Ενδείξεις για μείωση της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα

Ενδείξεις για μείωση της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για την παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα, καθώς μετά από πολλά χρόνια καταγραφής υψηλών ποσοστών, διαφαίνονται οι πρώτες τάσεις μείωσης αυτών, οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών κρίνονται συνολικά καλές, το ίδιο και η σωματική τους δραστηριότητα, αλλά με περιθώρια βελτίωσης, ειδικά τα σαββατοκύριακα, κατά τη διάρκεια των οποίων οι καθιστικές δραστηριότητες των παιδιών αυξάνονται.

Στα συμπεράσματα αυτά κατέληξε έρευνα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Αξιολόγηση Σωματικής Διάπλασης, Διατροφικών Συνηθειών και Σωματικής Δραστηριότητας», που ξεκίνησε από το 1997, αλλά “έτρεξε” σε ευρεία κλίμακα και πιο ολοκληρωμένο από το 2007 με πρωτοβουλία του υφυπουργού Αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη.

Για τη σχολική χρονιά 2011-2012, το πρόγραμμα απευθύνθηκε σε 60.092 μαθητές της Γ’ τάξης των δημοτικών σχολείων της χώρας και τις οικογένειες τους.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 23,9% των παιδιών είναι υπέρβαρα και το 9,5% παχύσαρκα, δηλαδή τρεις στους δέκα μαθητές είναι υπέρβαροι ή και παχύσαρκοι.

Όσον αφορά τις διατροφικές συνήθειες, 6 στους 10 τρώει καθημερινά γάλα με δημητριακά για πρωινό, αλλά και μια ημέρα την εβδομάδα σε fast food. Το συνολικό διατροφικό σκορ των μαθητών της Γ’ δημοτικού βρέθηκε ίσο με 6,5 με άριστα το 10, σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις, ενώ το συνολικό σκορ σωματικής δραστηριότητας βρέθηκε ίσο με 5,9.

Το 64% των μαθητών συμμετέχει σε κάποια αθλητική δραστηριότητα εκτός σχολείου, το 45% αφιερώνει καθημερινά χρόνο σε παιχνίδι εκτός σπιτιού και το 31,7% αφιερώνει καθημερινά χρόνο σε δραστηριότητες μπροστά από οθόνη, (τηλεόραση, υπολογιστής, κ.ά.), ενώ το Σαββατοκύριακο το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 49,8%.


Δημοσίευση: 19/10/2012
Πηγή: ΑΜΠΕ, Image: jodyferry

Διαβάστε ακόμη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *