Με πιέζει ο περίγυρος να δώσω ξένο γάλα στο μωρό

Με πιέζει ο περίγυρος να δώσω ξένο γάλα στο μωρό

Παιδίατρος

Καλημέρα σας, αυτό που θα ήθελα να μάθω είναι αν είναι φυσιολογική η ανάπτυξη του μωρού μας…

Θηλάζω αποκλειστικά και ενώ η μικρή έπαιρνε περίπου 230 γρ την εβδομάδα, τώρα που είναι 3½ μηνών, εδώ και 2 εβδομάδες παίρνει μόνο 80 γρ περίπου ανά εβδομάδα. Πείτε μου σας παρακαλώ υπάρχει κάποιο στάνταρ στο πόσο βάρος θα πρέπει να παίρνει πλέον ανά βδομάδα;

Αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι να την αφήνω πάνω στο στήθος όσο και όποτε θέλει,(συνήθως το ξαναζητά πριν το 2ωρο) με σκοπό να διατηρήσω την παραγωγή μου ή ίσως και να την αυξήσω. Έχω κάνει εξετάσεις αίματος και ούρων και δε δείχνουν κάτι και η αλήθεια είναι ότι δε νιώθω να έχει μειωθεί το γάλα μου, βέβαια δε μπορώ να πω ότι τρέχει κιόλας ποτέ από το στήθος όπως είχα δει να συμβαίνει σε μια φίλη μου…

Αυτό που με στεναχωρεί και με πιέζει πολύ είναι ότι ήδη έχει αρχίσει ο περίγυρος να με κατηγορεί ότι δεν ταΐζω σωστά το παιδί μου και ότι θα πρέπει να πάρω ξένο γάλα ως συμπλήρωμα… απαράδεκτοι…

Να σας αναφέρω εδώ ότι οι κενώσεις κάποιες μέρες έχουν ένα ελαφρύ πράσινο χρώμα και ότι έχω κόψει τα αγελαδινά παράγωγα γάλακτος, ακόμη και τα προϊόντα που περιέχουν ίχνη αυτών από την αρχή σχεδόν.

Σας ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία που μου δίνεται αν πάρω μια απάντηση από ειδικούς στο θέμα που με απασχολεί, ελπίζω να μη σας κούρασα… και πάλι ευχαριστώ πολύ

Νάντια Κ., Αγ. Δημήτριος

12/09/2012

Αγαπητή Νάντια ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη!!

Η πρώτη αυθόρμητη συμβουλή που θέλω να σου απευθύνω είναι να εμπιστευτείς και τον εαυτό σου και την υπέροχη μπέμπα σου γιατί πραγματικά τα έχετε καταφέρει πολύ καλά μέχρι τώρα!

Το μωρό σου έχει μια καταπληκτική ανάπτυξη, έχει πάρει ένα κιλό στον 1ο μήνα, άλλο ένα κιλό στον 2ο μήνα και μισό κιλό στον 3ο μήνα. Το ζύγισμα ανά εβδομάδα πλέον δεν έχει νόημα και θα σε εγκλωβίσει σε αρνητικές σκέψεις και κατ’ επέκταση σε αρνητικές πράξεις.

Διάβασε το άρθρο του κ. Παπαβέντση: “To ζύγισμα των βρεφών ως εμπόδιο στο μητρικό θηλασμό“. Μπορείς επίσης να συμβουλεύεσαι τις καμπύλες ανάπτυξης του CDC, όπου μπορείς να τοποθετείς τις μηνιαίες μετρήσεις βάρους-ύψους του μωρού σου και να παρακολουθείς την ανάπτυξη του πάντα σε συνεργασία με την/τον παιδίατρο σου, που εύχομαι και ελπίζω να είναι φίλος, γνώστης και υποστηρικτής του μητρικού θηλασμού.

ΜΗΝ ΔΩΣΕΙΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ, δεν το χρειάζεται και το περιβάλλον που σε πιέζει αντιμετώπισέ το με χαμόγελο και άφθονο θηλασμό γιατί μόνο έτσι θα πειστούν ότι η μόνη τροφή του ανθρώπου που γεννιέται είναι το γάλα της μάνας του!

Επίσης να παρατηρήσω ότι σου κοιμάται αρκετές ώρες το βράδυ οπότε είναι λογικό να τρώει συχνότερα κατά την διάρκεια της μέρας, όπως επίσης και το στήθος σου που δεν τρέχει γάλα δεν αποτελεί ένδειξη επάρκειας γάλατος και αυτό είναι κάτι που διαφέρει και από γυναίκα σε γυναίκα που θηλάζει αλλά και στην ίδια γυναίκα από μωρό σε μωρό που θηλάζει.

Τέλος βάζω ένα ερωτηματικό για την αναγκαιότητα να κόψεις τελείως τα παράγωγα αγελαδινού γάλατος, δεν κατάλαβα τι σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση.

Ευχαριστούμε και πάλι για την εμπιστοσύνη, και δεχτείτε τους θερμούς χαιρετισμούς μου καθώς και την παρότρυνση μου να ξεκινήσετε τις… φθινοπωρινές βόλτες (!!) οι οποίες θα κάνουν πολύ καλό σε σας, στο μωρό και στον θηλασμό!

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Διαβάστε επίσης:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *