Όταν το παιδί τραυλίζει χρειάζεται επίσκεψη σε ειδικό;

Όταν το παιδί τραυλίζει χρειάζεται επίσκεψη σε ειδικό;

Απαντά η Μαρία-Κορίνα Στεφοπούλου

Λογοθεραπεύτρια MSc SLT
www.logotherapeia-patras.gr

Καλημέρα.
Έχω ένα αγοράκι 3 χρονών και εδώ και μια βδομάδα παρατηρώ τραυλισμό.

Τον τελευταίο καιρό είχε αρχίσει να λέει σχεδόν όλες τις λέξεις
(όχι πεντακάθαρα), του ανέφερα ότι θα πάει παιδικό και επίσης επισημαίνει συνέχεια ότι δεν είναι ωραίο να κοιμάται μόνος του και να παίζει μόνος του. Τα παραπάνω τα αναφέρω μήπως κάτι από αυτά τον έχουν επηρεάσει ψυχολογικά.

Ενώ άρχισε με τραυλισμό τώρα ανοιγοκλείνει το στόμα του χωρίς να βγαίνουν οι λέξεις και τελικά τα παρατάει και δεν λέει αυτό που θέλει να πει. Δεν συμβαίνει όλοι την ώρα αυτό. Άλλες φορές μιλάει μια χαρά. Απλά τον έχω δει ότι τώρα δεν μιλάει τόσο συχνά και περιορίζεται σε λέξεις και όχι προτάσεις. όταν όμως είναι χαλαρός και παίζει όλα είναι μια χαρά.

Έχω αγχωθεί πολύ και δεν ξέρω τί να κάνω. Να τον αφήσω να περάσει μόνο του ή πρέπει να επισκεφτώ άμεσα κάποιον ειδικό. Σημειώνω ότι μετά τον Πάσχα θα τον στείλω παιδικό. Να τον στείλω;

Δέσποινα Δ., Ν. Σμύρνη

04/04/2013

Αγαπητή Δέσποινα,
ο τραυλισμός που παρατηρείται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας συνήθως είναι παροδικός και οφείλεται στη γλωσσική εξέλιξη του παιδιού.

Γονείς που τα παιδιά τους τραυλίζουν για σύντομο χρονικό διάστημα (1-2 μήνες περίπου γύρω στην ηλικία των δυόμιση με τρία και κάτι) παρατηρούν στη συνέχεια αλματώδη ανάπτυξη στον τομέα της γλώσσας, δηλαδή πιο καθαρή άρθρωση, καλύτερη σύνταξη, πλουσιότερο λεξιλόγιο κ.λπ.

Σε κάποιες περιπτώσεις ο τραυλισμός παραμένει και δυσχεραίνει τη λεκτική επικοινωνία. Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί και να οφείλεται σε άλλα αίτια (όπως το άγχος)…

Στην περίπτωση τη δική σας δεν μπορώ να σας απαντήσω με ασφάλεια τί μπορεί να συμβαίνει, καθώς το διάστημα που τραυλίζει ο γιος σας είναι μικρό από ό,τι κατάλαβα. Θα έλεγα να κάνετε για λίγο υπομονή και αν τον βλέπετε ότι πιέζεται σε κάποια θέματα θα σας συμβούλευα να απευθυνθείτε σε κάποιον παιδοψυχολόγο.

Καλό είναι ωστόσο να κρατάτε ένα ημερολόγιο που θα σημειώνετε πότε το παιδί τραυλίζει (το πρωί, το μεσημέρι, το βράδυ, μετά από κάποια δραστηριότητα/συζήτηση/γεγονός;)  και ποιά είναι ακριβώς η λεκτική του συμπεριφορά (επαναλαμβάνει συλλαβές ή κάνει διακοπές;). Το ημερολόγιο αυτό: α) θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τί μπορεί να τον ενοχλεί -αν τον ενοχλεί κάτι- και β) θα βοηθήσει σημαντικά τον παιδοψυχολόγο ή τον λογοθεραπευτή, εφόσον χρειαστεί να αναζητήσετε μελλοντικά βοήθεια.

Εύχομαι… περαστικά!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *