Απαντά η Βασιλική Δανηλάτου
Ιατρός Αιματολόγος MD, PhD, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC, Επιμελήτρια Β’ Αιμοδοσίας ΒΓΝΗ, Συνεργαζόμενη Ερευνήτρια ΙΜΒΒ, ΙΤΕ
www.lactation.gr
www.lactation.gr
Καλησπέρα σας. Μου διαγνώστηκε ελκώδης κολίτιδα και μου προτείνεται θεραπεία μεσαλαζίνης. Πιο συγκεκριμένα, Salofalk 500ων υπόθετα. Οι απόψεις διίστανται περί της δυνατότητας να συνεχίσει ο θηλασμό στης 15μηνης κόρης μου.
Η ψυχολογία παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό το ιδιοπαθές νόσημα και ήδη με έχουν γονατίσει με την έλλειψη σιγουριάς.Μπορεί κάποιος υπεύθυνα να μου απαντήσει αν μπορώ να θηλάζω κάνοντας την θεραπεία, αν πρέπει να αποθηλάσω ή αν υπάρχει εναλλακτική;
Ευχαριστώ για την κατανόηση.
Έρση, Λευκάδα
Ο μεταβολίτης του όμως acetyl-5- αμινοσαλυκιλικό οξύ περνά στο γάλα και δεν είναι γνωστό αν έχει επίδραση στα θηλάζοντα βρέφη. Μέχρι τώρα έχουν αναφερθεί λίγες περιπτώσεις διάρροιας σε θηλάζοντα βρέφη.
Οι περισσότεροι θεωρούν ότι είναι αρκετά ασφαλές κατά το θηλασμό (κατηγορία L3). Δεν είναι λόγος διακοπής θηλασμού, αλλά συστήνεται στενή παρακολούθηση του βρέφους για πιθανή εμφάνιση διάρροιας (αν και έχει αναφερθεί σπάνια).
Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψιν και το ψυχολογικό κόστος της απότομης διακοπής της γαλουχίας θα πρότεινα συνέχιση του θηλασμού με παρακολούθηση.
Βιβλιογραφία
1. Medications and Mother’s Milk, Thomas Hale, 2008 edition
2. http://toxnet.nlm.nih.gov/cgi-bin/sis/search/f?./temp/~gDUuk8:1
3. http://www.perinatal.gr/index_2.asp
Εύχομαι όλα να πάνε καλά
Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό“
Σχετικά άρθρα:
- Οι σωστοί κανόνες κατά τη λήψη φαρμάκου από θηλάζουσα μητέρα
- Θηλασμός: Οδηγίες για τη λήψη φαρμάκου από λεχώνα
- Αναίτια διακοπή του θηλασμού σε λήψη φαρμάκων από τη μητέρα
![]() |
Μητρικός Θηλασμός Fun page |
![]() |
Υποστηρικτική Oμάδα Μητρικού Θηλασμού “Απανταχού θηλάζουσες“ |
Βασιλική Δανηλάτου, Ιατρός Αιματολόγος MD, PhD, IBCLC
Τέως Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com
Μαμά Έρση,
ΑΝ σε βοηθάει η περίπτωσή μου, έχω νόσο του Crohn, διέκοψα την αγωγή πριν μείνω έγκυος (salofalk)και θήλασα το μωρό μου αποκλειστικά 17 μήνες. Περίπου στους 4,5 μήνες παρουσίασε αίμα στα κόπρανα -αλλεργία στο αγελαδινό γάλα που έπινα εγω. Περίπου στους 5 μήνες άρχισα να έχω προβλήματα και ο γαστεντερολόγος μου επέμεινε να ξεκινήσω την θεραπεία μου. Ο παιδίατρος μου είπε ότι μπορώ να θηλάσω και βλέπουμε αν παρουσιαστεί προβλημα. Ευτυχώς δεν παρουσιάστηκε πρόβλημα, συνεχίσαμε μέχρι που εγώ κουράστηκα και απόφάσισα να αποθηλάσω. Ο γιος μου είναι 3 ετών τώρα, πίνει κατσικίσιο γάλα – και αγελαδινο φρέσκο γάλα, δεν περάσαμε καθόλου από σκόνη, και είναι πολύ δυνατός και υγιής.
Είναι σημαντικό είναι να είναι η μανούλα υγιής και 15 μήνες δεν είναι και λίγο! 😉
Καλή τύχη.