Μαστίτιδα και αποθηλασμός

Απαντά η Βασιλική Δανηλάτου
Ιατρός Αιματολόγος MD, PhD
Επιμελήτρια Β’ Αιμοδοσίας ΒΓΝΗ
Συνεργαζόμενη Ερευνήτρια ΙΜΒΒ, ΙΤΕ
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
www.lactation.gr

Η γυναίκα μου μετά από δεύτερη μαστίτιδα και ενώ έπαιρνε αντιβιοτικό ceclor, επισκέφτηκε τον γυναικολόγο της που της είχε δώσει τηλεφωνικά το ceclor και της είπε να σταματήσει το θηλασμό μειώνοντας τις αντλήσεις κατά μια κάθε μέρα και στο τέλος αδειάζοντας το στήθος και παίρνοντας μισό χάπι dostinex ( 4 φορές σε δύο ημέρες).

Η γυναίκα μου στενοχωρήθηκε και τώρα βλέπει ότι το στήθος της είναι γεμάτο από γάλα και φοβάται λόγω μαστίτιδας. Ο γυναικολόγος λέει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, απλά να κάνει ζεστό μπάνιο με ζεστό νερό στο στήθος, να το δένει σφιχτά το πρωί και πιο χαλαρά το βράδυ και αν φουσκώσει υπερβολικά να το αδειάσει λίγο.

Βιαστήκαμε και δεν το ψάξαμε πολύ αλλά τώρα έχω φοβηθεί λίγο, κατ’ αρχήν γιατί η σύζυγος έχει στενοχωρηθεί συναισθηματικά που σταμάτησε το θηλασμό και κατά δεύτερον επειδή έχει πολύ γάλα και δεν ξέρω αν θα δουλέψει η μέθοδος αποθηλασμού.

α)Ποια είναι η γνώμη σας για το αν αυτή η μέθοδος αποθηλασμού μπορεί να προκαλέσει ξανά μαστίτιδα και β) υπάρχει περίπτωση να ξαναξεκινήσει θηλασμό αν το πάρει απόφαση;

Άγγελος T., Αθήνα

17/11/2012

H θεραπεία της μαστίτιδας δεν είναι η διακοπή της γαλουχίας αλλά η συνέχιση του θηλασμού, και μάλιστα πιο συχνά θηλασμοί και αντλήσεις. Η διακοπή σε αυτή τη φάση αυξάνει την πιθανότητα επιπλοκών όπως είναι το απόστημα.

Πιθανώς το αντιβιοτικό να μην κάλυπτε και να χρειαζόταν κάποιο άλλο αντιβιοτικό που να καλύπτει καλύτερα το σταφυλόκοκκο. Από την άλλη τα φάρμακα διακοπής έχουν παρενέργειες και δυσκολεύουν τις προσπάθειες επαναγαλακτισμού. Το σφιχτό δέσιμο δε συστήνεται.

Αν πραγματικά θέλει να διατηρήσει το θηλασμό και να βρει τις αιτίες της μαστίτιδας καλό θα ήταν να ζητήσει και την βοήθεια πιθανώς κάποιου πιστοποιημένου συμβούλου γαλουχίας ή άλλου επαγγελματία υγείας που να στηρίζει το θηλασμό.

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Διαβάστε επίσης:
Μητρικός Θηλασμός
Fun page
Υποστηρικτική Oμάδα Μητρικού Θηλασμού
Απανταχού θηλάζουσες


1 Σχόλιο

 1. Διάβασα το άρθρο και έκλαιγα από τη στεναχώρια μου..

  Πέρασα και εγώ δύσκολη κατάσταση με μαστίτιδα που είχε κάνει και απόστημα στο στήθος. Η μαστολόγος μας είπε πως πρέπει να διακόψουμε την γαλουχία, αλλά η γυναικολόγος μου επέμεινε να το παλέψουμε..
  Ήταν δύσκολα, δεν μπορώ να πω, αλλά τελικά σώσαμε τον θηλασμό!

  Θέλει υπομονή και καθοδήγηση από κάποιον που ξέρει. Εμάς (και λέω "εμάς" γιατί ο σύζυγος ήταν δίπλα μου συνέχεια και με στήριζε, είναι πολύ σημαντικό) μας βοήθησε πάρα πολύ η σύμβουλος θηλασμού, και πρακτικά αλλά πιο πολύ, για εμένα τουλάχιστον, ψυχολογικά.

  Έλεγα πάντα πως και να μην καταφέρω να θηλάσω δεν θα το πάρω προσωπικά, θα προσπαθήσω μέχρι εκεί που μπορώ γιατί η πίεση είναι μεγάλη, ειδικά αν είναι το πρώτο μωράκι.

  Ελπίζω να έχετε ζητήσει ήδη τη βοήθεια κάποιας συμβούλου θηλασμού και να είστε σε καλό δρόμο.

  Τις καλύτερες ευχές μου!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *