Επιστροφή στον αποκλειστικό θηλασμό μετά από συμπλήρωμα με φόρμουλα

Επιστροφή στον αποκλειστικό θηλασμό μετά από συμπλήρωμα με φόρμουλα

Απαντά η Λίλα Μπίμπη
Παιδίατρος, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
www.paidiatros-info.gr

Το μωρό μου 48 ημερών, γεννήθηκε 3160 και έχασε βάρος λίγο παραπάνω από το 10% έφτασε δηλαδή 2810 και αυτό όχι στο μαιευτήριο αλλά τις πρώτες μέρες που το είχα στο σπίτι επειδή το θήλαζα μόνο για 30 λεπτά σύνολο, που σημαίνει ότι δεν έτρωγε ικανοποιητικά.

Μετά τις 10 μέρες που το αντιλήφθηκα και αφού είχα πάρει ζυγαριά στο σπίτι και άρχιζα να το θηλάζω περισσότερη ώρα άρχισε να παίρνει βάρος (περίπου 25-30γρ. την ημέρα) όμως η παιδίατρος στην πρώτη μας επίσκεψη που ζυγίζαμε 3300 και ήμασταν 34 ημερών μας σύστησε να βγάζουμε με το θήλαστρο το γάλα για να δούμε ότι παίρνει τουλάχιστον 500ml την ημέρα, παρόλο που από τις σημειώσεις μου φαινόταν ότι τις τελευταίες μέρες το μωρό έπαιρνε ικανοποιητικό βάρος. Αυτό το αποφασίσαμε για να σιγουρευτούμε ότι το παιδί τρώει κανονικά.

Εγώ συνέχιζα να θηλάζω (μου ήταν πιο εύκολο) και για να τσεκάρω το μωρό του έδινα συμπλήρωμα είτε το δικό μου γάλα που είχα βγάλει με το θήλαστρο ή φόρμουλα. Φυσικά το συμπλήρωμα το έτρωγε με μεγάλη ευκολία και σε μεγάλες ποσότητες και αν κρίνω από την δυσφορία που έβλεπα κάποιες φορές στο πρόσωπο του μάλλον την μεγαλύτερη ποσότητα την έτρωγε από λαιμαργία και όχι από πείνα. Επειδή όμως είχα ανησυχήσει για το βάρος του συνέχισα για 10 μέρες να τον ταΐζω με αυτόν τον τρόπο.

Τώρα είναι ήδη 3800 και προσπαθώ να γυρίσω ξανά στον αποκλειστικό θηλασμό (κάναμε κάποιους μαραθώνιους θηλασμούς, έβγαλα με το θήλαστρο και πήρα συμπλήρωμα μαγιάς) όλα αυτά στην προσπάθεια να αντικαταστήσω την φόρμουλα που σε αυτές τις 10 μέρες είχε φτάσει από 100-220ml.

Το αποτέλεσμα είναι μετά από πολύ προσπάθεια (ώρες, νυχτερινές αντλήσεις κλπ) από χθες μου φαίνεται ότι και το μωρό χορταίνει (τώρα τον αφήνω όση ώρα θέλει και τουλάχιστον 20-25′ από κάθε στήθος) και δεν χρειάζεται έξτρα γάλα (εχθές μετά τον θηλασμό του έδωσα 40ml δικό μου γάλα και μετά του έφτιαξα και 30ml φόρμουλα και έφαγε με το ζόρι τα 20ml και μετά για αρκετή ώρα είχε δυσφορία γιατί προφανώς το στομάχι του ήταν υπερπλήρες).

Πιστεύω ότι έχω γάλα αφού τον ακούω και καταπίνει αρκετή ώρα και μετά κοιμάται ήσυχος και επιπλέον έχω βγάλει με το θήλαστρο 7-8 φορές και πάντα περίπου 30-60ml και μια φορά 125ml παρόλο που είχε περάσει μόνο μία ώρα από τον θηλασμό.

Η ερώτηση μου είναι η εξής, επειδή τις προηγούμενες μέρες το μωρό έπαιρνε αρκετό βάρος γιατί έτρωγε με τον τρόπο που περιγράφω παραπάνω μεγάλες ποσότητες, με τον θηλασμό φαντάζομαι αυτός ο ρυθμός θα αλλάξει ξανά.

Εγώ συνεχίζω φυσικά να ελέγχω τις πάνες του να είναι βαριές και τουλάχιστον 7-8 την ημέρα και τον ύπνο του που είναι περίπου 2-3 ώρες (το βράδυ ίσως και 4) αλλά θέλω να καταλάβω τι να περιμένω τώρα στο βάρος ανά βδομάδα και αν αυτό λόγω του ότι είναι πίσω στο βάρος για την ηλικία του είναι ασφαλές ή αν θα πρέπει να συνεχίσω για λίγο ακόμα την φόρμουλα ώστε το μωρό να φτάσει τα 4.2κιλά που θα έπρεπε υπό κ.σ. να είναι περίπου σε αυτές τις μέρες.

Φαντάζομαι ότι δεν θα παίρνει ξανά 50-60 γραμμάρια την ημέρα που έπαιρνε με την φόρμουλα αλλά αυτό δεν με απασχολεί αν δεν συντρέχει κάποιος άλλος λόγος αναπτυξιακός σε σχέση με το βάρος γέννησης, την ηλικία και το βάρος που θα πρέπει να έχει. Γενικά είναι ήρεμο μωρό και τρώει χωρίς πρόβλημα σύγχυσης θηλών και από μπουκάλι και φυσικά από το στήθος που το απολαμβάνει αφού κοιμάται ήρεμος μετά για αρκετές ώρες.

Ευχαριστώ πολύ
Τζένη Γ., Ν. Σμύρνη

28/02/2013

Αγαπητή Τζένη,
Από τις τελευταίες μετρήσεις που δίνεις δεν θεωρώ ότι το μωρό χρειάζεται τόσο πολύ συμπλήρωμα, σίγουρα όχι φόρμουλα από τη στιγμή που βγάζεις κι εσύ γάλα με το θήλαστρο, και όχι σε όλα του τα γεύματα πχ 2-3 την ημέρα και σταδιακή μείωση.

Συνέχισε να θηλάζεις χωρίς χρονικούς περιορισμούς, επαφή δέρμα με δέρμα και μην τον ζυγίσεις τόσο συχνά.

Θα ήθελα το μωρό να κάνει 8-12 θηλασμούς το 24ωρο και το βράδυ να τον ξυπνάς στις 4 ώρες για να θηλάσει, αν δεν έχει ξυπνήσει πιο πριν από μόνος του.

Η επόμενη ζύγιση να γίνει σε 5 ημέρες και όχι πιο νωρίς ώστε να βγει ένα ασφαλές και αξιόπιστο συμπέρασμα.

Θα σου σύστηνα να επισκεφτείς με το μωρό σου έναν σύμβουλο θηλασμού, ώστε να εκτιμηθεί από κοντά αν το μωρό θηλάζει σωστά και να έχεις μια συνέχεια στην παρακολούθηση του θηλασμού από κάποιον ειδικό.

Τα 50-60 γραμμάρια πρόσληψης βάρους την ημέρα είναι υπερβολικά!   Η εκτίμηση του θηλασμού όμως δεν γίνεται μόνο με την παρακολούθηση του βάρους .  Συνέχισε να ελέγχεις τις πάνες του και την όλη του συμπεριφορά.  Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για την μέχρι τώρα ανάπτυξή του.

Προσπάθησε να μην αγχώνεσαι τόσο πολύ και να απολαύσεις το μωρό σου και το θηλασμό.  Είμαι βέβαιη ότι θα καταφέρεις να θηλάσεις αποκλειστικά.

Είμαι στη διάθεσή σου για ότι άλλο χρειαστείς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *