Ο τρόπος ζωής επηρεάζει τις πιθανότητες επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης

Ο τρόπος ζωής επηρεάζει τις πιθανότητες επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης

Καφεΐνη και κορεσμένα λιπαρά μειώνουν την επιτυχία της IVF

Η επίδραση της καφεΐνης είναι εξίσου επιβαρυντική με το κάπνισμα,
στην επιτυχία της κύησης

Η υπερκατανάλωση καφεΐνης και τα κορεσμένα λιπαρά μπορεί να σχετίζονται με χαμηλότερα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF), σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας. 


Μελέτη που ανακοινώθηκε από τον Δρ Ουρλικ Κεσμοντελ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η βαριά κατανάλωση καφέ είναι εξίσου επιβαρυντική με το κάπνισμα όταν πρόκειται για την επιτυχία της IVF.

Σύμφωνα με άλλη έρευνα, τα κορεσμένα λιπαρά μειώνουν τον αριθμό των ωαρίων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην εξωσωματική γονιμοποίηση, ενώ μια μεσογειακή διατροφή μπορεί να ενισχύσει το ποσοστό των γεννήσεων.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο τρόπος ζωής επηρεάζει τόσο τις πιθανότητες επιτυχίας της IVF, όσο και την διαδικασία της φυσικής σύλληψης.

Η καφεΐνη κάνει κακό

Η μελέτη του γυναικολόγου Ουρλικ Κεσμοντελ έγινε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ααρχους της Δανίας και συμπεριέλαβε 3.959 γυναίκες. Μία στις 20 έπιναν περισσότερα από πέντε φλιτζάνια καφέ την ημέρα. Αυτή η ομάδα είχε τις μισές πιθανότητες να κυοφορήσει, συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν έπιναν καφέ.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η επίδραση της καφεΐνης είναι εξίσου επιβαρυντική με το κάπνισμα, στην επιτυχία της κύησης.

«Είναι λογικό, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μας και τα στοιχεία που έχουμε γενικώς στην διάθεσή μας για την κατανάλωση καφέ κατά την διάρκεια της κύησης, οι γυναίκες να μην πίνουν περισσότερα από πέντε φλιτζάνια καφέ την ημέρα όταν υποβάλλονται σε θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης», εξηγεί ο Δρ Κεσμοντελ.

Δεν είναι προς το παρόν σαφές αν το τσάι ή άλλα καφεΐνούχα ποτά έχουν την ίδια επίδραση, αλλά ο ερευνητής σημειώνει ότι «εικάζουμε ότι η καφεΐνη είναι ο ένοχος αν και δεν είμαστε απολύτως βέβαιοι. Εξάλλου υπάρχουν τόσες πολλές άλλες ουσίες εντός του καφέ».

Επιβλαβή λιπαρά

Ξεχωριστή μελέτη που έγινε από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ και παρουσιάστηκε επίσης στο συνέδριο, διερεύνησε πως οι διαφορές στην διατροφή 147 γυναικών επηρέασαν την εξωσωματική γονιμοποίηση.

Τα διατροφικά σχήμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά (βούτυρο, λιπαρά κρέατα και τυριά) μείωναν τον αριθμό των ωαρίων που παρήγαγαν οι γυναίκες κατά την IVF.

Εν τω μεταξύ μια διατροφή με αυξημένη περιεκτικότητα σε ακόρεστα λιπαρά (π.χ. ελαιόλαδο και αβοκάντο) σχετίστηκε με αύξηση του ποσοστού ζώντων γεννήσεων, αν και ήταν ελάχιστες οι γυναίκες αυτής της ομάδας, ώστε να καθοριστεί το ποσοστό της αύξησης.

Ο Δρ Χορχε Τσαβαρρο επικεφαλής των ερευνητών εξηγεί ότι οι γυναίκες θα πρέπει να υιοθετούν μια διατροφή που θεωρείται καλή για την καρδιαγγειακή υγεία τους και την πρόληψη του διαβήτη τύπου ΙΙ.

«Ξέρουμε ότι υπάρχουν διατροφικά σχήματα που γενικά προάγουν την υγεία και από αυτή την άποψη πιστεύουμε ότι είναι λογικό όχι μόνο για τις γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπείες γονιμότητας αλλά για όλους, να κάνουμε υγιεινή διατροφή», υπογραμμίζει ο ερευνητής.

Πηγή: in, Image: smh
Μητρικός Θηλασμός
Fun page
Υποστηρικτική Oμάδα Μητρικού Θηλασμού
Απανταχού θηλάζουσες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *