Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επικύρωσε το νόμο για την Υγεία τον Ιούνιο του 2012. Ο νόμος περιλαμβάνει σημαντικά βήματα προόδου σχετικά με την προώθηση και προστασία του μητρικού θηλασμού στην Αμερική.
Συγκεκριμένα, επικυρώθηκε ο νόμος περί «Προστασίας του Ασθενή και Προσιτής σε όλους Περίθαλψη» (μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας). Ο Νόμος περιλαμβάνει πλήθος διατάξεων που υποστηρίζουν τις γυναίκες και τις οικογένειές τους έτσι ώστε να επιτύχουν τους προσωπικούς τους στόχους ως προς το θηλασμό, και η απόφαση αυτή εξασφαλίζει ότι οι διατάξεις του νόμου (καθώς κι άλλες) θα συνεχίζουν να εφαρμόζονται:
- Θέσπιση διαλείμματος για τις θηλάζουσες μητέρες: το κεφάλαιο 4207 του Νόμου τροποποιεί το Νόμο περί «Ίσων συνθηκών στην Εργασία», απαιτώντας από τους εργοδότες να παρέχουν στις θηλάζουσες μητέρες ένα εύλογο διάλειμμα από την εργασία τους σε ένα ιδιωτικό χώρο (εκτός της τουαλέτας) όπου θα μπορούν να αντλούν μητρικό γάλα, για διάστημα ενός έτους μετά τη γέννηση του παιδιού τους.
- Υπηρεσίες Πρόληψης για Γυναίκες: Οδηγίες για Υποχρεωτική Ασφαλιστική Κάλυψη: Ο Νόμος απαιτεί από τα ασφαλιστήρια συμβόλαια ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης να καλύπτουν εξ ολοκλήρου τις δαπάνες για υπηρεσίες υποστήριξης στις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών υποστήριξης κατά το θηλασμό, εξοπλισμό και συμβουλευτικής.
Όλα τα καινούρια ασφαλιστήρια συμβόλαια (μετά τις 23/3/2010) και οι ασφαλιστές (αυτοί που εκδίδουν τα συμβόλαια) είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν ολική κάλυψη δαπανών σε συμφωνία με το πρώτο ασφαλιστικό έτος που ξεκινάει την ή μετά την 1η Αυγούστου 2012.
Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι οι μητέρες που θηλάζουν μπορούν με την ασφαλιστική τους κάλυψη να καλύψουν τα έξοδά τους για επισκέψεις σε ειδικούς γαλουχίας και για χρήση εξοπλισμού θηλασμού όταν είναι απαραίτητη (θήλαστρα, ψευδοθηλές, φάρμακα κλπ).
- Χορηγίες στις Κοινότητες για τη Μεταρρύθμιση στην Υγεία: Το πρόγραμμα του CDC (Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων) επιχορηγεί σε επίπεδο κοινότητας τις προσπάθειες που βελτιώνουν την υγεία, μειώνουν τις ανισότητες σε θέματα υγείας και ελέγχουν τις σχετικές δαπάνες.
Κάτω από τη Στρατηγική Οδηγία 2: «Άσκηση και Υγιεινή Διατροφή», πολλές κοινότητες εφαρμόζουν τα Προτεινόμενα Στοιχεία και τις Στρατηγικές βασισμένες σε πρακτικές ώστε 1) να αυξήσουν τον αριθμό των νοσοκομείων που είναι πιστοποιημένα ως Φιλικά προς τα Βρέφη και 2) να αυξήσουν τις πολιτικές και τις πρακτικές που υποστηρίζουν το θηλασμό στην ιατρική περίθαλψη, στις κοινότητες, τους χώρους εργασίας, παιδικούς σταθμούς και χώρους φροντίδας παιδιών.
«Οι δημόσιοι λειτουργοί (που πρωτοστατούν) σε θέματα υγείας έχουν ενωθεί για να απαιτήσουν αληθινές αλλαγές στις πολιτικές, τα συστήματα και το περιβάλλον που έχουν αντίκτυπο (επηρεάζουν) στις οικογένειες που θηλάζουν» ανέφερε η Πρόεδρος του USBC Jeanne Blankenship.
Το Πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας για Υποστήριξη του Θηλασμού, Το Εθνικό Σχέδιο Πρόληψης και το Ινστιτούτο Ιατρικών Ανακοινωθέντων, Εντατικοποίηση για Πρόληψη της Παχυσαρκίας, όλοι αναγνωρίζουν το σημαντικό ρόλο που παίζει ο θηλασμός στην πρόληψη και τη μείωση των δαπανών υγείας.
Ο Νόμος περί «Προσιτής σε όλους Περίθαλψης» εξασφαλίζει ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να βελτιώνουν το πλαίσιο υποστήριξης του θηλασμού ώστε όλες οι μητέρες να έχουν τη δυνατότητα να επιτύχουν τους προσωπικούς τους στόχους ως προς το θηλασμό».
Η Επιτροπή Θηλασμού των ΗΠΑ (USBC) θα συνεχίσει να εργάζεται μαζί με το Κογκρέσο, την Κυβέρνηση και τις κυβερνήσεις των πολιτειών κατά την εφαρμογή του Νόμου.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το νόμο, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.healthcare.gov
Είναι πλέον καιρός να ασχοληθεί σοβαρά και η Ελληνική Πολιτεία με την σημαντική μείωση δαπανών και κόστους υγείας που μπορεί να επιφέρει μια συστηματική προσπάθεια βελτίωσης των πρακτικών βρεφικής διατροφής στην χώρα και προώθησης του μητρικού θηλασμού.
![]() |
Μητρικός Θηλασμός Fun page |
![]() |
Υποστηρικτική Oμάδα Μητρικού Θηλασμού “Απανταχού θηλάζουσες“ |
![](https://i1.wp.com/www.mitrikosthilasmos.com/wp-content/uploads/2019/09/FB-avatar_circle.png?resize=100%2C100&ssl=1)
Συντακτική ομάδα mitrikosthilasmos.com