Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2015: Η ασφάλεια τροφίμων προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία (βίντεο)

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2015: Η ασφάλεια τροφίμων προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία (βίντεο)

«Από το αγρόκτημα στο πιάτο, κάνε το τρόφιμο ασφαλές»

 

Κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, η οποία επικεντρώνεται σε σημαντικά προβλήματα της δημόσιας υγείας που απασχολούν όλο τον κόσμο.

Η 7η Απριλίου είναι και η ημερομηνία «γέννησης» (το 1948) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), ενός εξειδικευμένου οργάνου του ΟΗΕ για θέματα Υγείας.
Το θέμα στο οποίο εστιάζεται ο εορτασμός της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας 2015 είναι η «Ασφάλεια των Τροφίμων». Το σλόγκαν της καμπάνιας του Π.Ο.Υ. είναι  «Από το αγρόκτημα στο πιάτο, κάνε το τρόφιμο ασφαλές» (From farm to plate, make food safe) με hashtag το #‎SafeFood‬, ενώ τα μηνύματα ευαισθητοποίησης επικεντρώνονται στους άξονες:

 • «Ενημερώσου! Πόσο καλά γνωρίζεις τα τρόφιμα που καταναλώνεις;»
 • «Χειρίσου, αποθήκευσε και προετοίμασε τα τρόφιμα με ασφαλή τρόπο»
 • «Κάνε ασφαλείς και έξυπνες επιλογές στη διατροφή σου»
 • «Απόλαυσε το φαγητό με ασφάλεια»
Πάνω από το 40% των ανθρώπων που υποφέρουν από εντερικές νόσους λόγω των επιμολυσμένων τροφίμων, είναι παιδιά κάτω των 5 ετών.

Σκοπός της καμπάνιας είναι να ευαισθητοποιηθούν οι κυβερνήσεις, οι βιομηχανίες, οι έμποροι και το κοινό για τη σημασία της ασφάλειας των τροφίμων – και να αποδοθεί ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει ο καθένας διασφαλίζοντας ότι τα τρόφιμα στα πιάτα όλων μας είναι ασφαλή για κατανάλωση.

Τα 5 κλειδιά για ασφαλέστερα τρόφιμα

σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι:

 1. Δώστε έμφαση στην καθαριότητα και την υγιεινή των τροφίμων
 2. Ξεχωρίστε τα ωμά και τα μαγειρεμένα τρόφιμα. Χρησιμοποιήστε διαφορετικά εργαλεία, για παράδειγμα μαχαίρια κοπής
 3. Μαγειρέψτε/ Ψήνετε καλά τα τρόφιμα, ιδιαίτερα το κρέας, τα πουλερικά, τα αβγά και τα θαλασσινά
 4. Διατηρείτε τα τρόφιμα σε ασφαλείς θερμοκρασίες
 5. Χρησιμοποιήστε ασφαλές νερό για τη μαγειρική και ασφαλείς πρώτες ύλες. Διδάξετε τις βασικές αρχές υγιεινής των τροφίμων και στα παιδιά σας.


Μητρικός θηλασμός:
Μέσο προστασίας της δημόσιας υγείας

Και επειδή η πρώτη τροφή του ανθρώπου είναι το μητρικό γάλα το οποίο προσφέρει αναρίθμητα και διαχρονικά οφέλη για την υγεία μητέρας και μωρού, θυμίζουμε πως σύµφωνα µε τον Π.Ο.Υ, τη UNICEF και την Αµερικάνικη Ακαδηµία Παιδιατρικής, κάθε επαγγελµατίας υγείας θα πρέπει να κατανοήσει τη διαδικασία του θηλασµού και να διευκολύνει τη µητέρα και το παιδί να καταφέρουν να θηλάσουν!

Στηρίζουμε το μητρικό θηλασμό και ενθαρρύνουμε τις μητέρες να θηλάζουν!


Μειώθηκαν στο μισό οι παιδικοί θάνατοι!

Μπορούν να σωθούν ως και 45 εκατ. παιδιά έως το 2035

Με την ευκαιρία της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας, η UNICEF επισημαίνει ότι η παγκόσμια κοινότητα έφτασε σε ένα σημαντικό ορόσημο για την επιβίωση των παιδιών με τις τελευταίες εκτιμήσεις να δείχνουν μείωση στο μισό της κάτω των πέντε ετών θνησιμότητας, από 90 θανάτους ανά 1.000 γεννήσεις το 1990, σε 48 θανάτους ανά 1.000 γεννήσεις το 2012.
Ωστόσο, 6,3 εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να χάνουν τη ζωή τους (12,7 εκατομμύρια το 1990) πριν τα πέμπτα τους γενέθλια ενώ πολλοί από αυτούς τους θανάτους θα μπορούσαν να προληφθούν.
Οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονται σε πέντε βασικά αίτια, ή ένα συνδυασμό αυτών: πνευμονία, επιπλοκές πριν τον τοκετό, επιπλοκές κατά τον τοκετό, διάρροια και ελονοσία. Η φτώχεια και η αποτυχία να διασφαλιστεί καθολική πρόσβαση σε βασικές κοινωνικές υπηρεσίες αποτελούν τις βαθύτερες αιτίες. Επιπλέον, οι επιπλοκές που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό στοίχισαν τη ζωή σε 287.000 γυναίκες το 2010 – ένας θάνατος κάθε δύο λεπτά.
Σε συνεργασία με τα κράτη και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις, η UNICEF εργάζεται για την αντιμετώπιση αυτών των απειλών και την εξασφάλιση της επιβίωσης και καλύτερης υγείας των παιδιών και των γυναικών.
 • Εντυπωσιακή πρόοδος έχει σημειωθεί όσον αφορά τη βελτίωση των ποσοστών επιβίωσης και της υγείας των παιδιών, ακόμη και σε ορισμένες από τις φτωχότερες χώρες. Από τις 61 χώρες υψηλής θνησιμότητας – εκείνες με τουλάχιστον 40 θανάτους ανά 1.000 γεννήσεις το 2012 – οι 25 έχουν μειώσει τα ποσοστά της κάτω των πέντε ετών θνησιμότητας τουλάχιστον κατά το ήμισυ μεταξύ 1990 και 2012.
 • Τα παγκόσμια ποσοστά εμβολιασμών εξακολουθούν να βελτιώνονται με την παγκόσμια κάλυψη με την τρίτη δόση διφθερίτιδας/κοκίτη/τετάνου (DPT3) περίπου στο 83%.
 • Ο συνδυασμός της βελτιωμένης κάλυψης τακτικών εμβολιασμών κατά της ιλαράς και των συμπληρωματικών εκστρατειών έχει μειώσει κατακόρυφα τον αριθμό των θανάτων από ιλαρά κατά 71% μεταξύ 2000-2011 παγκοσμίως από 548.300 θανάτους σε 157.700.
 • Η πρόοδος όσον αφορά την κάλυψη με συμπληρώματα βιταμίνης Α υπήρξε εξαιρετική. Το 2011, 54 χώρες ανέφεραν κάλυψη δύο δόσεων για παιδιά κάτω των πέντε ετών και από αυτές οι 37 χώρες πέτυχαν τουλάχιστον 70% κάλυψη.
 • Η χρήση επεξεργασμένων με εντομοκτόνο κουνουπιέρων στην υποσαχάρια Αφρική για την πρόληψη της ελονοσίας αυξήθηκε σημαντικά με το ποσοστό των νοικοκυριών στην υποσαχάρια Αφρική που χρησιμοποιούν τουλάχιστον μια να έχει αυξηθεί δραματικά από 3% το 2000 σε 53% το 2011 και να παραμένει στο 53%.
Παρά την ενθαρρυντική αυτή πρόοδο, τεράστια εμπόδια εξακολουθούν να βρίσκονται στο δρόμο μας για τη διασφάλιση ότι κάθε παιδί θα έχει το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα στη ζωή του. Οι φυσικές καταστροφές και οι ένοπλες συρράξεις που σκοτώνουν και τραυματίζουν τα παιδιά πολλαπλασιάζονται και η χρόνια φτώχεια παραμένει το μεγαλύτερο εμπόδιο για την πραγμάτωση των δικαιωμάτων των παιδιών.
Η UNICEF εκτιμά πως με τις σωστές παρεμβάσεις θα μπορούσαν να σωθούν μέχρι και 45 εκατομμύρια ζωές μέχρι το 2035.
Η Ελλάδα παρουσίασε μείωση της παιδικής θνησιμότητας κατά 62% από το 1990 ενώ σημαντική είναι η μείωση μετά το 2000 κατά 38% (από 13 θανάτους ανά 1.000 γεννήσεις το 1990 σε 8 το 2000 και περεταίρω σε 5 το 2012). Το 1970 ο δείκτης αυτός ήταν στο 38.
Δείτε περισσότερα για την παγκόσμια εκστρατεία της UNICEF για την εξάλειψη της παιδικής θνησιμότητας: http://bit.ly/1qTYY7a
 
Δημοσίευση 07/04/2015

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *