Μπορώ από μικτό θηλασμό να επιστρέψω σε αποκλειστικό;

Μπορώ από μικτό θηλασμό να επιστρέψω σε αποκλειστικό;

Μαία, Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας ΙBCLC

Καλησπέρα σας. Ξεκίνησα με αποκλειστικό θηλασμό αλλά την δεύτερη εβδομάδα η μπεμπούλα δεν πήρε καθόλου βάρος, ώσπου μια μέρα δεν μπορούσε καθόλου να κοιμηθεί και μου είπε η παιδίατρος να δώσω συμπλήρωμα και να εφαρμόσω μικτό θηλασμό.

Σήμερα κλείνουμε στις 21 Μαΐου τον τρίτο μήνα. Τον πρώτο μήνα τα γεύματα ήταν 11 περίπου και κοιμόταν 4-5 ώρες το βράδυ. Τα συμπληρώματα 3 εξ αυτών. Τον δεύτερο μήνα τα συμπληρώματα ήταν επίσης 3 και προς το τέλος τα μείωσα σε 2, των 150ml στην αρχή και των 180ml έπειτα.Ο συνολικός αριθμός των γευμάτων ήταν 8 περίπου. ΄Ομως προς τις αρχές του τρίτου μήνα ήταν πάλι στάσιμη στο βάρος της.

Η παιδίατρος μου είπε να της δίνω λίγο παραπάνω συμπλήρωμα ακόμη και αν είναι ήσυχη για να μπορέσει να πάρει βάρος. Εγώ φοβήθηκα να το κάνω γιατί δεν θέλω να μου μειωθεί το γάλα κι άλλο.

Τώρα στον τρίτο μήνα κάποιες ημέρες περνούσαν με μία φορά συμπλήρωμα (χωρίς να την αφήνω να γκρινιάζει), με ποσότητα 180 Ml, αλλά κυρίως 2 φορές με 180ml την φορά. Αλλά είδα ότι πάλι είναι στάσιμη. Τα γεύματά της πλέον είναι 6-7. Το βράδυ κοιμάται πια 7-8 και κάποιες φορές 9 ώρες.

Τί θα μπορούσα να κάνω να αυξήσω την παραγωγή ή ακόμη και να καταφέρω αποκλειστικό θηλασμό; Η μπεμπούλα κλείνει σε 2 μέρες τον τρίτο και ζυγίζει 5.040γραμ. Αλλάζουμε 5-6 πάνες από τσίσα και συνήθως μία με κακά.

Αθανασία, Παλαιό Φάληρο, Αττική

28/05/2014
Αγαπητή Αθανασία,
λυπάμαι πού δεν μπορώ, να σού δώσω άμεση λύση στο πρόβλημα σου δια αλληλογραφίας. Το μωρό σου ήδη είναι 3 μηνών και δέν θηλάζει αποκλειστικά από την αρχή. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται να σε δει ένας επαγγελματίας υγείας.

Θα πρότεινα παιδίατρο ibclc (ώστε να παρακολουθεί και την ανάπτυξη τού βρέφους) ο οποίος θα παρακολουθήσει πώς θηλάζει το μωρό, αν είναι επαρκή η παραγωγή γάλακτος, τι δεν γίνεται σωστά και θα δώσει  ανάλογα οδηγίες. Σε περίπτωση μειωμένης παραγωγής, μπορεί να χρειαστεί να συνταγογραφήσει ίσως και κάποιο φαρμακευτικό σκεύασμα πού θα βοηθήσει στην αύξηση της παραγωγής γάλακτος.

Είναι πολλά λοιπόν, όπως καταλαβαίνεις πού πρέπει ένας υπεύθυνος επαγγελματίας υγείας να παρατηρήσει από κοντά και να συλλέξει πληροφορίες παίρνοντας ένα καλό ιστορικό πού θα τον οδηγήσει στην σωστή επίλυση των προβλημάτων.

Εύχομαι καλή δύναμη στην προσπάθεια σου, να κερδίσεις τον αποκλειστικό θηλασμό!

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *