Είναι κακό για το παιδί να μαθαίνει στο κρεββάτι μαζί μου;

Είναι κακό για το παιδί να μαθαίνει στο κρεββάτι μαζί μου;

Μαρία Λαζαρίδου
Ψυχολόγος, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Καλησπέρα. Έχω ένα μωράκι 8 μηνών. Εδώ και πολλούς μήνες το μωρό ξυπνάει το βράδυ κάθε μια ώρα και ζητάει στήθος αλλιώς δεν τον παίρνει ο ύπνος. Μετά κοιμάται στο κρεβάτι μας όλο το βράδυ γιατί λόγω της κούρασης με παίρνει και εμένα ο ύπνος.

Θα ήθελα να ρωτήσω αν αυτό είναι κακό για το παιδί να μαθαίνει στο κρεββάτι μαζί μου και γενικά αν κάποιο βράδυ τον αφήσω στη γιαγιά του και του έχω βγάλει γάλα με το θήλαστρο θα ξυπνάει τόσο συχνά ή αν θα κοιμάται και δεν θα κλαίει που δεν θα είμαι εγώ εκεί. Φοβάμαι να το διακινδυνέψω!

ΕιρήνηΜαρκόπουλο Αττικής

07/04/2015
Αγαπητή μαμά Ειρήνη μπράβο σας. Τα έχετε καταφέρει πολύ καλά με το θηλασμό του μωρού σας έως τώρα.

Καταλαβαίνω ωστόσο ότι σας απασχολούν κάποια θέματα σχετικά με τον ύπνο του.

Γενικά μιλώντας, να σας πληροφορήσω ότι τα μωρά δεν κοιμούνται πολλές συνεχόμενες ώρες. To στομάχι τους μικρό και το μητρικό γάλα ελαφρύ και εύπεπτο, επομένως το μωρό χρειάζεται συχνά γεύματα.

Τα μωρά περνούν πολύ περισσότερο χρόνο σε κατάσταση ελαφριού ύπνου. Πρέπει να ξυπνήσουν για να δώσουν στη μαμά τους το μήνυμα ότι χρειάζονται φροντίδα, ότι πεινούν, ότι έχουν λερωθεί ή δεν βολεύονται και πολλά άλλα.

Όσο το μωρό ωριμάζει, ωριμάζει και ο κύκλος του ύπνου του. Οι συνήθειες του ύπνου περνούν διάφορα στάδια και φτάνουν στην ωριμότητα δηλαδή να μπορούν τα παιδιά να κοιμηθούν χωρίς διακοπές.

Ρωτάτε αν είναι «κακό να μαθαίνει στο κρεββάτι μαζί σας». Αν ακολουθείτε τις ασφαλείς οδηγίες συν κοίμησης (co-sleeping) δεν υπάρχει κάτι κακό σε αυτό που κάνετε. Σύμφωνα με έρευνες κοιμάστε 40% περισσότερο και έτσι μια ξεκούραστη μαμά είναι χαρούμενη και απολαμβάνει τη φροντίδα και το μεγάλωμα του μωρού της.

Όσο για τον ύπνο στη γιαγιά του το κάθε μωρό είναι διαφορετικό και θα πρέπει να διερευνήσετε τις συνθήκες στο σπίτι της γιαγιάς. Θα μπορούσατε να το δοκιμάσετε ένα βράδυ που θα βρίσκεστε και εσείς στο σπίτι της γιαγιά. Κοιμάται; Κλαίει; Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε αν πρέπει να το αφήσετε ή όχι.

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό


Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *