Κάνει να φιλιόμαστε μπροστά στο παιδί;

Κάνει να φιλιόμαστε μπροστά στο παιδί;

Απαντά η Μαρία Κουφονικολάκου
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

Γεια σας και συγχαρητήρια για τις πολλές γνώσεις που μας παρέχετε.

Έχω ένα αγοράκι 19 μηνών. Κάθε φορά που φιλιόμαστε με τον άντρα μου στο στόμα, ο μικρός δείχνει πολύ χαρούμενος, κάνει παλαμάκια, μας αγκαλιάζει και τους δυο ταυτόχρονα, και ζητάει από εμένα να ξαναφιλήσω τον άντρα μου στο στόμα και μετά ζητάει από τον άντρα μου να με ξαναφιλήσει.

Γενικά είναι πάρα πολύ έξυπνος για την ηλικία του. Κάθε φορά ο παιδίατρος μας το τονίζει κ μας λέει ότι είναι πολύ μπροστά για την ηλικία του. Χτες όμως, πήγα να τον πάρω αγκαλιά κ να τον φιλήσω, (τον μικρό) και ο μικρός γύρισε και με φίλησε στο στόμα.

Θα ήθελα να ρωτήσω μήπως είναι λάθος που φιλιόμαστε μπροστά του; ή δεν είναι κακό επειδή χαίρεται πολύ όταν μας βλέπει έτσι; Έχω μπερδευτεί πάρα πολύ, είναι τελικά σωστό ή όχι;

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.
Έφη Π., Γρεβενά

07/07/2012

Αγαπητή Έφη
να σας ζήσει το χαριτωμένο παιδάκι σας!

Μπορεί να σας φανεί περίεργο, αλλά τα παιδιά αυτής της ηλικίας, δεν αντιλαμβάνονται ακριβώς την έννοια του φιλιού…

Ένα φιλί γι’ αυτά, μπορεί να είναι επιθετική ενέργεια (!) ακόμα και προσπάθεια να “φας” τον άλλον! Οπότε, για παράδειγμα, η χαρά του μπορεί να οφείλεται και στο ότι τελικά επιβιώνεις από αυτό! (“για κοίτα… η μαμά δεν παθαίνει τίποτα τελικά, όταν ο μπαμπάς προσπαθεί να τη φάει!”).

Πέρα απ΄αυτά όμως, θέλω να τονίσω, ότι τέτοιου είδους θέματα, δηλ. το πότε και για πόσο θα φιληθείτε με το σύζυγο, ΔΕΝ εξαρτώνται -και δε θα ΄πρεπε να εξαρτώνται- από το τί θέλει το παιδί σας.

Το να ρυθμίζει τις σχέσεις των γονιών του, είναι ένα τεράστιο βάρος για ένα παιδί και δεν πρέπει να το αφήνουμε στους ώμους του.

Τα παιδιά έχουν γενικά την τάση να πιστεύουν ότι είναι το κέντρο του κόσμου και ότι όλα περιστρέφονται γύρω τους. Αυτό όμως, ενώ περιέχει μία έννοια δύναμης, έχει ακόμα και μία έννοια αβάσταχτου βάρους και (ίσως) ενοχών.

Οι γονείς μπορούν φυσικά να εκδηλώνουν την τρυφερότητά τους ο ένας προς τον άλλον μπροστά στο παιδί, σε θεμιτά όμως πάντα πλαίσια.

Στη διάθεσή σας και για ο,τιδήποτε άλλο.
Καλή σας συνέχεια

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Μητρικός Θηλασμός
Fun page
Υποστηρικτική Oμάδα Μητρικού Θηλασμού
Απανταχού θηλάζουσες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *