2,5 μήνες μετά τον τοκετό και δεν χάνω κιλά!

2,5 μήνες μετά τον τοκετό και δεν χάνω κιλά!

Απαντά η Παπαδήμα Ευγενία-Ιωάννα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
www.dietsecrets.gr

Καλημέρα σας!
Γέννησα πριν από 2 μήνες και 22 μέρες ένα υγιέστατο και πανέμορφο κοριτσάκι μόλις όμως 2,500 κιλά. Για το λόγω αυτό (και από ότι διάβασα σε εσάς ίσως και λάθος τους), μας συμβούλεψαν να δίνουμε και συμπλήρωμα σε κάποια γεύματα, επομένως δυστυχώς δεν θηλάζω αποκλειστικά…

Τις επόμενες μέρες μετά τον τοκετό είχα χάσει μόλις 2,5(!!!) κιλά από τα 8,5 που είχα πάρει, από τα οποία στις επόμενες μέρες πήρα τα 2! Είχα προσπαθήσει να μειώσω τις ποσότητες που έτρωγα, έχασα 1 κιλό, αλλά η μικρή γκρίνιαζε όσο την είχα στο στήθος και απέρριψα αυτή την λύση για να χάσω κιλά, έχοντας ως αποτέλεσμα να ξαναπάρω το κιλό…

Τώρα έχει 10 μέρες που κάνω σχεδόν κάθε μέρα ποδήλατο 30′, τρώω πολύ προσεκτικά και σχετικά μικρές ποσότητες (πολλές φορές νιώθω να πεινάω, αλλά ευτυχώς η μικρή φαίνεται ικανοποιημένη και έχουμε ελαττώσει και το συμπλήρωμα!), αλλά δεν έχω χάσει γραμμάριο, ίσα ίσα που μερικές φορές η ζυγαριά με δείχνει και μερικά γραμμάρια παραπάνω!!!

Να σημειώσω ό,τι ξεκίνησα την εγκυμοσύνη με φυσιολογικό βάρος -δεν είχα παραπάνω κιλά… Τί συμβαίνει;;; Να συμπληρώσω ότι παίρνω και 12-14 χαπάκια μαγιά μπύρας την ημέρα (από τα 6 γεύματα της μικρής, στα 4 πίνει μόνο συμπλήρωμα, συνήθως 40-70 ml) και θα ήθελα να τα μειώσω ακόμα περισσότερο…

Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας,
Κατερίνα Δ., Θεσσαλονίκη

07/12/2012


Καλημέρα σας,

Κατ’ αρχάς να ξέρετε πως σας ενδιαφέρει η ικανοποιητική αύξηση βάρους του μωρού σας, οπότε το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στο να μην χάσει καμπύλη. Η χαμηλή αύξηση βάρους μπορεί να υποδηλώνει πρόβλημα υγείας του βρέφους ή ανεπαρκή πρόσληψη γάλακτος (αραιό θηλασμό, μικρής διάρκειας θηλασμό…).

Το βάρος που πήρατε στην εγκυμοσύνη ήταν λίγο οπότε έχετε χρόνο να το χάσετε. Ο θηλασμός ευνοεί την απώλεια βάρους αλλά εσείς δε θηλάζετε αποκλειστικά με αποτέλεσμα να μην δημιουργείται επαρκές αρνητικό ισοζύγιο για την απώλεια (κρίνοντας εκ του αποτελέσματος).

Λάβετε υπόψιν σας πως το σώμα θέλει το χρόνο του να επανέλθει και πως δε μπορείτε να μειώσετε πολύ τις ποσότητες (ειδικά της πρωτεΐνης) γιατί υπάρχει κίνδυνος να επηρεαστεί η σύσταση του γάλακτος.

Η άσκηση δεν επηρεάζει την παραγωγή ή την περιεκτικότητα του γάλακτος. Καλό είναι να θηλάζετε πριν την άσκηση, καθαρά λόγω του ότι μπορεί με την εφίδρωση το παιδί να μη δέχεται τόσο εύκολα να θηλάσει. Εσάς θα σας βοηθήσει στον έλεγχο του βάρους αν το κάνετε συστηματικά (4 φ/εβδ) με συνοδή επαρκή ενυδάτωση.

Επίσης, το αλκοόλ (η μπύρα) δεν αυξάνει την παραγωγή γάλακτος αλλά τη μειώνει. Τα χαπάκια μαγιάς μπύρας δεν τα χρειάζεστε για να παράγετε περισσότερο γάλα. Η παραγωγή του γάλακτος ακολουθεί το νόμο «προσφοράς-ζήτησης», όσο περισσότερο θηλάζετε τόσο περισσότερο γάλα θα έχετε και  καλύτερο μεταβολισμό!

Συνεχίστε την προσπάθειά σας, θηλάστε περισσότερο και έχετε υπομονή. Είναι νωρίς για να δείτε θαύματα. Στόχος σας είναι να χάνετε 1-1,5 κιλό το μήνα.

Καλή συνέχεια!

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *