Προτιμάει το στήθος από τις στερεές τροφές. Τί κάνω λάθος;

Προτιμάει το στήθος από τις στερεές τροφές. Τί κάνω λάθος;

Παιδίατρος, Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
Καλησπέρα σας!
Παρακαλώ πολύ να με βοηθήσετε σε κάτι που με προβληματίζει και με αγχώνει… Η κορούλα μου είναι 13 μηνών και τη θηλάζω από τη μέρα που γεννήθηκε αποκλειστικά.

Ξεκινήσαμε τις στερεές σιγά σιγά μετά τους 6 μήνες. Με το θηλασμό δεν κράτησα ποτέ ωράρια, καθώς γνωρίζω πως δεν είναι μόνο για τη θρέψη. Όμως έτσι δεν μπορώ να της δώσω φαγητό όπως θα έπρεπε… Συνήθως τρώει κατά τις 11 φρουτόκρεμα, μεταξύ 2-4 μεσημεριανό (δεν έχω καταφέρει ακόμα να της φτιάξω σταθερό ωράριο) και κατά τις 7 γιαουρτάκι.

Είναι όμως πολλές φορές που χάνω το μεσημεριανό, γιατί ζητάει περισσότερο να είναι στο στήθος και μετά έχει χορτάσει και δεν θέλει φαγητό… κι ενώ όταν ήταν μικρότερη δε με απασχολούσε τόσο αυτό, τώρα αρχίζει και με προβληματίζει σοβαρά… Στα κιλά της είναι πολύ καλή, είναι 11.800 και έχει ύψος 80 εκ.

Ανησυχώ μήπως δεν κάνω το σωστό, δεν παίρνει βιταμίνες αφού δεν τρώει, και δεν ξέρω τί να κάνω… Δε θέλω να της αρνηθώ το στήθος όταν μου το ζητάει, αλλά και δεν έχω καταφέρει – ενώ το προσπάθησα κάποια στιγμή, να της το δίνω ανά 3ωρο.

Σας παρακαλώ μπορείτε να μου πείτε τί έχω κάνει λάθος, τί να κάνω;;; Σας ευχαριστώ πολύ!!!! Η βοήθειά σας μου είναι πολύτιμη!!

Μαίρη T., Πάτρα

18/12/2012

Αγαπητή φίλη,
δεν έχετε κάνει λάθος διότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει θηλασμό μέχρι τουλάχιστον τα 2 χρόνια και από εκεί και πέρα όσο το επιθυμούν η μητέρα και το παιδί. Φυσικά το γάλα δε γίνεται νερό μετά τους 6 μήνες αλλά προσαρμόζεται στην ηλικία και στις διατροφικές ανάγκες του παιδιού.

Για την ομαλή ψυχοκινητική εξέλιξη του παιδιού είναι σημαντική η επαρκής πρόσληψη σιδήρου οπότε επικεντρωθείτε εκεί. Η ποικιλία στις γεύσεις, η διαφορετική παρουσίαση και οι ευφάνταστες συνταγές (στο διαδίκτυο κυκλοφορούν τίτλοι βιβλίων σε αγγλική και σε αγγλική γλώσσα) θα είναι οι σύμμαχοι σας.

Συχνά τα παιδιά σε αυτή την ηλικία αρνούνται κάποια φαγητά (πχ λαχανικά) και απαιτούνται συνεχείς προσπάθειες μέχρι να το δεχτούν. Επιπλέον η κορούλα σας βρίσκεται στην αναμενόμενη για την ηλικία της διαδικασία της άρνησης και της ανεξαρτητοποίησης.

Το βάρος και το ύψος της κορούλας σας είναι φυσιολογικά για την ηλικία της. Θα πρότεινα να συνενοηθείτε με το παιδίατρο σας εαν εκείνος κρίνει ότι απαιτείται εργαστηριακός έλεγχος.

Καλή συνέχεια στην προσπάθεια σας!

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *