Ενώ αποθήλασε κάποια βράδια ζητάει πάλι να θηλάσει. Κάνει;

Ενώ αποθήλασε κάποια βράδια ζητάει πάλι να θηλάσει. Κάνει;

Γεια σας, καλή χρόνια σας εύχομαι. Συγχαρητήρια για την βοήθεια σας σε εμάς τις θηλάζουσες. Θα ήθελα κάποια βοήθεια αν είναι εφικτό.

Η κόρη μου 31 μηνός έχει εδώ και 10 μέρες περίπου σταματήσει να θηλάζει… έχει όμως κάποια βράδια που μου ζητάει πάλι στήθος και δεν ξέρω αν πρέπει πάλι να την βάλω…

Αν δηλαδή έχει λιγνό γάλα ακόμα το στήθος μου, κάνει να το πιει η μικρή; Αν κάνει τελικά, μήπως της κάνει ψυχολογικά κακό;

Ευχαριστώ παρ πολύ

Βασιλική
27/1/2016
Απαντά η Αναστασία-Τάνια Ζώτου Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπεύτρια-Οργονοθεραπεύτρια, Βοηθός Μητρότητας-Τοκετού και λοχείας (Doula), Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC, Σύμβουλος Περιγεννητικής Αγωγής-Lamaze

Αγαπητή Βασιλική,
ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια.Δεν αναφέρεσαι καθόλου στο αν έγινε αυθόρμητα ο αποθηλασμός με την καθοδήγηση της κορούλας σου, η αν ακολουθήθηκε κάποια διαδικασία με δική σου πρωτοβουλία για το σκοπό αυτό.

Στην πρώτη περίπτωση όπου η κορούλα σου ωριμάζοντας συναισθηματικά μεταβαίνει από την στοματική φάση στο επόμενο στάδιο ψυχοσυναισθηματικής εξέλιξης αβίαστα, δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα να θηλάζει ευκαιριακά το βράδυ αρκεί εσύ σαν μανούλα να αισθάνεσαι καλά με αυτό. Σταδιακά θα χάσει το ενδιαφέρον της, η θα ξεχάσει ακόμη και το πώς θηλάζουν.

Σε αυτή την φάση, αν κάποια στιγμή είσαι κουρασμένη και δεν αντέχεις μπορείς πλέον να της πεις με τρυφερότητα και σταθερότητα την αλήθεια, πως δεν θέλεις να θηλάσει γιατί είσαι κουρασμένη, να την χαϊδέψεις είτε εσύ είτε ο μπαμπάς της για να χαλαρώσει και να αποκοιμηθεί.

Μπορείς επίσης να την ρωτήσεις αν χρειάζεται νεράκι καθώς μπορεί να διψάει απλά χωρίς απαραίτητα να έχει ανάγκη το θηλασμό. Όταν το παιδί είναι έτοιμο μπορεί λίγο να γκρινιάξει έως να δεχτεί ήρεμα την άρνηση.

Στην δεύτερη περίπτωση που έχει ακολουθηθεί κάποια τακτική όπου αν της επέτρεπες να θηλάσει θα ερχόσουν σε αντίθεση με το τι έχει προηγηθεί, καλύτερα να αρνηθείς.

Αν για παράδειγμα της είπες πως το γάλα σου έχει τελειώσει με κάποιο τρόπο προκειμένου να σταματήσει τον θηλασμό, σε αυτή την ηλικία πια, είναι καλύτερο, προκειμένου να μην τη μπερδέψεις και να διατηρήσεις την εμπιστοσύνη του παιδιού στο λόγο σου, να αρνηθείς με συνέπεια σ αυτό και να το επαναλάβεις κάθε φορά που θα επιχειρήσει να θηλάσει, με τρυφερότητα, κατανόηση, σταθερότητα, χωρίς ενοχές και την βοήθεια του μπαμπά.

    • Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “

Ρώτα τον Ειδικό

 
Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *