Να αντικαταστήσω το βραδινό θηλασμό με ρόφημα όπως λέει η παιδίατρος;

Να αντικαταστήσω το βραδινό θηλασμό με ρόφημα όπως λέει η παιδίατρος;

Απαντά η Μαρία Χολή
Παιδίατρος, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Καλησπέρα σας. Ο γιος μου είναι 3 μηνών και τον θηλάζω αποκλειστικά. Θηλάζει συνήθως ανά 2 με 3 ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ το βράδυ ξυπνάει μία φορά για να θηλάσει. 

Το βάρος του είναι 6 κιλά και 860 γραμμάρια και η παιδίατρος μου συνέστησε το βραδινό θηλασμό να το αντικαταστήσω με ένα ρόφημα, λόγω του ότι το βάρος του είναι αυξημένο για την ηλικία του. Είναι σωστό αυτό; Τι με συμβουλεύετε να κάνω; 


Ευχαριστώ πολύ!
Ευαγγελία, Πάρος

17/03/2014
Αγαπητή φίλη,
να σας ζήσει το μωράκι σας!

Σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεται και δεν πρέπει να δώσετε ρόφημα στο αγοράκι σας.

Το αγοράκι σας θηλάζει αποκλειστικά και θα πρέπει να παρακολουθείτε την ανάπτυξη του σύμφωνα με τις καμπύλες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) που έχουν βασιστεί στα υγιή, θηλάζοντα βρέφη.

Συνεπώς δεν θα πρέπει να βασίζεστε στις καμπύλες που βρίσκονται στα βιβλιάρια υγείας που δίνονται κατά την έξοδο από το μαιευτήριο καθώς αυτές έχουν βασιστεί μόνο στον ελληνικό, κατά μέσο όσο παχύσαρκο πληθυσμό, και οδηγούν σε λάθος συμπεράσματα.

Σύμφωνα με τις καμπύλες του WHO λοιπόν, το μωράκι σας γεννήθηκε στην 75η εκατοστιαία καμπύλη αύξησης όσον αφορά το βάρος του και συνεχίζει να βρίσκεται σε αυτήν έως τώρα. Δεν υπάρχει τίποτα παθολογικό σε αυτό. Το αντίθετο μάλιστα, έχετε ένα πολύ υγιές και εύρωστο μωράκι!!

Συνεχίστε να το θηλάζετε αποκλειστικά (χωρίς άλλα συμπληρώματα) έως τους 6 μήνες και τότε παράλληλα με τον θηλασμό ξεκινήστε να προσφέρετε και στερεές τροφές. Έτσι άλλωστε το προστατεύετε και από την παχυσαρκία.

Μην αμφιβάλλετε επίσης αν κατά το 2ο τρίμηνο δεν συνεχίζει να παίρνει βάρος με τον ίδιο ρυθμό. Είναι φυσιολογικό!

Συνεχίστε χωρίς αμφιβολίες το ανεκτίμητο δώρο του θηλασμού!!!

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *