Διάταση κοιλιών του εγκεφάλου του εμβρύου

Διάταση κοιλιών του εγκεφάλου του εμβρύου

Απαντά ο Παναγιώτης Χριστόπουλος
MD, MSc, PhD, IFEPAG, Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος, Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων Εφήβων, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Συντονιστής Παιδογυναικολόγων Ευρώπης, Director European Association Paediatric–Adolescent Gynaecology

Καλησπέρα σας, θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι. Η αδελφή μου είναι σε ενδιαφέρουσα στη 19 εβδομάδα και ο γιατρός της είδε στον υπέρηχο κάποιες διευρυμένες κοιλίες του εγκεφάλου και πρέπει να το ψάξουμε περισσότερο.

Μπορείτε να με ενημερώσετε για το τί είναι αυτό ακριβώς καθώς και τις συνέπειές του για παν ενδεχόμενο;


Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων
Μαρία, Καλλιθέα

26/03/2014
Όταν κατά τη διάρκεια του υπερηχογραφικού έλεγχου, διαπιστωθεί αυξημένο μέγεθος των κοιλιών του εγκεφάλου του εμβρύου, τότε χρειάζεται πιο προσεκτικός έλεγχος.

Η συχνότερη αιτία είναι οι χρωμοσωμικές ανωμαλίες και για αυτό απαιτείται αμνιοπαρακέντηση, ώστε να διερευνηθεί ο καρυότυπος του εμβρύου.

Άλλη πιθανή αιτία μπορεί να είναι κάποια σπάνια ανωμαλία στη διάπλαση του εγκέφαλου και της σπονδυλικής στήλης, όπως υδροκέφαλο ή δισχιδής ράχη.

Ο υπερηχογραφικός έλεγχος πρέπει και μπορεί να δώσει απάντηση.

Οι λοιμώξεις από Τοξόπλασμα και Μεγαλοκυτταροϊό μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα και για το λόγο αυτό χρειάζονται εξετάσεις αίματος.

Πολλές φορές χρειάζεται να πραγματοποιηθεί μαγνητική τομογραφία του εμβρύου για να διερευνηθεί καλύτερα η κατάσταση του εγκέφαλου του εμβρύου.

Περίπου σε 9 από τα 10 έμβρυα με ήπια διάταση, δεν εμφανίζεται τελικά κάποιο πρόβλημα. Η εγκυμοσύνη εξελίσσεται ομαλά και τα παιδιά δεν αντιμετωπίζουν κανένα νοητικό ή άλλο οργανικό πρόβλημα.

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Υποστηρικτική Oμάδα Μητρικού Θηλασμού
Απανταχού θηλάζουσες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *