Βάρος μωρού. Να μην επαναπαύομαι μόνο στον θηλασμό;

Βάρος μωρού. Να μην επαναπαύομαι μόνο στον θηλασμό;

Απαντά η Βασιλική Δανηλάτου
Ιατρός Αιματολόγος MD, PhD, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
Επιμελήτρια Β’ Αιμοδοσίας ΒΓΝΗ, Συνεργαζόμενη Ερευνήτρια ΙΜΒΒ, ΙΤΕ
www.lactation.gr

Καλησπέρα σας. Ονομάζομαι Κατερίνα και είμαι “νέα” μαμά!!! Με το αγοράκι μου -2,5 μηνών- κάναμε σήμερα την επίσκεψη στον παιδίατρο. Ο γιατρός έδειξε ανησυχία για το βάρους του μικρού.

(Γέννηση 14/04 – 3.200, Έξοδος 19/04 – 3.250, 14/05 – 4.200, 14/06 – 5.200, 29/06 5.500 (μόνο 300γρ)), ενώ συνήθως παίρναμε 200γρ την βδομάδα. Μας συνέστησε να μην επαναπαυόμαστε μόνο στο μητρικό θηλασμό και να ξεκινήσουμε και συμπλήρωμα.

Φοβάμαι ότι θα μείνω πολύ πίσω στην παραγωγή μου και ο μικρός μου θα καταναλώνει μέρα με τη μέρα -καθώς θα συνηθίζει και θα αποζητά την ευκολία του μπουκαλιού-, η κατάληξη θα είναι το τέλος της όμορφης εμπειρίας που μοιράζομαι με τον γιο μου…

Πείτε μου, σας παρακαλώ τι με συμβουλεύετε να κάνω; Τι είναι οι καμπύλες ανάπτυξης και ποιες ακολουθεί ένα φυσιολογικό μωράκι;
Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας

Κατερίνα, Αμπελόκηποι, Αθήνα 
09/07/2013

Αγαπητή Κατερίνα,
Για ποιο λόγο έγινε ζύγισμα στις 2 εβδομάδες και όχι στο μήνα πάνω, όπως έγιναν τα προηγούμενα ζυγίσματα; Υπήρχε κάποιος λόγος που έγινε νωρίτερα το ζύγισμα;

Τα θηλάζοντα βρέφη από τον  3ο μήνα και μετά δεν παίρνουν τόσο πολύ βάρος όσο τους πρώτους μήνες, μειώνεται ο ρυθμός ανάπτυξης τους φυσιολογικά.

Προς το παρόν δε νομίζω ότι τίθεται κάποιο θέμα ανάπτυξης εφόσον το παιδί φαίνεται καλά και έχει αποκλειστεί από τον παιδίατρο κάποια λοίμωξη.

Θα σύστηνα ζύγισμα ανά μήνα στον ίδιο βρεφοζυγό και υπό παρόμοιες συνθήκες και να υπολογιστεί η ανάπτυξη του με βάση τις καμπύλες ανάπτυξης του ΠΟΥ για θηλάζοντα βρέφη.

Φιλικούς χαιρετισμούς


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *