Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού 1-7 Νοεμβρίου 2012

Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού 1-7 Νοεμβρίου 2012

20η Επέτειος της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού γιορτάζει την 20η επέτειό της το 2012.


Πριν από 20 χρόνια η Παγκόσμια Συμμαχία για την Προώθηση του Μητρικού Θηλασμού (WABA), διοργάνωσε την πρώτη Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού, για να τονίσει τη σημασία και να ενισχύσει την προστασία, την προώθηση και την υποστήριξη του μητρικού θηλασμού.

Από τότε, κάθε χρόνο, η Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού που στη χώρα μας γιορτάζεται κάθε χρόνο από 1 – 7 Νοεμβρίου, έχει θέσει στο προσκήνιο ποικίλα ζητήματα αναφορικά με το μητρικό θηλασμό.

Αυτό το χρόνο εστιάζει το ενδιαφέρον της στην πρόοδο η οποία έχει γίνει στην υλοποίηση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για τη Βρεφική και Παιδική Διατροφή, που υιοθέτησαν WHO και UNICEF πριν από μία δεκαετία.

Η αποτελεσματική εφαρμογή αυτής της στρατηγικής είναι αναγκαία για να αυξηθούν τα ποσοστά μητρικού θηλασμού: κυρίως ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός για τους πρώτους έξι μήνες και η επίτευξη του 4ου Αναπτυξιακού Στόχου της Χιλιετίας (ΑΣΧ-4), που αποσκοπεί στη μείωση της θνησιμότητας των παιδιών κάτω των πέντε ετών κατά τα δύο τρίτα.

Στόχοι της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού 2012:

  • Να γίνει απολογισμός των πεπραγμένων των 20 τελευταίων ετών για τη διατροφή του βρέφους και του μικρού παιδιού.
  • Να αξιολογηθεί ο υφιστάμενος βαθμός υλοποίησης της Παγκόσμιας Στρατηγικής για τη Βρεφική και Παιδική Διατροφή, σε διεθνές επίπεδο.
  • Να εορταστούν οι περιφερειακές, εθνικές και παγκόσμιες επιτυχίες και να αναδειχθούν οι εθνικές δράσεις σε διεθνές επίπεδο.
  • Να καλυφθούν τα υπάρχοντα κενά στην πολιτική και στα προγράμματα για το μητρικό θηλασμό και τη διατροφή του βρέφους και του μικρού παιδιού.
  • Να επιστήσει την προσοχή του κοινού στην υφιστάμενη κατάσταση στην πολιτική και στα προγράμματα για το μητρικό θηλασμό και τη διατροφή του βρέφους και του μικρού παιδιού.
Πηγή: Unicef

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *