Όταν θέλει μόνο τη μαμά δείχνει αντικοινωνικότητα;

Όταν θέλει μόνο τη μαμά δείχνει αντικοινωνικότητα;

 

 

Το  παιδάκι μου είναι 2 ετών. Επικοινωνεί άριστα μαζί μου, χωρίς βέβαια να μιλάει καλά ακόμα. Ξέρει πολλές λέξεις, αλλά δεν κάνει ποτέ συνδυασμούς, 2-3 μαζί.

Έχει μανία με τα τραγουδάκια, χορεύει, τραγουδάει όπως μπορεί, αλλά θέλει μόνο εμένα. Όταν κάποιος τρίτος του μιλάει, ακόμα και παππούδες, θείος, τους αγνοεί, ούτε καν θα αντιδράσει συνήθως σε αυτά που του λένε, δεν τους θέλει καθόλου.Επίσης, δεν ενδιαφέρεται τόσο για τα παιδάκια, θέλει να παίζει μόνος του. Ξέρει όμως όλους τους αριθμούς στα αγγλικά, την αλφάβητα, τα χρώματα τα ξεχωρίζει όλα και τα λέει. Τώρα ξεκίνησε παιδικό σταθμό και κλαίει ασταμάτητα.

Με ανησυχεί αυτή η αντικοινωνικότητά του σε συνδυασμό με το ότι δεν μιλάει κανονικά, παρά μόνο λέξεις (πολλές βέβαια!). Μήπως δεν ήταν έτοιμος για παιδικό και τον πίεσα;  θα τα καταφέρει; είναι φυσιολογικό που αντιδράει μόνο σε εμένα και αγνοεί όλους τους άλλους;

Αριστέα, Νάουσα
22/9/2016
Απαντά η επιστημονική συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com Μαρία Λαζαρίδου, Ψυχολόγος, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
Αγαπητή μαμά Αριστέα,
Ακούγεστε προβληματισμένη με τη συμπεριφορά του μικρού σας.Δείχνει να είναι προσκολλημένο σε εσάς. Σύμφωνα με τη θεωρία της ασφαλούς προσκόλλησης, τώρα είναι η περίοδος που το άγχος αποχωρισμού του μικρού σας είναι στη κορύφωση του.

Αυτό εξηγεί άλλωστε γιατί δεν θέλει να σχετίζεται με τους υπόλοιπους στο οικείο περιβάλλον σας, όπως και γιατί δυσκολεύεται να σας αποχωριστεί και να πάει στο παιδικό σταθμό χωρίς κλάματα.

Αυτό λοιπόν που περιγράφεται δεν είναι αντικοινωνικότητα αλλά φυσιολογική συμπεριφορά της ηλιακής αυτής φάσης.

Θα πρότεινα να αφουγκραστείτε τις ανάγκες του, να καταλάβετε τι θέλει εκείνο και τι το πιέζει. Αν συνεχίζει ωστόσο να σας ανησυχεί κάτι στη συμπεριφορά του παιδιού σας καλό είναι να μιλήσετε από κοντά με κάποιον ειδικό.

Στείλτε νέο ερώτημα
προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

 

Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *