Η χορήγηση αντιβιοτικών σε βρέφη μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία

Η χορήγηση αντιβιοτικών σε βρέφη μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία

Η χορήγηση αντιβιοτικών σε βρέφη ηλικίας κάτω των έξι μηνών θα μπορούσε αργότερα να οδηγήσει σε παιδική παχυσαρκία, αποκαλύπτει έρευνα.

 “Πιστεύουμε συνήθως ότι η παχυσαρκία είναι μια επιδημία που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έλλειψη άσκησης και την ανθυγιεινή διατροφή, όμως ολοένα και περισσότερες μελέτες υποδεικνύουν ότι τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα”, υπογραμμίζει ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, ο Λεονάρντο Τρασάντε, του τμήματος ιατρικής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Οι ερευνητές μελέτησαν τη χρήση αντιβιοτικών σε 11.532 παιδιά που γεννήθηκαν στο Έιβον της Βρετανίας το 1991 και το 1992. Διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που είχαν λάβει αντιβιοτικά κατά τους πρώτους πέντε μήνες της ζωής τους ζύγιζαν περισσότερο από τα υπόλοιπα.

 Η διαφορά βάρους ήταν ελάχιστη στα νήπια από 10 έως 20 μηνών, όμως αυξανόταν στη συνέχεια και σε ηλικία 3 ετών και 2 μηνών τα παιδιά που είχαν πάρει αντιβιοτικά είχαν αυξημένες πιθανότητες (κατά 22%) να είναι υπέρβαρα.

Αντιθέτως, στα βρέφη που έλαβαν αντιβιοτικά μετά τον 5ο μήνα δεν διαπιστώθηκε αξιοσημείωτη διαφορά βάρους.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Image: askamum

Διαβάστε ακόμη

2 Σχόλια

  1. Αυτό εννοείτε! Το θέμα είναι να μη χορηγείται για ψύλλου πήδημα όχι για τη μελλοντική παχυσαρκία που λέει η έρευνα αλλά γενικά για την υγεία του μωρού! Και δεν είναι λίγες οι φορές που παιδίατροι συστήνουν ελαφρά τη καρδία "αντιβιωσούλα"

  2. Δεν νομίζω ότι κανένας γονιός δεν θα ήθελε να δώσει στο μωρό του κάτω των 6 μηνών αντιβίωση. 'Οταν όμως είναι η μόνη λύση και σε συνεννόηση πάντα με τον παιδίατρο θα τη δώσει για να γίνει το μωρό καλά και για την ενδεχόμενη μελλοντική παχυσαρκία βλέπουμε….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *