Μοιραστείτε το κρεβάτι σας με τα παιδιά! Κάνει καλό!

Μοιραστείτε το κρεβάτι σας με τα παιδιά! Κάνει καλό!

Πολλά τα οφέλη για την ανάπτυξη του μωρού σύμφωνα με έρευνες

Τα μωρά που κοιμούνται κοντά στη μαμά θηλάζουν πολύ περισσότερο

Παρόλο που στα περισσότερα άρθρα διαβάζουμε για τα μειονεκτήματα και τους κινδύνους που κρύβονται πίσω από το να κοιμάσαι μαζί με το μωρό σου, οι επιστημονικές μελέτες έρχονται να αποδείξουν το ακριβώς αντίθετο.

Το να κοιμάται το μωρό στο κρεβάτι (ή έστω μέσα στο δωμάτιο) των γονιών του έχει μεγάλα πλεονεκτήματα για όλα τα μέλη της οικογένειας.

Διαπιστώνεται λοιπόν, μέσα από παιδιατρικές έρευνες, αύξηση της αυτοπεποίθησης, μείωση των προβλημάτων συμπεριφοράς, λιγότερο άγχος και περισσότερα αισθήματα ευτυχίας και γενικής ικανοποίησης σε παιδιά που μοιράστηκαν το κρεβάτι με την μαμά και τον μπαμπά.

Ανεξαρτησία

Η κοινή πεποίθηση είναι, ότι τα παιδιά που κοιμούνται με τους γονείς τους τείνουν να είναι άβουλα και εξαρτημένα, παιδιά που με απλά λόγια χαρακτηρίζονται «μαμόθρεφτα». Ωστόσο οι μελέτες δείχνουν ότι αυτά τα παιδιά ανεξαρτητοποιούνται γρηγορότερα και δεν έχουν σχεδόν ποτέ την ανάγκη από αντικείμενα ασφαλείας. Όταν ένα παιδί πηγαίνει για ύπνο με την παρουσία ενός γονιού να του κρατάει το χέρι είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα πιπιλίσει το δάχτυλό του και δεν θα αναζητήσει ασφάλεια σε κάποιο αρκουδάκι.

Αυτοπεποίθηση

Τα παιδιά που μοιράστηκαν το γονεϊκό κρεβάτι, παρουσιάζουν αυξημένη αυτοπεποίθηση, λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς και, γενικώς, θετικά αισθήματα και θεώρηση της ζωής. Είναι επίσης εντυπωσιακό πόσο λιγότερο άγχος τα βασανίζει, σε σχέση με παιδιά που δεν κοιμόντουσαν με τους γονείς τους.

Σωματική και πνευματική υγεία

Μαζί με τα οφέλη στην ψυχική υγεία του παιδιού, μελέτες που διήρκεσαν 30 χρόνια γύρω από τα παιδιά που κοιμόντουσαν μαζί με τους γονείς τους σε βρεφική ηλικία, αποκαλύπτουν ότι αυτά τα μωρά πραγματικά «ανθίζουν». Δεν είναι ότι είναι απλά πιο ήρεμα, αλλά ψηλώνουν περισσότερο, μιλούν και ωριμάζουν πνευματικά γρηγορότερα.

Αυτό οφείλεται αφ’ ενός στο γεγονός ότι μεγαλώνουν αισθανόμενα ασφάλεια, αλλά και στο γεγονός ότι έχουν θηλάσει περισσότερο (ναι, τα μωρά που κοιμούνται κοντά στη μαμά θηλάζουν πολύ περισσότερο).

Σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου

Ένα εντυπωσιακό εύρημα μελέτης του πανεπιστημίου του Harvard, αποκαλύπτει μειωμένη την εμφάνιση συνδρόμου αιφνιδίου βρεφικού θανάτου σε μωρά που κοιμούνται μαζί με τη μαμά τους. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι η αναπνοή του μωρού, οι φάσεις του ύπνου του και τα κακά όνειρα, ρυθμίζονται ομαλότερα μέσα στην ασφάλεια που παρουσία της μαμάς, η μυρωδιά και ο ρυθμός της αναπνοής της, προσφέρουν.

Τα μωρά που αφήνονται να κλαίνε για πολλή ώρα στο διπλανό δωμάτιο, παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης που μπορεί να βλάψει την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους. Επίσης, τα αισθήματα άγχους που βιώνουν τα οδηγούν σε μεγαλύτερες πιθανότητες να αρρωστήσουν και να αναρρώσουν με αργότερους ρυθμούς.

Ευκολία στο θηλασμό

Οι μαμάδες που θηλάζουν και κοιμούνται μαζί με το μωρό τους δηλώνουν ότι τα καταφέρνουν και ξεκουράζονται περισσότερο. Το γεγονός ότι δεν χρειάζεται να σηκωθούν από το κρεβάτι για να θηλάσουν, κάνει τον ρυθμό του ύπνου τους να είναι πιο ομαλός και έτσι αισθάνονται πιο ξεκούραστες και «ετοιμοπόλεμες» κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Οικογενειακοί δεσμοί

Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε μια οικογένεια που μοιράζεται το κρεβάτι δημιουργούν στενότερους οικογενειακούς δεσμούς. Το να κοιμάσαι μαζί με το παιδί, προσφέρει περισσότερο χρόνο για χάδια και αγκαλιές (πριν τον ύπνο ή κατά το ξύπνημα), γεγονός που δημιουργεί αισθήματα τρυφερότητας και ισχυρούς δεσμούς.

Συμβουλές ασφαλείας

Υπάρχουν βέβαια και μερικοί βασικοί κανόνες ασφαλείας που θα προστατεύσουν το μωρό από δυσάρεστες καταστάσεις και θα του προσφέρουν μόνο τα πλεονεκτήματα που το μοίρασμα του κρεβατιού μπορεί να του δώσει

-Φροντίστε στο κρεβάτι να μην υπάρχουν πολλά και μεγάλα μαξιλάρια και το στρώμα να μην είναι μαλακό και με βαθουλώματα

-Οι γονείς θα πρέπει πριν τον ύπνο να μην έχουν καπνίσει και καταναλώσει αλκοόλ καθώς οι τοξίνες και οι βλαβερές ουσίες από αυτές τις κακές συνήθειες, αποβάλλονται κατά τη διάρκεια του ύπνου μέσα από την αναπνοή.

Πηγή: ligoapola, Image: koraorganics

Διαβάστε ακόμη:

2 Σχόλια

 1. "πως οι γονείς θα διατηρήσουν τη μεταξύ τους σχέση, θα επικοινωνήσουν και θα κάνουν σεξ; Η σχέση τους και ο μοναδικός αποκλειστικός τους χώρος θα πάει περίπατο". Αλήθεια αγαπητή κα Κρέμερ; Και τότε πως εξελίχθηκε το ανθρώπινο είδος; όταν κατοικούσαμε στις σπηλιές ήταν δίχωρες ή μήπως τα παιδιά κοιμόντουσαν στην διπλανή σπηλιά; δεν αναπαραχθήκαμε δλδ με τα μωρά ή μεγαλύτερα παιδιά δίπλα μας;

  Και αλήθεια πιστεύετε ότι ο γονιός είναι αυτός που θα "βγάλει" το παιδί από το κρεββάτι του; εκείνο ποτέ λέτε δεν θα νιώσει έτοιμο και άνετο να πάει στο δικό του; ακόμη κι όταν θα είναι 15 ετών;;;

  Επίσης λέτε πως "αν υπάρχει μεγαλύτερο αδελφάκι θα υπάρχει τεράστιο πρόβλημα ζήλειας και τότε θα δημιουργηθεί πρόβλημα στο μεγαλύτερο παιδί" με τα "θα" που παραθέτετε, προδικάζετε! Πλείστα τα παραδείγματα οικογενειών που βιώνουν την κατάσταση χωρίς προβλήματα, καθόλα δεμένοι και αγαπημένοι (δεν θέλω να αναφερθώ αποκλειστικά επί του προσωπικού που τα πάμε περίφημα!!)

  Τέλος, σωστά λέτε πως "Όλα είναι καλό να γίνονται αλλά με κάποιο όριο" καλό είναι να το τηρήσετε κι εσείς στις απόψεις σας! Οι υπερβολές δεν βοηθούν ως επιχειρήματα…

  Τίνα

 2. Καλησπέρα στην ομάδα του site και στις μαμάδες που το επισκέπτονται. Ονομάζομαι Ίρις Κρέμερ και είμαι ψυχολόγος/ψυχοθεραπεύτρια. Διαβάζοντας το άρθρο μου γεννήθηκαν πολλές απορίες που θα μπορούσε κάλλιστα οποιοσδήποτε να έχει και δεν απαντούνται στο άρθρο. Δεν θα αμφισβητήσω το καλό που κάνει στο βρέφος να κοιμάται στην αγκαλιά της μητέρας του αλλα το άρθρο δεν αναφέρεται έως ποια ηλικία επιτρέπεται να γίνεται αυτό. Τα παιδιά σίγουρα αισθάνονται ασφάλεια αλλά αυτό δε μπορεί να συμβαίνει για πάντα.
  Σκεφτείται: -Ένα παιδί, ανεξαρτήτως φύλου, μπορεί να κοιμάται με το γονιό κυριολεκτικά για πάντα αν ο γονιός δεν βάλει ένα όριο σε αυτό. Μπορείτε να φανταστείται ενα 15χρονο αγόρι να κοιμάται με τους γονείς του;
  -Το άρθρο αναφέρεται σε αντικείμενα μετάβασης όπως αρκουδάκια, κουβερτούλες ή πιπίλισμα. Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να έχει ένα παιδί ένα αντικείμενο μετάβασης για ασφάλεια.Είναι απολύτως φυσιολογικό.
  – Αν ένα παιδί κοιμάται με τους γονείς του για πάντα πως οι γονείς θα διατηρήσουν τη μεταξύ τους σχέση, θα επικοινωνήσουν και θα κάνουν σεξ; Η σχέση τους και ο μοναδικός αποκλειστικός τους χώρος θα πάει περίπατο. Επίσης αν υπάρχει μεγαλύτερο αδελφάκι θα υπάρχει τεράστιο πρόβλημα ζήλειας και τότε θα δημιουργήθει πρόβλημα στο μεγαλύτερο παιδί.
  Όλα είναι καλό να γίνονται αλλά με κάποιο όριο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *