Επιστροφή στη δουλειά: Τί πρόγραμμα να ακολουθήσω για να συνεχιστεί ο θηλασμός;

Επιστροφή στη δουλειά: Τί πρόγραμμα να ακολουθήσω για να συνεχιστεί ο θηλασμός;

Μαία, Καθηγήτρια εφαρμογών
Υποψήφια διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ
Kαλησπέρα σας και συγχαρητήρια για την αξιόλογη δουλειά που κάνετε και προσφέρετε σε όλες τις μανούλες που θέλουμε να θηλάσουμε τα παιδιά μας.

Έχω ένα κοριτσάκι τεσσάρων μηνών το οποίο το θηλάζω αποκλειστικά και τα πηγαίνουμε μια χαρά μέχρι στιγμής. Δεν έχει πάρει ποτέ μπιμπερό γιατί ήμουν διαθέσιμη συνεχώς οπότε η μόνη θηλή που γνωρίζει είναι αυτή του στήθους. Σε δύο μήνες όμως θα πρέπει να επιστρέψω στη δουλειά και τρέμω στην ιδέα ότι θα πρέπει ξαφνικά να συνηθίσει μπιμπερό και φοβάμαι πως δεν θα το θέλει. Σε συνδυασμό με την εισαγωγή των στερεών τροφών εκείνο το διάστημα νομίζω πως η μικρούλα μου θα χάσει το μπούσουλα…

Να σημειώσω ότι θα πρέπει να λείπω από το σπίτι εφτά με οχτώ ώρες και η εργασία μου θα βρίσκεται τουλάχιστον μία ώρα μακρυά οπότε είναι ανέφικτο να τη θηλάζω στο μεσοδιάστημα. Φυσικά από τη στιγμή που θα γυρνάω από τη δουλειά θέλω και θα είμαι διαθέσιμη για την μικρή αλλά φοβάμαι μήπως απογαλακτίσω.

Τι πρόγραμμα θα πρέπει να ακολουθήσω σε συνδυασμό με τις στερεές τροφές για να συνεχιστεί ο θηλασμός και να μην υποστεί μεγάλο σοκ η μικρούλα μου και από πότε πρέπει να ξεκινήσω;

Σας ευχαριστώ πολύ
Φωτεινή Α., Θεσσαλονίκη

20/03/2013

Αγαπητή Φωτεινή,
να σου ζήσει το μωρό σου και συγχαρητήρια για τον αποκλειστικό θηλασμό και όλη σου την προσπάθεια έως σήμερα.

Η επιστροφή της θηλάζουσας μητέρας στο εργασιακό περιβάλλον πράγματι αφορά μια αγχογόνα διαδικασία για τη μητέρα και το παιδί της. Ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι πολλές μητέρες δεν τα έχουν καταφέρει περίφημα και συνεχίζουν το θηλασμό και πριν και τους έξι μήνες και δεν αποθηλάζουν πρόωρα.

Υπάρχει η δυνατότητα να ξεκινήσεις από ή κατά τον 5ο μήνα σιγά- σιγά και αβίαστα να φτιάχνεις μια ατομική τράπεζα γάλακτος σε περίπτωση που μπορεί να χρειασθεί, και να δώσεις στον εαυτό σου χρόνο να αποκτήσει εξοικείωση με το θήλαστρο.

Άλλο ένα βήμα είναι να εισάγεις -αν θέλεις- τη σίτιση του μωρού με μητρικό γάλα από μπιμπερό περιστασιακά, από άλλο αν γίνεται πρόσωπο, όχι από εσένα. Κάποια μωρά δεν έχουν πρόβλημα και δέχονται το μπιμπερό χωρίς πρόβλημα. Αν αυτό γίνεται περιστασιακά, δεν αναμένεται να επηρεάσει τη δική σου παραγωγή γάλακτος.

Σε περίπτωση που δε θέλεις να μπεις σε αυτή τη διαδικασία ή το μωρό αρνείται να δεχθεί το μπιμπερό, μπορείς να δοκιμάσεις τη σίτιση προσφέροντας μητρικό γάλα με μικρό κουπάκι ή με κουταλάκι ειδικά από τους πεντέμιση μήνες προκειμένου να προσαρμοσθεί.

Ακόμη είναι καλό να γνωρίζεις ότι αυτό που παρατηρείται ειδικά σε αυτήν την ηλικία, είναι ότι το μωρό μπορεί να προσαρμοσθεί στο δικό σου πρόγραμμα και να θηλάζει περισσότερο όσο είσαι κοντά του.

Οι μητέρες που επιστρέφουν στην εργασία περιγράφουν αύξηση στους απογευματινούς-νυχτερινούς θηλασμούς του παιδιού τους, ενώ φροντίζουν τα Σαββατοκύριακα να είναι πιο διαθέσιμες στο θηλασμό για να μη μειωθεί το γάλα τους.

Θα θηλάζεις πριν φύγεις και αμέσως μόλις επιστρέφεις. Κατά την απουσία σου μπορεί να γίνεται ένα γεύμα αρχικά με εισαγωγή στερεών τροφών και συμπληρωματικά μητρικό γάλα που έχεις αφήσει διαθέσιμο στο ψυγείο ή και το αντίθετο, -το οποίο για αρχή προτείνεται περισσότερο- πρώτα δηλαδή το μητρικό γάλα και συμπληρωματικά οι στερεές τροφές και κλιμακωτά να αυξάνεται.

Η σίτιση με μητρικό γάλα είναι καλό να γίνεται κατά απαίτηση του παιδιού και όχι με πρόγραμμα και όταν λείπεις. Ο άνθρωπος που θα φροντίζει το παιδί σου είναι καλό να έχει λάβει ακριβείς σχετικές οδηγίες και να έχει εξοικειωθεί με τη φροντίδα και επικοινωνία με το μωρό από πριν.

Άλλη μια καλή οδηγία είναι οι τροφές του ( λαχανικά, φρούτα, δημητριακά) να αραιώνονται με μητρικό γάλα στην αρχή, ώστε να γίνονται περισσότερο υδαρείς και να δίδονται με το κουτάλι.

Καλό είναι να φροντίζεις να κάνεις μια άντληση στη δουλειά με ένα θήλαστρο τουλάχιστον για αρχή. Έτσι μπορείς να ετοιμάζεις και το γεύμα της επόμενης ημέρας των ωρών που θα λείπεις και να σιτίζεται το μωρό σου με φρέσκο μητρικό γάλα. Στην περίπτωση αυτή θα προσέχεις αυστηρά τις οδηγίες διατήρησης του γάλακτος και κατά τη μεταφορά του.

Το άγχος δεν είναι καλός σύμβουλος. Η κούραση επίσης. Όσο μπορείς και έχεις τη δυνατότητα συνέχισε να θηλάζεις χαλαρώνοντας μαζί με το μωρό σου και όχι μόνο πρωί και βράδυ.

Το δεύτερο και τρίτο γεύμα που θα εισαχθούν σταδιακά με τον καιρό, καλό είναι να συμπληρώνουν το θηλασμό ή τη σίτιση με μητρικό γάλα, όσο θα λείπεις. Συζήτησε με τον παιδίατρό σου το θέμα και το πρόγραμμα εισαγωγής των στερεών τροφών, έτσι ώστε να υποστηριχθεί η συνέχιση του μητρικού θηλασμού.

Επίσης μπορείς να ξεκινήσεις την εισαγωγή στερεών τροφών μια με δύο εβδομάδες πριν επιστρέψεις στη δουλειά για να μην συμπέσουν όλες οι αλλαγές μαζεμένες, εφόσον είναι έτοιμο το μωρό σου για αυτό.

Επιπλέον θα βρεις στην ιστοσελίδα, σε άρθρα που έχουν γραφτεί από ειδικούς, χρήσιμες οδηγίες για τα θήλαστρα και ποιο να επιλέξεις, την ατομική τράπεζα γάλακτος, την επιστροφή στην εργασία και τη διατήρηση της γαλουχίας και τέλος την εισαγωγή των στερεών τροφών.

Να θυμάσαι ότι κάθε δυάδα μητέρας -παιδιού είναι διαφορετική και θα πρέπει να εξατομικεύονται κατά περίπτωση οι γενικές οδηγίες.

Καλή συνέχεια στο προληπτικό, υποστηρικτό, θεραπευτικό για την υγεία τη δική σου και του παιδιού σου παράλληλα έργο να θηλάζεις!

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *