Πώς αντιδρά το έμβρυο όταν η μαμά καπνίζει (φωτό)

Πώς αντιδρά το έμβρυο όταν η μαμά καπνίζει (φωτό)

Γνωρίζετε κάποια έγκυο που καπνίζει; Πρέπει να το δει αυτό!
Tα έμβρυα των οποίων οι μητέρες καπνίζουν (στην πρώτη σειρά)

και τα έμβρυα των οποίων οι μητέρες δεν καπνίζουν (δεύτερη σειρά)

Επιστήμονες σε μια ακόμη προσπάθεια να ενθαρρύνουν τις έγκυες να κόψουν το κάπνισμα, δείχνουν τις βλαβερές συνέπειες του τσιγάρου χρησιμοποιώντας συγκλονιστικές εικόνες από υπερηχογραφήματα με τετραδιάστατη απεικόνιση (4D) με τις κινήσεις ενόχλησης που κάνουν τα έμβρυα με τα χεράκια τους όταν η μαμά τους καπνίζει! 


Οι επιστήμονες προειδοποιούν πολλά χρόνια τις εγκύους να κόψουν το κάπνισμα! Είναι εγκληματικό τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο καθώς αποδεδειγμένα αυξάνει τον κίνδυνο για πρόωρο τοκετό, αναπνευστικά προβλήματα, ακόμη και για θάνατο του εμβρύου.

Προς επίρρωση αυτής της κοινώς πλέον αποδεκτής άποψης, Βρετανοί επιστήμονες αποτύπωσαν τις αντιδράσεις των εμβρύων όταν εισέρχεται καπνός στον οργανισμό της μητέρας τους με τη μέθοδο της τετραδιάστατης απεικόνισης (4D).

Είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορούν να δείξουν τις βλαβερές συνέπειες του τσιγάρου και χρησιμοποιούν τις εικόνες για να ενθαρρύνουν τις μητέρες να το κόψουν!

Η Δρ Νάντια Ρέισλαντ από το Πανεπιστήμιο του Ντάρχαμ, στη Βορειοανατολική Αγγλία έχει καταγράψει χιλιάδες μικροσκοπικές κινήσεις εμβρύων κατά την πολυετή πείρα της στα 4D υπερηχογραφήματα.

Στο πλαίσιο του πειράματος, παρακολούθησε 20 εγκύους στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Τζέιμς Κουκ του Μίντλεσμπρο, τέσσερεις εκ των οποίων κάπνιζαν περίπου 14 τσιγάρα τη μέρα.

Έπειτα από ενδελεχή μελέτη των υπερηχογραφημάτων τους κατά την 24η, την 28η, την 32η και την 36ή εβδομάδα της κύησης, παρατήρησε ότι τα έμβρυα των οποίων οι μητέρες κάπνιζαν έκαναν πολύ περισσότερες επαναλαμβανόμενες κινήσεις με το στόμα τους ή άγγιζαν το σώμα τους συχνότερα σε σύγκριση με τα έμβρυα εκείνων που δεν κάπνιζαν.

Αυτό αποτελεί ένδειξη καθυστερημένης ανάπτυξης. Συνήθως τα έμβρυα κατά τις τελευταίες εβδομάδες της κύησης κουνούν λιγότερο το στόμα τους και αγγίζουν λιγότερο συχνά το σώμα τους.

Η τετραδιάστατος υπέρηχος δείχνει πώς το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συντελεί σε καθυστερημένη ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος του μωρού.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Acta Paediatrica».Δημοσίευση 26/03/2015

Διαβάστε επίσης:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *