Μήπως δεν τα καταφέρνουμε και πολύ καλά με το θηλασμό;

Μήπως δεν τα καταφέρνουμε και πολύ καλά με το θηλασμό;

Απαντά η Μαρία Χολή
Παιδίατρος, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Καταρχήν σας ευχαριστώ εκ των προτέρων που μου δίνετε τη δυνατότητα να μοιραστώ το πρόβλημά μου με τους ειδικούς.

Είμαι φρέσκια μανούλα, η μπέμπα μας γεννήθηκε πριν από 10 ημέρες και έχω έντονη ανησυχία πως δεν τα καταφέρνουμε και πολύ καλά με το θηλασμό.

Η μικρή γεννήθηκε 3360 και από το μαιευτήριο φύγαμε 3200, έχοντας την εντύπωση πως τα πάμε μια χαρά, καθώς το μωρό έδειχνε να τρώει και οι μαίες με διαβεβαίωναν πως πιάνει σωστά το στήθος.

Στη συνέχεια, σε επίσκεψή μας στον παιδίατρο, μας είπε πως το μωρό έχει πιθανότατα κοντό χαλινό, ωστόσο θα περιμένουμε λίγες ημέρες για να δούμε πώς τα πάει και να αποφανθεί εάν όντως υπάρχει πρόβλημα.

Το θέμα είναι πως εδώ και τρεις – τέσσερις ημέρες αντιμετωπίζουμε τα εξής δύο θέματα: Πρώτον πολλές φορές -κυρίως το απόγευμα- κοιμάται πολύ βαθιά και δίνουμε μάχη για να την ξυπνήσουμε να φάει… Και δεύτερον, υπάρχουν στιγμές που το στήθος και η θηλή είναι πολύ μαλακά με αποτέλεσμα να μη μπορεί να την πιάσει το μωρό, να εκνευρίζεται και να κλαίει.

Να σημειώσω στα παραπάνω πως σε γενικές γραμμές, θηλάζει συνήθως για 10-15 λεπτά και μετά αφήνει από μόνη της το στήθος.

Όλα αυτά με κάνουν να ανησυχώ μήπως τελικά δεν επαρκεί το γάλα μου και σιγά – σιγά “χάνουμε” το θέμα θηλασμός.

Πρόθεσή μου είναι να τη θηλάζω για τουλάχιστον 6 μήνες αποκλειστικά, γι αυτό και όλη αυτή η κατάσταση με στενοχωρεί και με αγχώνει.

Κάθε συμβουλή σας λοιπόν για να αποτρέψω τα χειρότερα και να είναι ικανοποιημένο και χορτάτο το μωρό μου θα ήταν πολύτιμη.
Νίκη, Θεσσαλονίκη

09/06/2014
Αγαπητή φίλη καταρχήν να σας ζήσει το μωράκι σας και να χαρείτε αυτές τις στιγμές όσο μπορείτε περισσότερο!!

Από τα βάρη που μου παραθέτετε νομίζω ότι μάλλον αδίκως αγχώνεστε με την μικρή σας. Έχει αρκετές ουρήσεις και κενώσεις και βεβαίως την σημαντική αύξηση βάρους (26-29/05) που αναφέρετε στο ερωτηματολόγιο, στοιχεία δηλαδή που αρκούν για να μας πείσουν ότι όλα πάνε καλά!!!

Μήπως λοιπόν η μικρή σας δεν είναι νωθρή αλλά αρκετά ικανοποιημένη από τα γεύματά της και για αυτό κοιμάται αρκετές ώρες; (παρεμπιπτόντως δεν αναφέρετε πόσες ώρες…).

Για το μαλακό στήθος που αναφέρετε, σημαντικό είναι να νιώθετε ότι το στήθος μαλακώνει με το τέλος του γεύματος της μικρής σας.

Και τέλος για το θέμα του κοντού χαλινού, εάν το παιδί θηλάζει, αδειάζει το στήθος και δεν πληγώνονται οι θηλές, δεν χρειάζεται να σας ανησυχεί καθώς αν συμβαίνουν τα παραπάνω δεν θα έχετε πρόβλημα με τον θηλασμό. Καλό είναι όμως να γνωρίζουμε ότι ο κοντός χαλινός μπορεί να αποτελέσει αιτία πληγωμένων θηλών οπότε χρειάζεται επιπλέον προσοχή.

Καλή συνέχεια λοιπόν σε αυτό το υπέροχο ταξίδι σας, που από ότι φαίνεται έχει ξεκινήσει καλά!!

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Σχετικά άρθρα:

1 Σχόλιο

  1. και εμεις ετσι ειμασταν και εδω και 3 μηνες θηλαζω αποκλειστικα με ψευδοθηλες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *