Θηλασμός, δάχτυλο στο στόμα και άρθρωση

Θηλασμός, δάχτυλο στο στόμα και άρθρωση

Απαντά η Μαρία-Κορίνα Στεφοπούλου

Λογοθεραπεύτρια MSc SLT
www.logotherapeia-patras.gr

Τρεις κόρες. H πρώτη 11 χρ σήμερα, είχε πιπίλα μέχρι τα 2-2,5 και μετά την πετάξαμε, θήλασε μόνο 15 μέρες. Η δεύτερη 4,5 χρ σήμερα, βάζει δάχτυλο στο στόμα της από την κοιλία και δεν λέει να το κόψει… θήλασε 7 μήνες, έχει τύπου δυσλεξίας –του τύπου (αντί τούρτα τρουτα ), η μικρή, 21 μηνών, δεν φόρεσε ποτέ τίποτα ούτε δάχτυλο ούτε πιπίλα… και ήδη μιλεί πολύ καθαρά, έχει σχέση ο θηλασμός… με το δάχτυλο… γιατί ο τρόπος που μιλεί πέρα από τις λέξεις που ανακατεύει… έχουν σχέση με τα δόντια τα στραβά….δηλαδή το (σ) δεν μπορεί καθόλου να το προφέρει λέει με μεγάλη δυσκολία (θ)
Αννα Μαρία Γ., Αθήνα

21/09/2012

Αγαπητή Άννα-Μαρία,
Επειδή δεν κατάλαβα ποιό ακριβώς είναι το ερώτημά σας, θα προσπαθήσω να απαντήσω για όσα καταλαβαίνω και ελπίζω να βοηθήσω.

Αναφέρετε την 4,5 ετών κόρη σας… έχει τύπου δυσλεξίας λέτε… αυτό ποιός σας το είπε; Η δυσλεξία αφορά το γραπτό λόγο και μόνο, πράγμα που σημαίνει ή ότι η κόρη σας διαβάζει (από τώρα;;!) ή ότι αυτός που σας το είπε είναι άσχετος.

Τα λάθη στην άρθρωση που κάνει (το τρούτα αντί του τούρτα και το /s/σ με το /θ/θ) μάλλον χρειάζονται αποκατάσταση από λογοθεραπευτή… κάνει και άλλα λάθη και αν ναι ποιά; Μία αξιολόγηση από ειδικό θα σας κατατοπίσει σχετικά.

Πάντως τα στραβά δόντια δημιουργούν πολλές φορές προβλήματα στην άρθρωση και συνήθως απαιτούν αντιμετώπιση και από ορθοδοντικό (σιδεράκια).

Το δάκτυλο στο στόμα δε βοηθάει (μπορεί μάλιστα και να έχει δημιουργήσει τα προβλήματα στα δόντια) και θα πρέπει να κοπεί αυτή η συνήθεια. Δε μπορώ να σας πω γιατί το κάνει, μάλλον ένας από τους ψυχολόγους της επιστημονικής μας ομάδας μπορεί να σας βοηθήσει σχετικά.

Με ρωτάτε και για το θηλασμό… Σε παλαιότερο άρθρο του mitrikosthilasmos.com ο κ. Παπαβέντσης ανέφερε πόσο συμβάλλει ο θηλασμός του παιδιού στη σωστή -μεταξύ άλλων- ανάπτυξη της γνάθου και της στοματικής κοιλότητας. Μία σωστά διαμορφωμένη στοματική κοιλότητα βοηθάει αναμφισβήτητα στην άρθρωση. Και σίγουρα ένα στόμα που δεν είναι απασχολημένο με δάκτυλο ή πιπίλα έχει περισσότερες ”ευκαιρίες” για ομιλία και λεκτική επικοινωνία. Αυτό το διαπιστώσατε ήδη με τη μικρότερη κόρη σας…

Να τις χαίρεστε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *