Πώς διατηρούμε καλύτερα τις βρεφικές τροφές;

Πώς διατηρούμε καλύτερα τις βρεφικές τροφές;

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος – Βιοτεχνολόγος
Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Παν. Θεσσαλίας

Θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με τη διατήρηση των τροφίμων μετά το βράσιμο. Πιο συγκεκριμένα τα λαχανικά μπορούν να διατηρηθούν παραπάνω από μία μέρα χωρίς να χάσουν τα θρεπτικά συστατικά τους;

Αν ναι, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος; Μπορώ να αλέθω 2 γεύματα και να κρατάω το ένα στο ψυγείο για την επόμενη ημέρα ή είναι καλύτερα να τα διατηρώ ολόκληρα και να τα αλέθω την επόμενη;

Επίσης, η βρώμη όταν γίνει σούπα διατηρείται, και πόσο; Τα φρούτα εάν δεν φάει την φρουτόκρεμα αμέσως μπορεί να διατηρηθεί, και αν ναι για πόση ώρα; Στο ψυγείο ή και εκτός;

Αθανασία Μ., Ηράκλειο

29/11/2012

Αγαπητή Αθανασία,

Τα λαχανικά είναι τρόφιμα πλούσια σε υδατοδιαλυτές βιταμίνες, οι οποίες με το βρασμό και το σπάσιμο των κυτταρικών τοιχωμάτων, χάνονται μέσα στο νερό του βρασμού.  Για να περιορίσουμε τις απώλειες αυτές, βράζουμε τα τρόφιμα σε όσο το δυνατό λιγότερο νερό γίνεται, κόβουμε τα λαχανικά σε μεγάλα κομμάτια, ή προτιμούμε ατμομάγειρα.

Όσον αφορά το ποσοστό της έκπτωσης της βιταμινικής περιεκτικότητας, μετά από τη παραμονή στο ψυγείο, σε αυτό δε μπορώ να σου απαντήσω συνολικά, διότι η κάθε βιταμίνη, έχει διαφορετικό ποσοστό έκπτωσης καθώς περνούν οι μέρες σε κατάσταση ψύξης μετά το βρασμό.

Θα πρέπει να λάβεις υπόψη όμως ότι ήδη έχεις χάσει κάποιες βιταμίνες με το βρασμό, και ότι κάθε μέρα που περνάει χάνεις σε διάφορες βιταμίνες από 15 έως 30% ημερησίως.  Αυτό σημαίνει ότι πρακτικά τα λαχανικά είναι κατάλληλα προς βρώση εφόσον έχουν συντηρηθεί σωστά, ωστόσο όμως όχι με αυξημένη περιεκτικότητα βιταμινών.

Όσον αφορά τα φρούτα, η βιταμίνη C οξειδώνεται ταχύτατα όταν κοπεί το φρούτο.  Αυτό σημαίνει ότι καλό είναι ένας χυμός να καταναλώνεται μέσα σε 5 λεπτά από την προετοιμασία του.  Τα φρούτα όπως το μήλο και το αχλάδι, αν κοπούν σε φρουτόκρεμα χάνουν σημαντικό κομμάτι των βιταμινών τους επίσης λόγω οξείδωσης.

Το ψυγείο βέβαια επιβραδύνει τη διαδικασία, αλλά μέχρι να τα ταΐζουμε στο παιδί στο επόμενο γεύμα, και δεδομένου ότι είναι εκτεθειμένα σε θερμοκρασία δωματίου, αυτό επιτείνει την αμαύρωση τους, και άρα την οξείδωση των βιταμινών.  Σε καμία περίπτωση δεν αφήνουμε ενδιάμεσα των γευμάτων φρουτόκρεμα εκτός ψυγείου.

Τέλος η σούπα βρώμης, διατηρείται στο ψυγείο αρκετές μέρες, περίπου 4.

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Διαβάστε επίσης:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *