Μετά από 2 χρόνια θηλασμού, θέλω να αποθηλάσω

Μετά από 2 χρόνια θηλασμού, θέλω να αποθηλάσω

Απαντά η Ειρήνη Παφίτη-Δημητρίου
Παιδίατρος MB ChB MRCPCH
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Η κόρη μου είναι 2 ετών και θηλάζει. Το βράδυ κοιμάται μόνο αν την θηλάσω και ξυπνάει 2-3 φορές την νύχτα όπου θα κοιμηθεί μόνο αν την θηλάσω. Εχω επιχειρήσει να την πάρω αγκαλιά για να την κοιμήσω αλλά κλαίει και χτυπιέται. Θελω να την αποθηλάσω. Τί να κάνω;

Να την αφήσω την νύχτα να κλαίει μέχρι να αποκοιμηθεί; Είναι σωστό; Όταν γυρίζω από τη δουλειά, το πρώτο πράγμα που ζητάει είναι να θηλάσει. Να την θηλάζω ή να την αφήνω να κλαίει και να χτυπιέται; Οταν λείπω στη δουλειά, δεν ζητάει να θηλάσει. Να την αφήσω 1 εβδομάδα στην μάνα μου για να ξεμάθει;

Βοηθήστε σας παρακαλώ, ειμαι απελπισμένη.
Δήμητρα Λ., Πετρούπολη

03/04/2012

Αγαπητή Δήμητρα,

Αυτό το σενάριο που περιγράφεις το αντιμετωπίζουμε συχνά με παιδάκια που έχουν τον ύπνο τους συνδιασμένο με το θηλασμό σε βαθμό που δεν μπορούν να κοιμηθούν ξανά όταν γίνει πιο ελαφρυς ο ύπνος, και ψάχνουν το μαστό για να κοιμηθούν.

Ακόμη συμβαίνει αν κάποιο παιδί δεν τρέφεται καλά τη μέρα και χρειάζεται το γάλα για τη διατροφή του. Το ότι το κορίτσι σου θέλει να θηλάσει μόλις σε δει το μεσημέρι είναι φυσικό και εγώ θα έλεγα να απολαμβάνεις αυτή τη στιγμή χωρίς να αγχώνεσαι. Καλό είναι όμως να έχει φάει το φαγητό της πρώτα για να μην της κόβεται η όρεξη για φαγητό.

Σίγουρα σε αυτή την ηλικία αν το παιδί δεν είναι έτοιμο είναι δύσκολος ο αποθηλασμός και καλό είναι να γίνει σταδιακά αν μπορείς. Αφού δεν σε ψάχνει για να θηλάσει όταν λείπεις, τότε ο πιο εύκολος τρόπος είναι για αρχή να λείπεις την ωρα του ύπνου για να μάθει να κοιμάται μόνη της χωρίς όμως κλάματα.

Μπορείς να της εξηγήσεις και σίγουρα να περνάτε όσο περισσότερη ώρα μπορείτε οι δυο σας για να μην νιώσει ότι σε στερείται επειδή σταματά ο θηλασμός.

Δοκίμασε να ασχολείστε με πράγματα που της αρέσουν και δεν μπορούν να γίνουν όταν θηλάζει έτσι ώστε όταν θέλει να θηλάσει και εσύ όχι, να μπορείς να της αλλάξεις θέμα και να πεις, έλα τώρα κούκλα  μου να κάνουμε τις χειροτεχνειες μας και μετά θηλάζουμε!

Ακόμη να της δίνεις συχνά αλλα σνακ και φαγητό για να μην πεινάει.

Καλή επιτυχία.

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Διαβάστε επίσης:

2 Σχόλια

  1. Μελίνα πόσο είναι το μωρό σου;
    Θα χρειαστεί να σε βοηθήσει και ο άντρας σου…

  2. Ευχαριστούμε για την απάντηση,
    πώς όμως μπορούμε να βοηθήσουμε ένα μωρό που θηλάζει και έχει συνδέσει τον θηλασμό με τον ύπνο, να κοιμηθεί μόνο του, χωρίς να το ταλαιπωρήσουμε με απαρηγόρητα κλάμματα?κυρίως δε όταν η μητέρα δεν είναι πάντα διαθέσιμη (εργασία).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *