Πώς θα κοιμάται περισσότερο και δεν θα αναζητά το στήθος σε κάθε ξύπνημα;

Πώς θα κοιμάται περισσότερο και δεν θα αναζητά το στήθος σε κάθε ξύπνημα;

Μαία

Καλησπέρα σας.
Έχω ένα αγοράκι 9 μηνών το οποίο θηλάζω αποκλειστικά. Αρχικά δυσκολευτήκαμε αρκετά (πληγωμένες θηλές) και ευτυχώς συμβουλεύτηκα σύμβουλο θηλασμού και όλα πήγαν καλά.

Ήταν πάντα ένα ανήσυχο μωρό που ηρεμούσε στο στήθος ή στην αγκαλιά. Μέχρι 6 μηνών θήλαζε αποκλειστικά και το βράδυ έκανε 2-3 θηλασμούς. Ξεκινήσαμε στερεές τροφές με πολύ καλή προσαρμογή και πλέον τρώει σχεδόν τα πάντα και θηλάζει 2-3 φορές μέσα στην ημέρα.

Το “πρόβλημα” μας είναι τη νύχτα, καθώς εδώ και 1 μήνα περίπου ξυπνάει κάθε 1,5-2 ώρες και ηρεμεί μόνο αν τον βάλω στο στήθος. Δεν θηλάζει πολύ, μόλις 5-10 λεπτά και κοιμάται. Να σημειώσω ότι κοιμόμαστε μαζί και τον θηλάζω ξαπλωμένη.

Δοκίμασα να του δώσω και ξένο γάλα πριν τον ύπνο (καθώς όλοι μου έλεγαν ότι το παιδί πεινάει και ξυπνάει!) αλλά δεν υπάρχει διαφορά. Εξάλλου κι εγώ καταλαβαίνω ότι τις περισσότερες φορές θέλει απλά να πιπιλίσει.

Καταρχήν με ανησυχεί γιατί δεν γνωρίζω αν αυτό είναι φυσιολογικό για την ηλικία του και “θα περάσει” ή μήπως πρέπει να κάνω κάτι για να σπάσω αυτή τη συνήθεια. Δυστυχώς εγώ δεν κοιμάμαι καλά με αυτό τον τρόπο και είμαι όλη μέρα κουρασμένη. Ακόμα και οι ημερήσιοι ύπνοι του συνήθως δεν ξεπερνούν τα 45 λεπτά με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνω κι εγώ να ξαπλώσω λίγο.

Υπάρχει κάποιος τρόπος να τον βοηθήσω να κοιμάται περισσότερο και να μην αναζητάει το στήθος στο κάθε ξύπνημα;
Γιάννα K., Αθήνα

11/12/2012
Καλησπέρα σας
Σε μερικούς πολιτισμούς, όπως ο δικός μας, δεν είναι ασυνήθιστο  τα παιδιά να κοιμούνται με τους γονείς τους όλη την ώρα. Η τυπική συμβουλή είναι ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με αυτό που παρέχουν οι γονείς.

Έτσι και αλλιώς αξίζει να σημειωθεί ότι “βρέφος'”βγαίνει από την λατινική λέξη ” infan” που ορίζεται ως ο άνθρωπος πριν την ικανότητα της ομιλίας. Στα μωρά αυτό γίνεται περίπου ως τους 15 μήνες.

Επίσης, να θυμάστε ότι το ένα πέμπτο του συνόλου  των μωρών  εξακολουθούν να ξυπνούν  μέσα στη νύχτα ως το πρώτο έτος της ηλικίας τους.

Τα μωρά μπορεί να ξυπνούν τη νύχτα για πολλούς λόγους. Κάποιοι απ’ αυτούς είναι:

 1. Το μωρό χρειάζεται περισσότερο χρόνο με τη μαμά του.Ιδιαίτερα αν την ημέρα απουσιάζει.
 2. Αν βγάζει κάποιο δοντάκι 
 3. Σταδιακή ανάπτυξη ηλικίας ή δεξιοτήτων  (π.χ. πριν ή μετά το μπουσούλισμα  – περπάτημα , ή της ομιλίας).
 4. Ανάγκη τροφής ή δίψας (ειδικά σε φάσεις ανάπτυξης ή  καλοκαιριού λόγου ζεστής)
 5. Κάποια αρρώστια ή άλλου τύπου ενόχληση 

Επίσης πολλές φορές είναι και ανάγκη της μητέρας. Μπορεί να υπάρχουν και άλλοι λόγοι για αυτήν την φυσιολογική συμπεριφορά.

Όσο αφορά την ανάγκη σας για ύπνο και την διαχείριση του ύπνου του βρέφους σας, αυτό είναι ένα θέμα  που καλύτερος γνώστης είστε εσείς και κανείς άλλος. Διότι είστε η μόνη που ξέρει πολύ καλά το βρέφος. Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι κάποιες μικρές λύσεις που μπορεί να ευοδώσουν:

 • θηλάστε όσο καλύτερα γίνεται πριν τον ύπνο χαλαρά 
 • ασχοληθείτε εκτεταμένα τις απογευματινές και προ βραδυνές ώρες με το μωρό σας
 • βάλτε το μωρό σας πλάι στην κούνια
 • όταν ξυπνήσει θηλάστε ξαπλωμένη και απομακρύνεται το μωρό σταδιακά προς την κούνια του
 • αν πιστεύεται ότι δεν πεινάει δώστε το στον πατέρα του να το αγκαλιάσει και να τον κοιμίσει
 • αν είστε τόσο κουρασμένη κοιμηθείτε σε ένα άλλο δωμάτιο για μια -δυο νύχτες με διάλειμμα θηλασμού Το μωρό σας θα πάρει την αγκαλιά  από τον άλλο γονέα 

Συγχαρητήρια για την υπομονή και την επιμονή σας. Ο θηλασμός δεν είναι αβαρία, αν κάτι σας ενοχλεί, είστε η μονή που μπορεί να το αλλάξει και να το βελτιώσει. Ήρεμα με αγάπη και κατανόηση για το μικρούλη σας είναι σίγουρο ότι θα τα καταφέρετε.

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Διαβάστε επίσης:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *