Το μωρό έχει φύσημα και μου είπαν να μη θηλάζω συνέχεια

Το μωρό έχει φύσημα και μου είπαν να μη θηλάζω συνέχεια

Απαντά η Λίλα Μπίμπη
Παιδίατρος, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
www.paidiatros-info.gr

Καλημέρα σας. Έχω ένα κοριτσάκι τριών μήνα σήμερα, θηλάζω αποκλειστικά αλλά μετά από τις 40 ημέρες άρχισα να βγάζω το γάλα με θήλαστρο διότι έχουμε έντονο φύσημα στην καρδούλα και δεν επιτρέπουν το θηλασμό (κουραζόταν πάρα πολύ και έκλαιγε συνέχεια, ενώ τώρα τρώει και κοιμάται κάθε 3 ώρες 90 με 100 γρ).

Αδιαθέτησα μέχρι τώρα 3 φορές ανά 18 ημέρες και τις ημέρες εκείνες δεν έχω καθόλου γάλα, έτσι χρησιμοποίησα ότι είχα στην κατάψυξη. Δεν θέλω να βάλω ξένο αλλά δεν βγάζω αρκετό τώρα ώστε να την καλύψω. Τι πρέπει να κάνω;

Την ζυγίσαμε στις 20 ημέρες και είχε πάρει μόνο 60 γρ. ξαναπήγα στις επόμενες 10 ημέρες και πήρε μόνο 170 γρ. μου είπε να βάλω ξένο αλλά δεν θέλω. Φοβάται επίσης και για αλλεργία στο γάλα αν και κάνω δίαιτα.

Συγνώμη να έγραψα πολλά αλλά καταλαβαίνετε την αγωνία μου.
Ευχαριστώ πάρα πολύ. Να είστε καλά που μας βοηθάτε.
Ευδοξία, Θεσσαλονίκη

04/09/2013

Αγαπητή Ευδοξία,
να χαίρεσαι το κοριτσάκι σου και μπράβο που την θηλάζεις.

Το αθώο ή λειτουργικό καρδιακό φύσημα είναι πολύ συχνό στα βρέφη και τα παιδιά και δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα με το θηλασμό ή αργότερα με την έντονη δραστηριότητα, όμως ακόμα και σε εκ γενετής καρδιοπάθειες η σίτιση με το μπιμπερό είναι πιο κουραστική από το θηλασμό.

Αντίθετα το μωρό που θηλάζει συντονίζει πιο εύκολα τις θηλαστικές κινήσεις με την κατάποση και την αναπνοή του, αναπνέει καλύτερα και λαμβάνει περισσότερο οξυγόνο ενώ οι χτύποι της καρδιάς του και ο ρυθμός της αναπνοής του είναι πιο φυσιολογικοί.

Αν έχεις λάβει την οδηγία να μην θηλάζεις λόγω του φυσήματος τότε το μωράκι σου πρέπει να ελεγχθεί από παιδοκαρδιολόγο.

Από το ιστορικό που δίνεις δεν βγαίνει κάποιο συμπέρασμα για αλλεργία.

Αν χρειαστείς περαιτέρω βοήθεια είμαι στη διάθεσή σου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *