Διανοητικές διαταραχές ως συνέπεια σωματικής τιμωρίας παιδιών

Διανοητικές διαταραχές ως συνέπεια σωματικής τιμωρίας παιδιών

H σωματική τιμωρία των παιδιών δεν θα έπρεπε να γίνεται ποτέ και θα πρέπει να απαγορεύεται.

Η σωματική και η σεξουαλική κακοποίηση, όπως και η συναισθηματική παραμέληση των παιδιών και άλλες σοβαρές μορφές κακής αντιμετώπισης των παιδιών συσχετίζονται με διανοητική νόσο

Παιδιά που τα χτυπάνε, δίνουν σφαλιάρα ή σπρώχνονται από τους γονείς τους με σκοπό να «πειθαρχήσουν» είναι πιθανό να παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο για νοητικά προβλήματα στην ενήλικη ζωή – από διαταραχές συναισθήματος όπως κατάθλιψη έως άγχος και κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Παρά το ότι είναι καλά τεκμηριωμένο το γεγονός ότι η σωματική και η σεξουαλική κακοποίηση, όπως και η συναισθηματική παραμέληση των παιδιών και άλλες σοβαρές μορφές κακής αντιμετώπισης των παιδιών συσχετίζονται με διανοητική νόσο, αυτή είναι μια από τις πρώτες μελέτες που αποδεικνύουν συσχέτιση ανάμεσα σε «ελαφρύτερες» μορφές σωματικής τιμωρίας αλλά όχι στην ένταση της κακοποίησης και σε διάφορους τύπους διανοητικών διαταραχών, σύμφωνα με την επιδημιολόγο Tracie Afifi, συγγραφέα της έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2012 στο έγκυρο αμερικανικό περιοδικό Pediatrics.

«Υπάρχει μια σημαντική συσχέτιση ανάμεσα σε αυτά τα δύο», υποστηρίζει η Afifi, καθηγήτρια Επιδημιολογίας Τμήμα Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου της Manitoba, στον Καναδά. «Άτομα που είχαν υποστεί σωματική τιμωρία ως παιδιά είχαν αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν διανοητικές διαταραχές ως ενήλικες». Ένα ποσοστό 2 με 7% όλων των διανοητικών διαταραχών στην έρευνα συνδέθηκε με την σωματική τιμωρία στην παιδική ηλικία.

Η έρευνα έρχεται να προσθέσει αποδείξεις στο επιχείρημα ότι η σωματική τιμωρία των παιδιών δεν θα έπρεπε να γίνεται ποτέ και θα πρέπει να απαγορεύεται.

Το δικαίωμα των γονιών να χρησιμοποιούν σωματική τιμωρία ως μέσο «πειθάρχησης» έχει απαγορευθεί ήδη σε περισσότερες από 30 χώρες ανά τον κόσμο, όχι όμως στις ΗΠΑ ή στον Καναδά, σύμφωνα με την Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την Διακοπή Κάθε Σωματικής Τιμωρίας, που έχει αναπτυχθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Να σημειωθεί ότι η Σουηδία έχει με νόμο απαγορεύσει την σωματική τιμωρία των παιδιών από τους γονείς τους ήδη από το 1979.

Για την έρευνα, η Afifi με τους συνεργάτες της ανέλυσαν δεδομένα από ένα κυβερνητικό δείγμα 24 χιλιάδων ενηλίκων στις ΗΠΑ που βρίσκονταν εκτός ιδρυμάτων, δεδομένα που συλλέχθηκαν μεταξύ 2004 και 2005.

Από αυτούς, περίπου 1300 ενήλικες, όλοι άνω των 20 χρόνων, δήλωσαν ότι είχαν βιώσει σωματική τιμωρία ως παιδιά. Συγκεκριμένα ανέφεραν ότι μερικές φορές ή ακόμα πιο συχνά είχαν υποστεί «σπρώξιμο, δυνατό πιάσιμο, ταρακούνημα, σφαλιάρα ή χτύπημα από τους γονείς ή από άλλον ενήλικα που ζούσε στο σπίτι τους».

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι παρά το γεγονός ότι οι νοοτροπίες αλλάζουν δύσκολα ανάμεσα στους γονείς, είναι πεπεισμένοι ότι τα δεδομένα τους είναι αξιόπιστα, και ότι τα δεδομένα τους δείχνουν πως η σωματική τιμωρία δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται πάνω στα παιδιά, σε καμιά ηλικία, ακόμα και οι ήπιες μορφές της που δεν μπαίνουν στην ένταση του εύρους της παιδικής κακοποίησης. Και είναι σημαντικό όλοι οι γονείς να το γνωρίζουν αυτό.

Υποσημείωση:
Στην Ελλάδα, ο νόμος 3500/06 για την ενδοοικογενειακή βία που ψηφίστηκε
πρόσφατα απαγορεύει την άσκηση σωματικής βίας σε βάρος ανηλίκου ως μέσο
σωφρονισμού στο πλαίσιο της ανατροφής του, με τη ρητή διευκρίνιση -στην
αιτιολογική έκθεση- ότι η σωματική τιμωρία δεν περιλαμβάνεται στα
επιτρεπτά μέτρα σωφρονισμού και ότι η χρήση της επισύρει για τους γονείς
τις συνέπειες της κακής άσκησης της γονικής μέριμνας
. Εξάλλου, η
σωματική τιμωρία απαγορεύεται ρητά σε σχολεία και ιδρύματα.

Περισσότερες πληροφορίες στο Κέντρο για την Μελέτη και την Πρόληψη της Κακοποίησης – Παραμέλησης των Παιδιών: http://ich-mhsw.gr/

Πηγή: USA TODAY, 01/07/2012, Image
thestorkmagazine 
Μετάφραση: Στέλιος Παπαβέντσης
Παιδίατρος, MRCPCH, DCH, IBCLC Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας | pediatros-thes.gr

Διαβάστε επίσης:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *