Στην επαρχία τα παιδιά έχουν καλύτερη διατροφή

Στην επαρχία τα παιδιά έχουν καλύτερη διατροφή

Καλύτερη η διατροφή των παιδιών που ζουν στην επαρχία

Στην επαρχία τα παιδιά εξακολουθούν να τρέφονται υγιεινά ακολουθώντας την μεσογειακή διατροφή. Και μάλιστα σε μία περίοδο όπως η προεφηβεία, όπου η σωστή διατροφή είναι εξαιρετικά σημαντική για την μετέπειτα υγεία τους.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από σχετική έρευνα που διενήργησε η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας (Τμήμα Δημόσιας Υγιεινής) της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας σε σχέση με τις διατροφικές συνήθειες αλλά και τον τρόπο ζωής των μαθητών των σχολείων της Λάρισας που είναι στην προεφηβική ηλικία.

Η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε σε 26 από τα 38 δημοτικά σχολεία του Δήμου Λάρισας, όπου μοιράσθηκαν ερωτηματολόγια σε τυχαίο δείγμα 743 παιδιών της έκτης τάξης του δημοτικού, ενώ απαντήθηκαν τα 483. Πιο συγκεκριμένα, σκοπός της εργασίας ήταν η καταγραφή των διατροφικών συνηθειών παιδιών της έκτης δημοτικού στο Δήμο Λάρισας, κατά το σχολικό έτος 2010-2011.

Το ερωτηματολόγιο, εκτός από τα δημογραφικά χαρακτηριστικά, περιλάμβανε ερωτήσεις για τις διατροφικές συνήθειές του και τις γνώσεις του πάνω στη διατροφή.

Επισημαίνεται πως το 95% των παιδιών που απάντησαν είχαν την ελληνική εθνικότητα, ενώ το 54,9% των παιδιών ήταν κορίτσια.

Συγκεκριμένα, από το σύνολο των παιδιών που συμμετείχαν, το 10% ήταν υπέρβαρα και το 5,4% παχύσαρκα. Το 67,8% των παιδιών δήλωσε ότι παίρνει πρωινό σχεδόν καθημερινά και είναι κυρίως γάλα, νιφάδες καλαμποκιού ή φέτα με μαρμελάδα ή πραλίνα φουντουκιού.

Το 42,5% δήλωσε ότι τρώει δεκατιανό 3-5 φορές/εβδομάδα.

Το 50% των παιδιών δεν προμηθευόταν το δεκατιανό τους από το κυλικείο. Αυτό σημαίνει ότι το έφερνε κυρίως από το σπίτι και ήταν συνήθως τοστ, κέικ, κουλουράκια, φρούτα κ.α. Το άλλο 50% προμηθευόταν το δεκατιανό του από το κυλικείο και ήταν κυρίως κουλούρι ή τοστ.

Το 66,4% δήλωσε ότι τρώει βραδινό σχεδόν καθημερινά. Το 100% των παιδιών δήλωσε ότι δεν πίνει καφέ ή αλκοόλ. Τέλος, το 53,6% δήλωσε ότι νομίζει πως γνωρίζει του βασικούς κανόνες της ισορροπημένης διατροφής. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι το 68% των μαθητών δήλωσε ότι αθλείται συχνά (3-5 φορές την εβδομάδα).

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την έρευνα, το σωματικό βάρος των παιδιών που μελετήθηκαν εντάσσεται στα φυσιολογικά πλαίσια, ενώ οι διατροφικές τους συνήθειες χαρακτηρίζονται γενικά καλές. Φαίνεται πως στην επαρχία ακολουθείται ακόμη το μεσογειακό μοντέλο διατροφής.

Πηγή: myhnews, Image: chicagonow

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *