Ροχαλητό και άπνοια ύπνου αιτία υπερκινητικότητας στα παιδιά

Ροχαλητό και άπνοια ύπνου αιτία υπερκινητικότητας στα παιδιά

Τα παιδιά που ροχαλίζουν ή αντιμετωπίζουν άλλες αναπνευστικές δυσκολίες 

κατά
τη διάρκεια της νύχτας, διατρέχουν κίνδυνο εκδήλωσης προβλημάτων συμπεριφοράς


Η άπνοια ύπνου και το ροχαλητό καθιστούν την υπερκινητικότητα πιθανότερη στη μετέπειτα ζωή του παιδιού, υποστηρίζουν οι ερευνητές του Κολεγίου Ιατρικής «Αλμπερτ Αϊνστάιν» στο Πανεπιστήμιο Γιεσίβα της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.

Η Δρ Κάρεν Μπονουκ και οι συνεργάτες της μελέτησαν στοιχεία για περισσότερα από 11.000 παιδιά που ζούσαν στη Μ.Βρετανία και διαπίστωσαν ότι τα προβλήματα ύπνου μπορούν να κάνουν κακό στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο των παιδιών.

Υπολογίζεται ότι ένα στα 10 παιδιά ροχαλίζει συχνά και το 2% έως 4% υποφέρει από άπνοια ύπνου, γεγονός που δείχνει ότι η διαδικασία της αναπνοής διακόπτεται και διαταράσσεται κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου.

Οι διογκωμένες αμυγδαλές ή οι αδενοειδείς αποφύσεις (κρεατάκια) ευθύνονται συνήθως για το ροχαλητό ή την άπνοια ύπνου στα παιδιά.

Στους ενήλικες, οι προαναφερόμενες παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν οξεία υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπεριφορικά προβλήματα όπως το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας είναι συχνότερα στα παιδιά που ροχαλίζουν ή υποφέρουν από άπνοια ύπνου.

Η παρούσα μελέτη είναι αρκετά μεγάλη σε δείγμα και διάρκεια ώστε να καταλήξει σε σαφέστερα συμπεράσματα.

Οι γονείς των παιδιών συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια στα οποία καταγραφόταν τόσο το επίπεδο του ροχαλητού και της άπνοιας μέχρι τον έκτο ή έβδομο χρόνο ζωής του παιδιού, και συγκρίθηκαν με την εκτίμηση της συμπεριφοράς των παιδιών από τους ίδιους τους επιστήμονες.

Η Δρ Μπονουκ εξηγεί ότι τα αναπνευστικά ζητήματα των παιδιών κατά τη διάρκεια του ύπνου σχετίζονταν με 40% έως και 100% περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης νευρο-συμπεριφορικών προβλημάτων, έως και την ηλικία των επτά ετών.

Εκτιμά ότι τα αναπνευστικά προβλήματα μπορεί να προκαλούν τα συμπεριφορικά προβλήματα με διάφορους τρόπους, μειώνοντας την παροχή οξυγόνου προς τον εγκέφαλο, διακόπτοντας την «διορθωτική διαδικασία» του ύπνου ή διαταράσσοντας την ισορροπία της εγκεφαλικής χημείας.

«Μέχρι σήμερα, δεν είχαμε επαρκείς αποδείξεις ότι η διαταραχή της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου προκαλεί προβληματική συμπεριφορά όπως υπερδραστηριότητα. Αλλά η αμερικανική μελέτη δείχνει ξεκάθαρα ότι τα συμπτώματα προηγούνται των προβλημάτων συμπεριφοράς και σαφέστατα προκαλούν τα συγκεκριμένα προβλήματα», υπογραμμίζει η ερευνήτρια.

Πηγή: myhnews, Image: organicsoul

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *