Ανάκληση ιαπωνικού γάλακτος επικίνδυνο για τον θυρεοειδή

Ανάκληση ιαπωνικού γάλακτος επικίνδυνο για τον θυρεοειδή

Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ ζήτησε την ανάκληση από την αγορά ιαπωνικού γάλατος για βρέφη, η περιεκτικότητα του οποίου σε ιώδιο είναι πολύ χαμηλή, με αποτέλεσμα το γάλα να είναι επικίνδυνο για τον θυρεοειδή, ενώ κάλεσε τους γονείς των βρεφών που φέρονται ότι το κατανάλωσαν να υποβάλουν σε ιατρική εξέταση τα παιδιά τους.

Το εν λόγω προϊόν που διέθεταν στην αγορά οι εταιρίες Wakodo και Morinaga και προοριζόταν για βρέφη μικρότερα των εννέα μηνών, περιέχει λιγότερο από το ένα τρίτο του επιπέδου του ιωδίου που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Το υπουργείο Διατροφικής Υγείας και Περιβαλλοντικής Υγιεινής του Χονγκ Κονγκ εκτιμά ότι 2.000 βρέφη μπορεί να έχουν τραφεί με το συγκεκριμένο γάλα.

“Καλούμε τους γονείς να πάνε τα παιδιά τους σε ένα από τα δέκα συμβεβλημένα με το δημόσιο ιατρικά κέντρα για μια αιματολογική εξέταση”, διευκρίνισε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Η έλλειψη ιωδίου μειώνει την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών και μπορεί να αποδειχτεί επιβλαβής για τη σωματική και πνευματική ανάπτυξη, προκαλώντας έως και βαριά νοητική υστέρηση.

Τα ιαπωνικά γάλατα, θύματα κυρίως της δυσπιστίας των καταναλωτών μετά το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα, αντιπροσωπεύουν μόλις το 3% του γάλατος που πωλείται στο Χονγκ Κονγκ.

Το γάλα ήταν στο επίκεντρο του μεγαλύτερου σκανδάλου διατροφικής ασφάλειας στην Κίνα το 2008, όταν το βιομηχανικό στοιχείο μελαμίνη είχε προστεθεί σε γαλακτοκομικά προϊόντα για να δίνεται η εντύπωση πως έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα πρωτεϊνών.

Τουλάχιστον έξι βρέφη έχασαν τη ζωή τους και 300.000 ασθένησαν μετά την κατανάλωση του μολυσμένου με μελαμίνη γάλατος.

Πηγή: pathfinder

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *