Ιδιοπαθής θρομβοπενική πορφύρα, κορτιζόνη και θηλασμός

Ιατρός Αιματολόγος MD, PhD, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC, Επιμελήτρια Β’ Αιμοδοσίας ΒΓΝΗ, Συνεργαζόμενη Ερευνήτρια ΙΜΒΒ, ΙΤΕ
www.lactation.gr

Γεια σας! Πάσχω από ιδιοπαθή θρομβοπενική πορφύρα και υπάρχει ανάγκη να μου χορηγηθεί κορτιζόνη (medrol περίπου 48mg/ημερα). Έχω ένα μωράκι 4 μηνών το οποίο αυτή τη στιγμή θηλάζει αποκλειστικά.

Τους πρώτους 2 μήνες του έδινα ένα γεύμα με μπιμπερό και ξένο για να συνηθίζει στο μπιμπερό, όμως τους τελευταίους 2 μήνες θηλάζει αποκλειστικά.

Το πρόβλημα είναι ότι λόγω της φαρμακευτικής αγωγής, οι αιματολόγοι μου λένε ότι πρέπει να διακόψω το θηλασμό, το μωρό όμως δεν δέχεται το μπιμπερό ούτε με δικό μου γάλα αντλημένο.

Είμαι σε απόγνωση καθώς πρέπει να αποθηλάσω και δεν μπορώ να βρω τον τρόπο. Κλαίει γοερά και αρνείται πεισματικά να πιει. Τι να κάνω; Πως θα καταφέρω να αποθηλασω ομαλά;

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

Εύα, Χανιά
10/11/2014
Η χορήγηση κορτιζόνης σε μεγάλη δόση δεν αποτελεί αναγκαστικά αντένδειξη για το θηλασμό όταν δε χορηγηθεί μακροχρόνια.Για πόσο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί να την πάρετε; Αν είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα, συνήθως συστήνεται η στενή παρακολούθηση της ανάπτυξης του παιδιού από τον παιδίατρο.

Θα πρέπει λοιπόν να συνυπολογιστεί ο πιθανός κίνδυνος από τη μακροχρόνια χορήγηση κορτιζόνης και ο κίνδυνος από τη διακοπή του αποκλειστικού θηλασμού.

Η δόση που περνά στο γάλα είναι περίπου 2-5%. Προτείνεται επίσης η αποφυγή θηλασμού για 4 ώρες μετά τη δόση του φαρμάκου. Μπορεί κανείς να θηλάζει ή να αντλεί το γάλα αμέσως πριν πάρει το φάρμακο για να χορηγηθεί στο μωρό και μετά για 1 τετράωρο να απορρίπτεται το γάλα.

Συμπληρωματικές πληροφορίες μπορείτε να δείτε και εδώ:
https://www.infantrisk.com/forum/showthread.php?1721-Methylprednisolone-and-nursing-3-month-old.&highlight=methylprednisolone

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *