Αντιυπερτασικό φάρμακο και θηλασμός

Απαντά η Ειρήνη Παφίτη-Δημητρίου
Παιδίατρος MB ChB MRCPCH
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Θηλάζω αποκλειστικά εδώ και 5 μήνες.
Λόγω υπέρτασης τόσο στην εγκυμοσύνη όσο και στο θηλασμό έπαιρνα το DOPEGYT. Όμως η πίεσή μου ανέβηκε αρκετά και ο καρδιολόγος μου έκρινε πως το dopegyt δεν με καλύπτει πλέον και πρέπει να αλλάξω φάρμακο και να πάρω το lebivon. Είδα ωστόσο στο elactancia ότι το συγκεκριμένο φάρμακο είναι risk 2.

O γιατρός λέει ότι δεν μπορώ να πάρω εναλλακτικό και ότι στην περίπτωση μου όλα τα εναλλακτικά είναι στο ίδιο level. Ωστόσο υποστηρίζει ότι δεν επηρεάζει το μωρό τοξικά. Το μόνο που πρέπει να κοιτάξω είναι μήπως του ρίξει τους παλμούς.

Εγώ έχω αρχίσει να φοβάμαι, αφήστε που δεν μου είναι εύκολο να παρακολουθήσω τους παλμούς του. Δεν μπορώ καν να βρω το σφυγμό γιατί το μωρό κινείται συνεχώς και το κεφαλάκι του το κολλάει στο στήθος.

Το φάρμακο το άρχισα χθες και αυτό που κάνω είναι να θηλάζω πριν πάρω το φάρμακο το πρωί και μετά το βράδυ που έχουν περάσει αρκετές ώρες (τουλάχιστον 10) από τη λήψη του φαρμάκου ώστε να έχει περάσει η επίδραση του (τουλάχιστον στο 1/2 κατά το lactancia).

Στο ενδιάμεσο δίνω γάλα από την τράπεζα ενώ πρωί βράδυ 1 ώρα μετά το θηλασμό αντλώ κιόλας για να αναπληρώνω τα αποθέματα. Στο ενδιάμεσο κάνω μαλάξεις και αφαιρώ γάλα με το χέρι για να υπάρχει ερεθισμός του στήθους.

Ποια η γνώμη σας; κάνω καλά; έχει νόημα αυτό που κάνω ή μήπως βάζω σε κίνδυνο το μωρό μου έτσι και αλλιώς οπότε να κάνω τελικά αποθηλασμό; Και εάν ναι ποια είναι η καλύτερη χρήση της τράπεζας; μαζί με συμπλήρωμα για μεγαλύτερο διάστημα ή αποκλειστική της χρήση για μικρότερο;

Θα εκτιμούσα τη γνώμη σας γιατί είμαι πολύ προβληματισμένη και απογοητευμένη με τις εξελίξεις. Ήθελα να συνεχίσω το θηλασμό για όσο θέλει το μωρό.

Έλσα Π., Αθήνα

26/06/2012

Αγαπητή Έλσα,
Μπράβο σου που το παλεύεις τόσο πολύ με το θηλασμό.

Εγώ θα έδινα μια πολύ πιο απλή λύση. Ζήτησε από το γιατρό σου να σου δώσει propranolol ή labetalol που είναι στην ίδια κατηγορία αλλά πιο ασφαλή για το μωρό και τότε δεν θα χρειαστεί να μπεις σε αυτή τη διαδικασία. Θα μπορέσεις να θηλάζεις κανονικά.

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *