Μητέρες με Ηπατίτιδα Β μπορούν να θηλάζουν

Μητέρες με Ηπατίτιδα Β μπορούν να θηλάζουν

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι μητέρες που πάσχουν από Ηπατίτιδα Β μπορούν να θηλάζουν κανονικά τα παιδιά τους.

Η Ηπατίτιδα Β δεν είναι αντένδειξη για την έναρξη και την συνέχιση του μητρικού θηλασμού, σε οποιαδήποτε μορφή της, ανεξάρτητα αν είναι ενεργός ή ανενεργός ή ανεξάρτητα από το ιικό φορτίο.


Μετάφραση: Στέλιος Παπαβέντσης
Παιδίατρος, MRCPCH, DCH, IBCLC | www.pediatros-thes.gr

Έρευνα από την Κίνα επιβεβαιώνει επιστημονικά αυτήν την θέση. Μεταξύ των ετών 2008 και 2012, σε πολλά ερευνητικά κέντρα στην Κίνα εξετάστηκαν πάνω από 67 χιλιάδες έγκυες γυναίκες και βρέθηκαν 1186 με θετικό Αυστραλιανό αντιγόνο (φορείς HBsAg). Οι οροθετικές μητέρες και τα βρέφη τους παρακολουθήθηκαν με κατάλληλες εξετάσεις αίματος μέχρι την ηλικία των 12 μηνών.

Σε όλα τα νεογέννητα θετικών μητέρων δόθηκε όπως είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη πρακτική ανοσοπροφύλαξη με ανοσοσφαιρίνη στην γέννηση. Βρέθηκε ότι το 3% αυτών των βρεφών είχαν αποτυχία στην ανοσοπροφύλαξη. Όλα αυτά τα παιδιά είχαν μητέρες που επιπλέον είχαν θετικό στο αίμα τους το αντιγόνο HBeAg αλλά και μεγάλο ιικό φορτίο( HBV-DNA >6 log10 copies/ml).

Μεταξύ των βρεφών με μητέρες θετικές για το HBeAg, η συχνότητα θετικού HBsAg στο αίμα τους ήταν 8.3% στο γκρουπ των βρεφών που θήλαζαν έναντι 9.2% στο γκρουπ βρεφών που έπαιρναν υποκατάστατο μητρικού γάλακτος.

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι ο θηλασμός δεν αυξάνει την μετάδοση της Ηπατίτιδας Β από την μητέρα προς το παιδί.

Πηγή: Zhang L et al. Breastfeeding and immunoprophylaxis efficacy of mother-to-child transmission of hepatitis B virus. J Matern Fetal Neonatal Med. 2013 May 20. [Epub ahead of print]

Δημοσίευση: 10/07/2013

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *