Με το ρυζάλευρο το μωρό παρουσίασε αλλεργίες

Απαντά η Ειρήνη Παφίτη-Δημητρίου
Παιδίατρος MB ChB MRCPCH
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Ο γιος μου είναι έξι μηνών και θηλάζω αποκλειστικά έως τώρα. Στους πεντέμισι μήνες ξεκίνησε στέρεες τροφές, αρχικά με ρυζάλευρο και μετά με αχλάδι. Στο ρυζάλευρο παρουσίασε αλλεργίες με έξαρση εκζέματος, τυμπανισμό και κοιλιακό πόνο.

Μετά από συμβουλή της παιδιάτρου σταματήσαμε τις τροφές για μια εβδομάδα και μας σύστηνε να εισάγουμε υποαλλεργικό γάλα φόρμουλα παράλληλα με το μητρικό γιατί υποστηρίζει ότι το δικό μου δεν τον καλύπτει. Εγώ διστάζω να του δώσω “ξένο” γάλα.

Όντως δεν τον καλύπτει το μητρικό μόνο; Η αλήθεια είναι ότι νοιώθω να λιγοστεύει το δικό μου.

ΓεωργίαΤρίπολη

13/02/2014

Αγαπητή Γεωργία,
Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται τώρα το παιδάκι σου είναι ξένο γάλα.

Το ρυζάλευρο σπάνια δημιουργεί αλλεργία αλλά συχνά το γάλα που περιέχει μέσα μπορεί να το προκαλέσει. Μπορείς, αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις ρυζάλευρο, να πάρεις σκέτο ρυζάλευρο και να το κάνεις με το γάλα σου.

Στους έξι μήνες τα παιδιά χρειάζονται τροφές συμπληρωματικές με το θηλασμό αλλά όχι άλλο γάλα από το μητρικό, το μητρικό γάλα όμως εξακολουθεί να είναι πολύ σημαντικό για το μωρό για τα επόμενα χρόνια!

Για φαγητά δοκίμασε λαχανικά, κοτόπουλο, κρέας, φρούτα και για δημητριακά ρύζι, κεχρί, κινόα φαγόπυρο.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να χρησιμοποιείς έτοιμες σκόνες όταν μπορείς να δίνεις κάτι φρέσκο στο μωρό σου.

Ιδιαίτερα στα μωρά με αλλεργίες η εισαγωγή διαφόρων τροφίμων ενώ το μωρό θηλάζει μειώνει την πιθανότητα αλλεργιών.

Καλή επιτυχία

1 Σχόλιο

  1. Θηλάζω δυόμιση μήνες τωρα, αλλά από την αρχή έδινα ένα γεύμα ξένου γάλακτος τη μέρα. Εμένα η παιδίατρος πρότινε να πάρω υποαλλεργικό γάλα γιαυτό το ένα γεύμα γιατί λένε οτι βοηθάει στους κωλικούς, αλλά το παιδί υπέφερε με αυτό. Αρχισε να έχει προβλήματα με το στομάχι, να κλαίει μετά απο το γεύμα και να βγάζει πολλές φορές γάλα ακόμα και μετά το θηλασμό, κατι που δεν έκανε πριν. Έδωσα πάλι το απλό γάλα και συνήλθε αμέσως!! και μιλάμε μόνο για ένα γεύμα τη μέρα!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *