Είναι σωστό να χρησιμοποιούμε τον θηλασμό ως νανούρισμα ή πιπίλα;

Είναι σωστό να χρησιμοποιούμε τον θηλασμό ως νανούρισμα ή πιπίλα;


Παιδίατρος, paidiatroschania.com

Το κοριτσάκι μου είναι 3,5 μηνών. Από τις πρώτες 20 μέρες της γέννησής της θηλάζει όλη την ημέρα εκτός του τελευταίου βραδινού γεύματος που πίνει ξένο γάλα (1 μπουκάλι την ημέρα 150ml), καθώς θεωρούσαμε πως πεινάει περισσότερο από το διαθέσιμο γάλα μου.

Έχω στόχο να θηλάσω έτσι μέχρι τον έκτο μήνα όπου θα επιστρέψω στη δουλειά.

Το μωρό θηλάζει πάρα πολύ συχνά – κάθε 1,5 ώρα περίπου ίσως και κάθε 1 ώρα τα απογεύματα. Καθώς τα στήθη δεν προλαβαίνουν να γεμίσουν υπάρχουν φορές που φαίνεται πως δεν πεινάει αλλά θέλει να θηλάσει για να κοιμηθεί. Ακόμα και τα βράδια μετά το ξένο γάλα θηλάζει για μισή ώρα και έτσι νανουρίζεται.

Έτσι είναι σχεδόν αδύνατο να την αφήσουμε έστω και για λίγες ώρες στη γιαγιά της καθώς κλαίει πολύ εφόσον δεν μπορεί να θηλάσει.

Είναι σωστό να χρησιμοποιούμε τον θηλασμό ως νανούρισμα ή πιπίλα; Μήπως δημιουργεί μία εξάρτηση από την οποία δεν μπορεί να απεμπλακεί τόσο το μωρό όσο και η μητέρα στη διάρκεια του αποθηλασμού;

Εύα, Αγία Παρασκευή Αττικής

29/09/2014
Αγαπητή Εύα,
ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη και για την διάθεση σου να μοιραστείς τους προβληματισμούς σου μαζί μας.

Το μωρό σου παρουσιάζει μια απολύτως φυσιολογική θηλαστική συμπεριφορά που το οδηγεί σε μια άριστη ανάπτυξη.

Το στήθος και η αγκαλιά σου είναι η “φωλιά σας” μέσα στην οποία το μωρό σου πρέπει να μείνει όσο το δυνατόν περισσότερο για να μπορέσει να φύγει κάποτε από αυτήν ανεξάρτητη και δυνατή.

Οι φόβοι σου για εξάρτηση είναι ένας ακόμη μύθος που πρέπει να καταρριφθεί και να δώσει την θέση του στην μια και μοναδική αλήθεια που λέει: οσο περισσότερο θηλάσεις κι όσο περισσότερο κρατήσεις αγκαλιά το μωρό σου, τόσο περισσότερο δημιουργείς ένα σωματικά, ψυχικά κ πνευματικά υγιές παιδί κι αργότερα ενήλικα. Εξάρτηση προκαλεί η αδιαφορία και η εγκατάλειψη.

Απόλαυσε αυτές τις μοναδικές στιγμές (ώρες… μέρες… μήνες…) επαφής με το μωρό σου, που -πίστεψέ με- κάποτε θα τις αναπολείς με νοσταλγία και να είσαι βέβαιη ότι με κάθε θηλασμό, με κάθε αγκαλιά, με κάθε χάδι και γλυκόλογο του πλέκεις ένα μέλλον γεμάτο με υγεία, αγάπη, ανεξαρτησία, εμπιστοσύνη, σεβασμό.

Μην διστάζεις να το παίρνεις μαζί σου χρησιμοποιώντας μάρσιπο, να σου θυμίσω το όμορφο σλόγκαν: φορέστε το μωρό σας.

Καλώς ήρθες στον υπέροχο κόσμο της μητρότητας και μπράβο σου που διάλεξες τον θηλασμό για να σας ταξιδέψει σε αυτόν. Εμπιστέψου το ένστικτο σου και την υπέροχη κόρη σου. Θήλασε την απεριόριστα -κράτησε την ατελείωτα. Το ταξίδι σας μόλις ξεκίνησε κι εμείς θα είμαστε πάντα δίπλα σου! 

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Μητρικός Θηλασμός
Fun page
Υποστηρικτική Oμάδα Μητρικού Θηλασμού
Απανταχού θηλάζουσες

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *