Μειώθηκαν οι μητρικοί θάνατοι κατά την κύηση και τον τοκετό

Μειώθηκαν οι μητρικοί θάνατοι κατά την κύηση και τον τοκετό

Ο αριθμός των μητρικών θανάτων μειώθηκε κατά 47% από το 1990 εώς το 2010

Ο αριθμός των γυναικών που χάνουν τη ζωή τους παγκοσμίως εξαιτίας περιπλοκών στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού, μειώθηκε σχεδόν κατά το ήμισυ, ανακοίνωσε το Ταμείο του ΟΗΕ για τον Πληθυσμό (UNFPA). 

«Αυτό δείχνει ότι οι αυξημένες προσπάθειες των χωρών που υποστηρίζουν το UNFPA, αποδίδουν», δήλωσε ο διευθυντής της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ, Μπαμπατούντε Οζοτιμεχίν.

«Όμως, δεν μπορούμε να σταματήσουμε εδώ. Το έργο μας πρέπει να συνεχιστεί για να γίνει κάθε εγκυμοσύνη επιθυμητή και κάθε τοκετός ασφαλής», πρόσθεσε.

Το UNFPA διατυπώνει τις εκτιμήσεις αυτές στην έκθεση Τάση της Μητρικής Θνησιμότητας, στην οποία αναφέρεται ότι ο αριθμός των μητρικών θανάτων μειώθηκε από 543.000 το 1990 σε 287.000 το 2010, μείωση κατά 47%, σε σχεδόν όλες τις περιοχές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των υποσαχάρειων χωρών.

Η UNFPA διαθέτει σημαντικά προγράμματα για τον οικογενειακό προγραμματισμό και την αναπαραγωγική υγεία των γυναικών.

Σύμφωνα με την έκθεση, μια γυναίκα πεθαίνει κάθε δυο λεπτά από επιπλοκές που συνδέονται με την κύηση, όπως μολύνσεις και υψηλή αρτηριακή πίεση, σοβαρή αιμορραγία κατά τον τοκετό και επίσης στη διάρκεια αμβλώσεων που γίνονται υπό επισφαλείς συνθήκες.

Βάσει των στοιχείων της έκθεσης, το 99% των μητρικών θανάτων σημειώνονται στις αναπτυσσόμενες χώρες και οι περισσότεροι από αυτούς θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.

Ο Οζοτιμεχίν τόνισε ότι το 2010 η Ινδία ήταν η χώρα το μεγαλύτερο αριθμό μητρικών θανάτων στον κόσμο, συνολικά 56.000. Ακολουθούσαν η Νιγηρία με 40.000 θανάτους, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό με 15.000 θανάτους, το Πακιστάν με 12.000 θανάτους, το Σουδάν με 10.000, η Ινδονησία με 9.600, η Αιθιοπία με 9.000, η Τανζανία με 8.500, το Μπανγκλαντές με 7.200 και το Αφγανιστάν με 6.400.

Το γνωστό με την ονομασία Στόχοι Ανάπτυξης της Χιλιετίας πρόγραμμα του ΟΗΕ, έχει απευθύνει έκκληση για μείωση κατά 75% ως το 2015 του ποσοστού της μητρικής θνησιμότητας σε σχέση με το ποσοστό του 2000, όταν υιοθετήθηκε το πρόγραμμα αυτό. Άλλοι στόχοι του προγράμματος ως το 2015 είναι μεταξύ άλλων είναι ο περιορισμός της μετάδοσης του ιού HIV και το τέλος της απόλυτης φτώχειας

Image: huffingtonpost, Πηγή: ΑΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *