Έχω επίπεδες θηλές, βάζω ψευδοθηλές αλλά το μωρό θηλάζει με λάθος τρόπο

Έχω επίπεδες θηλές, βάζω ψευδοθηλές αλλά το μωρό θηλάζει με λάθος τρόπο

Λόγω επίπεδων θηλών και μεγάλης και σκληρής (στην αρχή) θηλέας άλω, από το μαιευτήριο θηλάζουμε με θηλή σιλικόνης.
 
Το μωρό ρουφάει μόνο τη θηλή που βρίσκεται μέσα στη θηλή σιλικόνης και δεν πιάνει κομμάτι της θηλέας άλω. 

Από το μεσημέρι και μετά ζητάει να φάει σχεδόν κάθε μια ώρα. Επιπλέον έχει και κάποιες αναγωγές. Η παιδίατρος μου είπε ότι και για τα δύο φταίει ο λάθος τρόπος θηλασμού (που δεν πιάνει και κομμάτι της άλω) με αποτέλεσμα να προσλαμβάνει αέρα και να νομίζει ότι χόρτασε. Κολικούς (ακόμα) δεν έχει το μωρό. 

Έχω προσπαθήσει να τη θηλάσω κατευθείαν στο στήθος αλλά δεν το δέχεται. Με την ψευδοθηλή δεν μπορώ να την κάνω να πιάσει και θηλέα άλω/έξτρα σιλικόνη.

Αισθάνομαι ότι δεν έχω πια το κουράγιο να μάθω και εγώ και το μωρό νέο τρόπο θηλασμού. Πιστεύετε ότι η συχνότητα με τη οποία τρώει όντως οφείλεται στο λάθος θηλασμό; μπορώ να κάνω κάτι να το αλλάξω συνεχίζοντας να θηλάζω έτσι; Ήδη έχει αρχίσει να με παίρνει από κάτω και δεν θέλω να σταματήσω το θηλασμό επειδή δεν μπορώ να το κάνω 100% σωστά…

Στο μέλλον υπάρχει περίπτωση να έχω κάποιο άλλο πρόβλημα από αυτή την πρακτική, όπως μειωμένη παραγωγή; Στο ένα στήθος έχω τις τελευταίες 3 ημέρες ένα πετρωματάκι που δεν φεύγει με τίποτα. Μπορεί να οφείλεται εκεί;

Σας ευχαριστώ πολύ.

Ράνια, Παλλήνη

15/6/2016
Απαντά η επιστημονική συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com Αναστασία Μάρκου Μαία, Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Αγαπητή Ράνια,
συγχαρητήρια για την επιλογή σου να θηλάσεις.

Σύμφωνα και με τα συμπληρωματικά στοιχεία που μου παραθέτεις, βλέπω πως τα πάτε πάρα πολύ καλά.

Καταλαβαίνω απόλυτα την ανησυχία σου, μιας και οι επίπεδες θηλές προσθέτουν μιας μορφής επιπλέον δυσκολία στο θηλασμό. Σε αυτό το θέμα το μόνο που μπορώ να σου πω είναι, πως όλα είναι θέμα τεχνικής.

Σε πρώτο επίπεδο είναι σημαντικό να κάνετε με το παιδί επαφή δέρμα με δέρμα έτσι ώστε να δείξει ενδιαφέρον για να μπει στο στήθος. Έπειτα είναι πολύ σημαντικός ο τρόπος με τον οποίο θα υποστηρίξεις-κρατήσεις το μαστό έτσι ώστε να θηλάσει το μωράκι σου (ενώ παράλληλα φροντίζεις να ερεθίσεις τη θηλή για να βγει προς τα έξω).

Στη δική σου περίπτωση θα συνιστούσα ή την τεχνική σάντουιτς (κρατάς σαν σαντουιτσάκι το στήθος χωρίς να αγγίζεις τη θηλαία άλω έτσι ώστε τα δάχτυλά σου να είναι παράλληλα με τα χείλη του παιδιού) ή την τεχνική κρατήματος “φλιτζανάκι του καφέ” (κρατάς με τα 2 σου δάκτυλα δείκτη -αντίχειρα, κομμάτι της θηλαίας άλω έτσι ώστε να ανασηκώσεις την άλω και μόλις το βρέφος αρπάξει τη θηλή αυτά να προσγειωθούν στη γωνία του στόματός του).

Εάν και πάλι δε τα καταφέρεις μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια ψευδοθηλή μεγαλύτερου μεγέθους ώστε να μπει μέσα και κομμάτι από τη θηλαία άλω.

Θεωρώ πως εάν το στήθος σου δεν είναι πληγωμένο, όλα τα υπόλοιπα στοιχεία που μου αναφέρεις είναι άκρως φυσιολογικά. Η μεγάλη συχνότητα θηλασμών είναι άκρως φυσιολογική. Πέρα από σίτιση το στήθος προσφέρει προστασία και παρηγοριά στο βρέφος.

Οι αναγωγές, εάν δεν συμβαίνουν συνεχόμενα, θεωρώ πως δεν είναι κάτι ανησυχητικό σαν φαινόμενο μιας και το μωράκι σου βάζει αρκετό βάρος.

Για το πέτρωμα που μου αναφέρεις θα σου συνιστούσα ζεστό επίθεμα στην περιοχή σε συνδυασμό με ελαφρύ μασαζάκι σε εκείνο το σημείο την ώρα που θηλάζεις. Εάν δεν υποχωρήσει σε εύλογο χρονικό διάστημα  προσπάθησε να έρθεις σε επαφή με ένα ειδικό.

Για να νιώσεις καλύτερα αλλά και πιο σίγουρη για ότι συμβαίνει θα σου πρότεινα να έρθεις σε επαφή με ένα σύμβουλο θηλασμού για να δεις ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα.

Σου εύχομαι ολόψυχα καλή ευκολία και καλούς θηλασμούς!

    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *