Βοήθεια! Δεν μπορώ να κόψω το συμπλήρωμα!

Βοήθεια! Δεν μπορώ να κόψω το συμπλήρωμα!

Απαντά η Λίλα Μπίμπη
Παιδίατρος, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
www.paidiatros-info.gr

Αρχικά συγχαρητήρια για την ομάδα και το site σας!
Έχω ένα κοριτσάκι 37 ημερών, ξεκίνησα με αποκλειστικό θηλασμό, αλλά μία μέρα πριν βγούμε έκανε ίκτερο 13,6 και μπήκε στη λάμπα, συνέχισα να θηλάζω, βγήκαμε με 12,5, μετά από δύο μέρες ανέβηκε στο 16, και η παιδίατρος μου συνέστησε να της ξεκινήσω αποκλειστικά συμπλήρωμα 2-3 μέρες μέχρι να της πέσει.

Έβγαζα το δικό μου με χειροκίνητο θήλαστρο αλλά το μάξιμουμ της παραγωγής μου ήταν 20-30ml από τον κάθε μαστό μετά από αρκετή ώρα άντλησης. Μία βδομάδα μετά τη γέννα ήταν 3070, οπότε η παιδίατρος μου είπε να συνεχίσω παράλληλα συμπλήρωμα γιατί το παιδί έχανε βάρος.

Της έδινα συμπλήρωμα τη μέρα μετά από μαραθώνιους θηλασμούς από τους οποίους όμως μάλλον δεν χόρταινε γιατί γκρίνιαζε και δεν κοιμόταν, και τη νύχτα για να κοιμάμαι λίγο. Ξεκίνησα στις δέκα μέρες χάπια μαγιάς αλλά το γάλα μου δεν έχει αυξηθεί ιδιαίτερα και αναγκάζομαι πάλι να της δίνω συμπλήρωμα γιατί πεινάει και κλαίει.

Να τονίσω ότι συνήθως είμαι όλη μέρα με το μωρό στο στήθος για να αυξήσω όσο μπορώ την παραγωγή μου αλλά ακόμα δεν το έχω καταφέρει.Μόνο με συμπλήρωμα ηρεμεί. Δεν έχω στάνταρ ml ή συχνότητα που της δίνω, άλλες φορές χορταίνει με 60, άλλες με 90 μετά το θηλασμό, και τη νύχτα 1 φορά ή δύο της δίνω 120 ml .

Πριν λίγες μέρες κατάφερα να μειώσω το συμπλήρωμα σε δύο φορές από 120 ml το βράδυ και σχεδόν καθόλου μέσα στη μέρα, το βάρος της ήταν 3500 και η παιδίατρος μου είπε πως είχε πάρει ελάχιστο βάρος από τη γέννηση και πως έπρεπε να αυξήσω ξανά το συμπλήρωμα, οπότε όλη μου η προσπάθεια μηδενίστηκε πάλι και της δίνω συμπλήρωμα όπως πριν.

Θέλω να θηλάσω αποκλειστικά αλλά δεν ξέρω αν μπορώ πια γιατί το γάλα μου είναι τελικά πολύ λίγο. Επιπλέον δυστυχώς αύριο ξεκινάω δουλειά λίγες ώρες τη μέρα, οπότε αναγκαστικά θα της δίνω συμπλήρωμα πριν φύγω (2-3 ώρες τη μέρα, 3-4 μέρες τη βδομάδα μόνο).

Τι με συμβουλεύετε να κάνω; Έχω απογοητευτεί γιατί σε κάθε προσπάθεια να κόψω το συμπλήρωμα η παιδίατρος με αποθαρρύνει. Από τη μία δεν της δίνω συμπλήρωμα για να αυξήσω την παραγωγή μου, από την άλλη το παιδί δεν χορταίνει αλλιώς. Τώρα η μικρή είναι 3700.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη βοήθεια.

Μαρίλεια Μ., Αθήνα
19/01/2013

Αγαπητή Μαρίλεια
Από το ιστορικό του μωρού σου έχω να επισημάνω ότι παίρνει αρκετό συμπλήρωμα παρόλο που είναι, όπως περιγράφεις, συνεχώς στο στήθος και η πρόσληψη βάρους είναι μεν σχετικά καλή αλλά με συμπλήρωμα.  Αυτό σημαίνει ότι την ώρα που το μωρό είναι στο στήθος δεν θηλάζει αποτελεσματικά, πιπιλάει αντί να ρουφάει, κι αυτό δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο όπου ο μη αποτελεσματικός θηλασμός προκαλεί περαιτέρω μείωση της παραγωγής μητρικού γάλακτος.

Θα σε συμβούλευα τα εξής:
Όταν θηλάζεις να έχεις  δέρμα με δέρμα επαφή με το μωρό, ώστε να διεγείρεται η έκκριση της ορμόνης ωκυτοκίνης που προκαλεί τη ροή γάλακτος από το μαστό.  Ένας μάρσιπος ή sling είναι σημαντική βοήθεια για τα ενδιάμεσα διαστήματα του θηλασμού όπου εσύ έχεις τα χέρια σου ελεύθερα και το μωρό είναι κοντά σου και έτοιμο να θηλάσει όποτε το επιθυμεί.

Κατά τη διάρκεια του θηλασμού κάνεις μαλάξεις στο μαστό.  Το μωρό για να θηλάσει αποτελεσματικά πρέπει να  έχει καλά ανοικτό το στοματάκι του, με τα χείλη γυρισμένα προς τα έξω, έτσι ώστε μέσα στο στόμα του να έχει και μέρος της θηλαίας άλω (το καφέ δέρμα που περιβάλλει τη θηλή) και όχι μόνο τη θηλή.  Πρέπει να ρουφάει ζωηρά και ρυθμικά για κάποια λεπτά κατά τη διάρκεια του γεύματος.

Το καλύτερο γαλακταγωγό είναι το μωρό σου και η συχνή απομάκρυνση του γάλακτος από το μαστό.  Δοκίμασε να ξεκινήσεις άμεσα το πρωτόκολλο επαναγαλακτισμού με ενοικιαζόμενο νοσοκομειακό θήλαστρο.  Το χειροκίνητο θήλαστρο δεν είναι κατάλληλο για τόσο συχνή χρήση.

Οι ώρες που θα λείπεις στη δουλειά είναι πολύ λίγες και δε νομίζω ότι θα σταθούν εμπόδιο στο θηλασμό του μωρού σου ή στην προσπάθεια να αυξήσεις το γάλα σου .

Όσον αφορά το συμπλήρωμα, υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι για να το δίνεις στο μωρό, για όσο διάστημα το χρειάζεται, όπως σύριγγα, κουταλάκι, σύστημα συμπληρωματικής διατροφής.  ‘Ετσι αποφεύγεις τη σύγχυση θηλών που αποτρέπει το μωρό να θηλάσει αποτελεσματικά και μπορεί να προκαλέσει μέχρι και άρνηση θηλασμού.

Θεωρώ ότι θα σε βοηθούσε αν κάποιος κάποιος σύμβουλος θηλασμού σας έβλεπε από κοντά ενώ θηλάζει το μωρό για να εντοπίσει πιθανά προβλήματα.

Σου εύχομαι καλή επιτυχία!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *