Θηλάζουσες μην απογοητεύεστε και να επιμένετε! Η ώρα της δικαίωσης θα φτάσει!

Θηλάζουσες μην απογοητεύεστε και να επιμένετε! Η ώρα της δικαίωσης θα φτάσει!

Ιστορία θηλασμού
της μαμάς Μαρίας Μ.

 

Θα ήθελα να σας διηγηθώ την δική μου ιστορία θηλασμού για να δώσω θάρρος και κουράγιο στις μαμάδες αυτές που δεν έχουν καταφέρει να θηλάσουν αποκλειστικά και προσπαθούν να διατηρήσουν το γάλα τους παρά την άρνηση θηλασμού του μωρού τους.

Δεν θα αναλωθώ στο να αναφερθώ στην απαίσια κλινική όπου γέννησα και η οποία προωθούσε τα γνωστά βιολογικά γάλατα…, στην μαία που πλήρωσα να έρθει σπίτι για να με βοηθήσει και ήταν άσχετη(!), στην απαράδεκτη παιδίατρο που μου ζητούσε να σταματήσω κάθε προσπάθεια να θηλάσω και να δώσω μα φυσικά τι άλλο; βιολογικό γάλα!

Θα αναφερθώ στη σύμβουλο θηλασμού της οποίας το κατώφλι περάσαμε με τη Βασιλική μας την 17 ημέρα της ζωής της και η οποία με βοήθησε με δυο απλές κινήσεις να πιάσει το παιδί στο στήθος και να κατανοήσω τον κανόνα της προσφοράς- ζήτησης.

Από εκεί και πέρα αρχίσαμε με τη Βασιλική την προσπάθεια επαναγαλακτισμού. Περάσαμε ώρες ατελείωτες αγκαλιά και μέχρι τα μισά του δεύτερου μήνα είχαμε φτάσει σχεδόν σε αποκλειστικό θηλασμό (η αναλογία ήταν περίπου 2/3 μητρικό γάλα 1/3 σκόνη). Με αυτή την αναλογία πορευτήκαμε μέχρι και τον τέταρτο μήνα και από εκεί και έπειτα μέχρι και ημέρα που η μικρή μου είναι 8½ μηνών η αναλογία σε γάλα είναι περίπου μισό μητρικό-μισό σκόνη.

Καθ’ όλη όμως αυτή την πορεία, η Βασιλική πέρασε πολλές περιόδους άρνησης θηλασμού. Μια γιατί υπέφερε από κολικούς, μια γιατί είχε δυσανεξία στην ντομάτα και στο αγελαδινό γάλα. Γενικά όταν το μωρό είχε κάποια ενόχληση, αρνούνταν να πιάσει το στήθος και μπορείτε να φανταστείτε τη ματαίωση και την απογοήτευση μου όταν μετά από τόση προσπάθεια, το στήθος μου είχε γάλα και η μικρή δεν έπινε!!! Στο θήλαστρο ποτέ δεν μπόρεσα να βγάλω πάνω από 60 ml γάλακτος (30ml από το κάθε στήθος) ακόμα κι όταν το στήθος μου έσταζε!!!
Τι δεν σκαρφιστήκαμε με τον άντρα μου εκείνες τις στιγμές! Την μια την βάζαμε στο αυτοκίνητο και την πηγαίναμε βόλτα στην παραλία (εκεί, έτσι όπως ήταν αποκοιμισμένη την έβαζα στο στήθος και θήλαζε), την άλλη παραφύλαγα όταν κοιμόταν, και λίγο πριν ξυπνήσει την έβαζα στο στήθος…
Από τον έκτο μήνα όμως και μετά, το μωρό άρχισε να μεγαλώνει και να συνεργάζεται καλύτερα. Τα δύσκολα είχαν περάσει!!
Η κορυφαία στιγμή του θηλασμού ήταν τον προηγούμενο μήνα, όταν η Βασιλική πέρασε μια γρίπη και ταυτόχρονα έβγαζε δοντάκι. Για ένα βράδυ είχε υψηλό πυρετό. Δεν ήθελε να φάει τροφές, ούτε να πιει γάλα σε σκόνη. Το μόνο που ζητούσε μέσα στον πυρετό της ήταν το στήθος της μαμάς της. Δεν μπορώ να σας περιγράψω με λόγια τη συγκίνησή μου μετά από τόση ματαίωση που είχα γευτεί τους προηγουμένους μήνες! Και δεν θα το πιστέψετε αλλά εκείνο το βράδυ είχα τόσο πολύ γάλα…!!! Η Βασιλική ρουφούσε συνεχώς και το στήθος δεν άδειαζε όπως τις άλλες φορές.
Για αυτό θέλω να στείλω το μήνυμα σε όλες τις μαμάδες, να μην απογοητεύονται και να επιμένουν! Η ώρα της δικαίωσης θα φτάσει.
Κλείνοντας θέλω να σας πω, πως τώρα πια, κοιτάζοντας πίσω, καταλαβαίνω ότι ο βασικός λόγος που δεν θήλασα αποκλειστικά ήταν γιατί φοβόμουν μήπως αφήσω το παιδί μου νηστικό. Δεν είχα εμπιστοσύνη στον εαυτό μου, μου έλειπε η αυτοπεποίθηση.
Σήμερα, μέσα από το μαγικό ταξίδι του θηλασμού, ξέρω ότι την έχω αποκτήσει και είμαι πολύ υπερήφανη γι αυτό.

 

Μπορείτε να στείλετε και τις δικές σας ιστορίες θηλασμού, τοκετού ή τις επιστολές, τα παράπονα και τις καταγγελίες σας στο editor[at]mitrikosthilasmos.com

 

Διαβάστε περισσότερες ιστορίες θηλασμού ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *