ΚΥΠΡΟΣ: Παιδικές τροφές μολυσμένες με το φονικό βακτήριο Σακαζάκι

ΚΥΠΡΟΣ: Παιδικές τροφές μολυσμένες με το φονικό βακτήριο Σακαζάκι

Σάλος με παιδικά τρόφιμα που περιείχαν το θανατηφόρο μικρόβιο Σακαζάκι
και διοχετεύτηκαν στην κυπριακή αγορά

Κόκκινος Συναγερμός σήμανε στις Υγειονομικές Υπηρεσίες τις Κύπρου, όταν μετά από έλεγχο σε παιδικές τροφές στις αποθήκες του αεροδρόμιου Λάρνακας ανακαλύφθηκε το φονικό εντεροβακτήριο Σακαζάκι.

Χάριν στην έγκαιρη επέμβαση των υγειονομικών υπηρεσιών που εντόπισαν το βακτήριο το οποίο μπορεί να προκαλέσει το θάνατο στο 50% των περιπτώσεων… απετραπήκαν τα χειρότερα.

Το εντεροβακτηρίδιο Σακαζάκι θεωρείται από τα πιο επικίνδυνα και οι ειδικοί το αποκαλούν “φονικό μικρόβιο” αφού προκαλεί μηνιγγίτιδα στα βρέφη. Μάλιστα είναι το μοναδικό μικρόβιο για το οποίο η Παγκόσμια Οργάνωση Ασφάλειας Τροφίμων απαιτεί τη λήψη 40 δειγμάτων προκειμένου να ανιχνευθεί.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός ήδη, έβγαλε αυστηρή οδηγία σε όλες τις χώρες για να ελέγξουν και να προλάβουν παρόμοια περιστατικά. Σημειώστε ότι το φονικό αυτό μικρόβιο έστειλε στον τάφο βρέφη στην Κίνα και στη Γαλλία προ διετίας, αφού βρέθηκε στο παιδικό γάλα.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο υπουργός Υγείας, Σταύρος Μαλάς, μέχρι στιγμής έχουν διενεργηθεί δύο έλεγχοι. Ο πρώτος έλεγχος έχει ολοκληρωθεί και αφορούσε συγκεκριμένη παιδική τροφή ισραηλινής προέλευσης, η οποία εισάγεται από τη Ρωσία. Στην εν λόγω τροφή εντοπίστηκε βακτηρίδιο, το οποίο είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε, «έγινε έλεγχος στα υπόλοιπα έξι σκευάσματα τα οποία εισάγει η συγκεκριμένη εταιρεία, τα οποία διατίθενται μόνο από ένα κατάστημα στη Λεμεσό».

Ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι «το προκαταρκτικό αποτέλεσμα από το δεύτερο δείγμα που λήφθηκε από το Γενικό Χημείο του Κράτους φαίνεται να είναι θετικό ως προς το υπό αναφορά επικίνδυνο βακτηρίδιο».

«Από τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας, φαίνεται πως έχει διατεθεί σε καταναλωτές περιορισμένος αριθμός σκευασμάτων τα οποία περιέχουν το βακτηρίδιο. Οι υπηρεσίες μας προσπαθούν να εντοπίσουν τους καταναλωτές που το αγόρασαν», πρόσθεσε ο κ. Μαλάς.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους προβαίνουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία της δημόσιας υγείας, διαβεβαίωσε ο Υπουργός Υγείας.

Σημειώνεται πως στο παρελθόν υπήρξαν και άλλα κρούσματα παιδικών τροφών που εμπεριείχαν αυτό το βακτηρίδιο και κυκλοφορούσαν ελεύθερα στην κυπριακή αγορά, χωρίς ευτυχώς θύματα.

Ποιες είναι οι μολυσμένες τροφές που εντοπίστηκαν στην Κύπρο

Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας καλούν τους γονείς που πιθανό να έχουν στην κατοχή τους τα πιο πάνω προϊόντα όπως αποφύγουν τη χρήση τους και να τα επιστρέψουν στο χώρο από τον οποίον τα έχουν αγοράσει.

Σύμφωνα με τις έρευνες που έχουν διενεργηθεί από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες, έχουν διανεμηθεί μόνο μικρές ποσότητες, αποκλειστικά από το κατάστημα της εταιρείας με την επωνυμία Baby Premium, που βρίσκεται στη Λεωφόρο Γεωργίου Α΄4Β, (Ποταμός Γερμασόγειας) Λεμεσός.

Σημειώνεται ότι δείγματα των εν λόγω προϊόντων βρίσκονται στο Γενικό Χημείο του Κράτους και οι εργαστηριακές εξετάσεις συνεχίζονται.

Υπενθυμίζεται ότι οι τροφές εισήχθησαν αεροπορικώς από τη Ρωσία και είναι ισραηλινής κατασκευής και προέλευσης. Επειδή ακριβώς προέρχονταν από χώρα εκτός Ευρώπης, λήφθηκαν δείγματα και στάλησαν στο Κρατικό Χημείο. Οι αναλύσεις κατέδειξαν την ύπαρξη του θανατηφόρου μικροβίου και ειδοποιήθηκαν αμέσως οι αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες κινητοποιήθηκαν προκειμένου να προλάβουν τη δέσμευση των παιδικών τροφών.
Το κοντέινερ όπου βρίσκονταν τα 120 μολυσμένα τεμάχια περιείχε άλλα έξι προϊόντα για βρέφη, τα οποία έχουν ήδη διατεθεί στην αγορά και οι αναλύσεις κατέδειξαν ότι και αυτά ήταν μολισμένα.

Τι είναι το βακτηρίδιο Σακαζάκι και ποιες ασθένειες μπορεί να προκαλέσει;

Το βακτηρίδιο Σακαζάκι ανήκει στην οικογένεια Enterobacteriaceae. Στην οικογένεια αυτή υπάρχουν πολλά είδη βακτηριδίων που βρίσκονται στο έντερο των ανθρώπων, των ζώων αλλά και το περιβάλλον. Το βακτηρίδιο Σακαζάκι ενοχοποιήθηκε σαν αιτία επιδημιών από μηνιγγίτιδα ή γαστρεντερίτιδα, κυρίως σε βρέφη.

Σε μερικές επιδημίες ποσοστό 20% – 50% των βρεφών που προσβλήθηκαν από τη νόσο πέθαναν. Τα παιδιά που επέζησαν παρουσίασαν μακροπρόθεσμες επιπλοκές και κυρίως από το νευρολογικό σύστημα.

Οι ενήλικες που προβάλλονται από το μικρόβιο περνούν σαφώς πιο ελαφρά την αρρώστια.

Πώς μολύνεται το βρεφικό γάλα ή οι άλλες παιδικές τροφές από το βακτηρίδιο Σακαζάκι;

Βασικά υπάρχουν τρεις τρόποι μόλυνσης των παιδικών τροφών με το βακτηρίδιο Σακαζάκι:

  • α) μέσω της πρώτης ύλης που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του παιδικού γάλακτος
  • β) μόλυνση του γάλακτος μετά την παστερίωση του
  • γ) μόλυνσης του γάλακτος, την ώρα που ετοιμάζεται για να δοθεί στο βρέφος

Το βακτηρίδιο Σακαζάκι έχει εντοπιστεί και σε άλλα είδη τροφίμων, αλλά μόνο το βρεφικό γάλα έχει συνδεθεί με επιδημίες.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από το βακτηρίδιο Σακαζάκι

Το βακτηρίδιο Σακαζάκι μπορεί να προσλάβει παιδιά και ενήλικες. Τα βρέφη (παιδιά ηλικίας κάτω του 1 έτους) όμως, βρίσκονται σε ιδιαίτερο κίνδυνο. Ακόμα περισσότερο κινδυνεύουν οι πιο κάτω ομάδες.

  1. Νεογέννητα (0 έως 28 ημερών), και ιδίως πρόωρα νεογνά, χαμηλού βάρους γέννησης νεογνά.
  2. Ανοσοκατεσταλμένα βρέφη.
  3. Βρέφη των οροθετικών μητέρων (HIV)

Υπάρχουν διεθνή πρότυπα για τα ανώτατα επίπεδα του βακτηρίου στις παιδικές τροφές;

Ο FAO / WHO Codex Alimentarius, είναι διεθνής επιτροπή που θέτει τα διεθνή πρότυπα για τα τρόφιμα. Η επιτροπή αυτή έχει θέσει ανώτατο όριο συγκέντρωσης των Enterobacteriaceae (περιλαμβάνεται και το βακτηρίδιο Σακαζάκι) για να προλαμβάνονται επιδημίες. Φαίνεται όμως ότι το όριο αυτό δεν είναι απόλυτα ασφαλές και επιτροπή εμπειρογνωμόνων εισηγείται στην Codex Alimentarius να αναθεωρήσει τα επίπεδα αυτά.

Τα μωρά που θηλάζουν μπορούν να προσβληθούν από το βακτηρίδιο Σακαζάκι

ΟΧΙ. Κανένα μωρό που θήλαζε αποκλειστικά δεν έχει αρρωστήσει από το βακτηρίδιο Σακαζάκι. Η σύσταση του ΠΟΥ είναι ότι τα βρέφη πρέπει να θηλάζουν αποκλειστικά για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής.

Πηγές: sigmalivepaidiatros

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *