλάκι μου αλλού.

Μανούλα… το ξέρεις ότι μου αρέσει να σε μυρίζω! Προσπάθησε λοιπόν να χρησιμοποιείς τα ίδια σαμπουάν, αφρόλουτρα και αποσμητικά ούτως ώστε να μπορώ να σε αναγνωρίζω αμέσως και να μην μπερδεύομαι… Το ίδιο, φυσικά, ισχύει και για τον μπαμπά! Καλό θα είναι, μάλιστα, τα προϊόντα αυτά να έχουν μια γλυκιά, απαλή μυρωδιά και να μην είναι “έντονα” και “βαριά”. Επίσης, αν καπνίζετε, έχετε στο μυαλό σας ότι το…μπαλκόνι δεν βοηθά πολύ… Και πάλι η μυρωδιά σας αλλάζει και με μπερδεύει αρκετά…

Τι γεύση έχει το γάλα μου;

Η αίσθηση της γεύσης άρχισε να αναπτύσσεται αρκετά νωρίς. Μέσω του αμνιακού υγρού οι μυρωδιές με κατέκλυζαν, χαρίζοντάς μου την ευκαιρία να γεννηθώ με μια ήδη πολύ καλή αίσθηση της γεύσης! Μια αίσθηση η οποία συνεχώς εμπλουτίζεται μέσω του θηλασμού, αφού, οι ουσίες των τροφών περνούν μέσα στο μητρικό γάλα, προσδίδοντάς του διαφορετική γεύση κάθε φορά!

Μανούλα… εννοείται πως η ζάχαρη και ιδιαίτερα το μέλι απαγορεύονται (τόσο στην πιπίλα, όσο και στο μπιμπερό, αν μου δώσεις…!). Μπορεί να είμαι επιρρεπές στις γλυκές γεύσεις, δεν θα πρέπει όμως να ξεχνάς ότι μπορεί να με βλάψουν, ειδικά αν αρχίσω να τις συνηθίζω από τόσο νωρίς…

Τα βλέπω… θολά!

Μπορεί η όρασή μου να είναι η τελευταία που αναπτύσσεται, παρόλα αυτά όμως, με το που αφήνω πίσω μου την κοιλίτσα της μαμάς, είμαι σε θέση να επικεντρώσω το βλέμμα μου σε μια απόσταση 20-30 εκατοστών.

Όλα είναι θολά στην αρχή. Τα ματάκια μου δεν “συνεργάζονται” μεταξύ τους. Μπορεί να “αλληθωρίζουν” όμως αυτός δεν είναι λόγος να ανησυχείτε… Είναι απολύτως φυσιολογικό για την ηλικία μου!

Η περιορισμένη μου όραση, πάντως, ενισχύει την ανάγκη μου να δεθώ με τους γονείς μου, ενώ, είναι υπέρ αρκετή για να μπορώ να διακρίνω το πρόσωπο της μαμάς ή του μπαμπά όταν με ταΐζουν.


Διαβάστε επίσης: Τρία χρώματα αντιλαμβάνεται ένα μωρό 3 μηνών. Ξέρετε ποια;

Το δυνατό φως με τυφλώνει, ειδικά τις δύο πρώτες εβδομάδες, όσο όμως περνάει ο καιρός το συνηθίζω. Τα έντονα χρώματα και μοτίβα, όπως π.χ. ένα κόκκινο ή ένα ασπρόμαυρο παιχνίδι τραβούν περισσότερο την προσοχή μου ενώ μπορώ να παρακολουθήσω με τα ματάκια μου ένα αντικείμενο που κινείται!

Μανούλα… παίξε μαζί μου δείχνοντάς μου παιχνιδάκια με ζωηρά χρώματα. Στην αρχή πλησίασε αρκετά για να τα βλέπω. Όταν δεις πως εστιάζω πιο εύκολα από πριν, άρχισε να τα απομακρύνεις λίγο περισσότερο. Έτσι, με βοηθάς να εξασκώ την όρασή μου και, φυσικά, να περνώ τον…ελεύθερο χρόνο μου ευχάριστα!

Διαβάστε επίσης: Εικόνες που βοηθούν στην ανάπτυξη της όρασης του νεογνού

Μόλις συμπληρώσω τους δύο μήνες, μπορείς να μου χαρίσεις κι ένα υπέροχο μομπίλ! Κρέμασε το πάνω από την κουνίτσα μου, όχι όμως ακριβώς πάνω από το κεφαλάκι μου, μιας και δεν θα είναι τόσο εύκολο να το “εντοπίσω”.

Δημοσίευση: 28/8/17
ΠΗΓΗ: babyradio.gr. paidimag.gr
    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *