Γιατί ενώ πεινάει δεν θηλάζει και κλαίει;

Γιατί ενώ πεινάει δεν θηλάζει και κλαίει;

Απαντά η Ειρήνη Παφίτη-Δημητρίου
Παιδίατρος MB ChB MRCPCH
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Εδώ και 2 μέρες η μπέμπα μου δεν τρώει σχεδόν καθόλου. Ενώ γκρινιάζει επειδή πεινάει, μόλις την βάζω στο στήθος θηλάζει το πολύ για ένα λεπτό και μετά σταματάει και αρχίζει να σφίγγεται και να κοκκινίζει και μετά να κλαίει και δεν σταματάει με τίποτα, μόνο μετά από κανένα μισάωρο βόλτα και αγκαλιά.

Και πριν το έκανε αυτό αλλά μόλις έκανε κακά της ηρεμούσε και συνέχιζε το φαγητό. Τώρα ακόμα και να κάνει κακά της δεν ηρεμεί με τίποτα και συνεχίζει και κλαίει. Επίσης κάνει ότι ψάχνει το στήθος και μόλις το πιάσει κλαίει ακόμα χειρότερα. Μόνο στις 6 το πρωί τρώει κανονικά και ήρεμα μετά από 5 ώρες χωρίς γουλιά. Όλη την άλλη μέρα μόνο όπως σας είπα.

Έχω δοκιμάσει να της δώσω το γάλα μου και σε μπουκάλι αλλά κάνει ακριβώς τα ίδια. Τέλος αναφέρω ότι έχω κόψει τα γαλακτοκομικά γιατί είχε εμφανίσει διάρροιες στην 2η εβδομάδα και το μόνο που παίρνω από την αρχή είναι συμπλήρωμα ασβεστίου. Δεν τρώω πράσινα γιατί φοβάμαι. Το μόνο διαφορετικό είναι ότι έφαγα 5-6 φουντούκια πριν από 2 μέρες. Αλλά δεν θα είχε περάσει η επιρροή;

Δεν ξέρω τι να υποθέσω. Βέβαια λερώνει και βρέχει τις πάνες κανονικά ακόμα. Δεν έχει πυρετό (36,7) ούτε μυξούλες. Τι να κάνω; Μήπως δεν θέλει το γάλα μου; Είμαι στα πρόθυρα νευρικής κρίσης

Μπέτυ Π., Τρίκαλα

03/05/2012

Αγαπητή Μπέτυ
Μπραβο που θηλάζεις αποκλειστικά.

Οι λόγοι που κάποιο μωρό μπορεί να αντιδρά με αυτό τον τρόπο είναι διάφοροι. Το γαστροκολικό αντανακλαστικό είναι ένα από αυτά. Μόλις δηλαδή αρχίσει να τρώει το μωρό, αρχίζει να έχει έντονη κινητικότητα το έντερο και να πονάει. Σε αυτή την περίπτωση το μωρό πρέπει να το κρατήσεις όρθιο και να περιμένεις να ηρεμήσει λυγίζοντας τα ποδαράκια κάτω από την κοιλιά.

Ο άλλος λόγος είναι αν έχεις πολύ γρήγορη ροή να σταματάει για να πάρει ανάσα, αλλά έτσι κανονικά θα έπρεπε να ξαναπαίρνει το στήθος αμέσως μετά. Ο άλλος λόγος είναι γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση αλλά δεν έγραψες να βγάζει γάλα, φυσικά πάλι μπορεί να έχει παλινδρόμηση και πρέπει να το δείτε με το γιατρό σας.

Τελικά όμως αφού το μωράκι σου κάνει κανονικά κενώσεις και ούρα τότε σημαίνει ότι τρώει κανονικά αλλά καλό θα ήταν να την ξαναζυγίσεις.

Επίσης μπορεί αυτό που περνάτε να είναι μια απεργία θηλασμού που συμβαίνει καμιά φορά και αυτό θα εξηγούσε και το ότι τρώει καλύτερα στις 6 το πρωι. Δοκίμασε επαφή skin-to-skin με το μωράκι σου και μην προσπαθήσεις να τη βάλεις στο στήθος, άσε την να το ψάξει μόνη της ενώ είναι ξαπλωμένη μπρούμυτα πάνω σου και εσύ κάθισε μισοξαπλωμένη στο κρεβάτι με λιγη κλήση και πολύ υπομονή.

Καλή επιτυχία

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Διαβάστε επίσης:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *