Εργαστήρι Πολιτισμού για Παιδιά – Εγκαίνια

Εργαστήρι Πολιτισμού για Παιδιά – Εγκαίνια

Το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ είναι ένας χώρος για όλα τα παιδιά, με πολλές δημιουργικές και ψυχαγωγικές συλλογικές δραστηριότητες και πρωτοβουλίες για τον ελεύθερο χρόνο τους.


Δημιουργήθηκε από το «Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού» με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στην οδό Αλκαμένους 11, κοντά στο σταθμό Λαρίσης και θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου, 6-9μμ.

To event στο facebook: www.facebook.com/events/470796169632538/

Τα πρωινά θα φιλοξενεί σχολικές τάξεις από τα γειτονικά σχολεία, που θα μπορούν να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα, να δανειστούν βιβλία, να λάβουν μέρος σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες, σε ομαδικά παιδαγωγικά παιχνίδια για τα δικαιώματα του παιδιού και σε οικολογικές πρωτοβουλίες.

Το πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα αρχίσει να εφαρμόζεται μέσα στον Οκτώβριο θα έχει τίτλο “Μικροί Βιβλιοθηκονόμοι σε Δράση” και στηρίζεται στη μέθοδο της συμμετοχικής διαδικασίας για την οργάνωση της μεγάλης δανειστικής βιβλιοθήκης μας. Οι τάξεις θα φτιάξουν με τη βοήθεια των βιβλιοθηκονόμων τη βιβλιοθήκη και θα γνωρίσουν τα μυστικά του κόσμου του βιβλίου. Θα δουν ένα φιλμάκι για βιβλία και βιβλιοθήκες, θα κολλήσουν χαρτονένιες τσεπούλες στο πίσω εσώφυλλο των βιβλίων, θα συμπληρώσουν καρτούλες, θα μάθουν τη διαδικασία του δανεισμού, τα αυτοκόλλητα με τους αριθμούς ταξινόμησης, θα ξεφυλλίσουν καταλόγους και θα μπορούν να κάνουν τα ίδια επιλογές βιβλίων, θα ταξινομήσουν βιβλία σε θεματικές ενότητες.

Τα απογεύματα τα παιδιά θα μπορούν ελεύθερα να επισκεφθούν το χώρο και να δανειστούν ένα βιβλίο, να σερφάρουν με ασφάλεια στο διαδίκτυο, να συμμετάσχουν σε συλλογικές δραστηριότητες και ομάδες ενδιαφερόντων, να βρουν βοήθεια στα μαθήματά τους από εθελοντές εκπαιδευτικούς και επιστήμονες, να παίξουν επιτραπέζια παιχνίδια.

• Είσοδος ελεύθερη για όλα τα παιδιά
• Δωρεάν κάρτα μέλους
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά από τις 9.30 το πρωί ως τις 7.30 το βράδυ. Το Σάββατο και την Κυριακή ανάλογα με το πρόγραμμα εκδηλώσεων που θα ανακοινώνεται

Οι πρώτες δημιουργικές ομάδες παιδιών με εθελοντές-συντονιστές επιστήμονες, καλλιτέχνες δημοσιογράφους και φοιτητές που θα λειτουργήσουν είναι: «ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ» (εφημεριδάκι, με τη δημοσιογράφο Αγγ. Μπιρμπίλη), «ΤΟ ΜΗΛΟ» (γνωριμία με τα τρόφιμα, με την ομάδα του εστιατορίου Milos), «ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ;» (με το δικηγόρο Γιώργο Σταματόπουλο), «ΜΙΚΡΟΙ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ» (με την εικαστικό Π. Τσοπάνογλου), «Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ ΜΟΥ» (προφορική ιστορία με την ομάδα Καλειδοσκόπιο), «WEB-RADIO» (με τη δημοσιογράφο Ειρ. Ψαρέλλη), ΠΛΕΚΟΥΜΕ ΠΟΛΥΧΡΩΜΑ ΦΟΥΣΤΑΝΑΚΙΑ ΓΙΑ ΔΕΝΤΡΑ (στη Δημοτική Βιβλιοθήκη με την ……), «ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ» (με τη φιλόλογο Ρ. Ζήση), «ΠΑΙΔΙΑ ΟΠΩΣ ΕΜΕΙΣ» (βιντεοσκόπηση συνεντεύξεων με ιστορίες και, παιδικά παιχνίδια και αντικείμενα από την παιδική ηλικία άλλων εποχών), «ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΚΑΙ Η ΠΟΛΗ» (με την πολ. μηχανικό Γεωργία Μπέη), «ΤΟ ΜΑΣΤΙΧΟΔΕΝΤΡΟ» (με την κοινωνική λειτουργό Ν. Δεσποτοπούλου).

Επίσης, ανάλογα με το πρόγραμμα της εβδομάδας θα οργανώνονται: *προβολές ταινιών *θεατρικό παιχνίδι *πληροφόρηση για θέματα περιβάλλοντος, ανακύκλωσης, προαγωγής υγείας, πρόληψης και αντιμετώπισης των ναρκωτικών και της σχολικής βίας *συζητήσεις *δράσεις * ομάδες ανάγνωσης *παιχνίδι χαμένου θησαυρού *εργαστήρια & εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής, χειροτεχνημάτων.

www.ddp.org.gr


Δίκτυο γα τα δικαιώματα του ΠαιδιούΤο «Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού» (είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο που δραστηριοποιείται από το 2000 για την προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού, σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ. Τα μέλη του είναι εκπαιδευτικοί, γονείς, συγγραφείς παιδικών βιβλίων, εικονογράφοι, πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες και γενικότερα άνθρωποι που σέβονται τα δικαιώματα του παιδιού και είναι πρόθυμοι να κινητοποιηθούν για την προώθησή τους στη χώρα μας.


Έχει ως τώρα αναπτύξει πολλές δράσεις και πρωτοβουλίες μέσα και έξω από τα σχολεία, για να κάνει γνωστά τα δικαιώματα των παιδιών, να στηρίξει παιδιά που βρίσκονται σε δύσκολες συνθήκες και αντιμετωπίζουν κάθε είδους δυσκολίες. Είναι ένα δίκτυο αλληλεγγύης, που χρησιμοποιεί τη δύναμη της γνώσης και του πολιτισμού για να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των παιδιών, να τους προσφέρει τη χαρά και τη δημιουργικότητα της ομαδικής προσπάθειας και πρωτοβουλίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *