Πληγώθηκαν οι θηλές μου και πονάω. Τί να κάνω;

Πληγώθηκαν οι θηλές μου και πονάω. Τί να κάνω;

Μαία, Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας ΙBCLC

Καλησπέρα,
το κοριτσάκι μου είναι 38 ημερών και θηλάζω αποκλειστικά.

Το πρόβλημα είναι ότι έχω πληγωμένες θηλές, η αριστερή περισσότερο η οποία έχει  έχει ανοίξει στην μέση. Πονάω υπερβολικά και τσούζουν, βάζω γαλατάκι και αερίζω τα στήθη μου.

Γνωρίζω ότι προκύπτει από λάθος πιάσιμο θηλής από το μωρό όμως δεν καταφέρνω να πιάσει σωστά (πιθανολογώ). επίσης το μωρό είναι λαίμαργο και απότομο με αποτέλεσμα στην προσπάθεια μου να τοποθετήσω το μωρό σωστά εγώ να αγχώνομαι και το μωρό να εκνευρίζεται και το αποτέλεσμα πάλι δεν είναι επιθυμητό.

Επίσης όταν είναι η ώρα του να φάει προσπαθώ να μαλακώσω τις πληγές με γάλα ώστε να μπορέσω να ταΐσω με λιγότερο πόνο. Διάβασα ότι οι θηλές δεν πρέπει να έχουν υγρασία, όμως μόνο έτσι είναι μαλακωμένες οι πληγές.

Σημειωτέον ότι το μωρό έχει πάρει επιθυμητό βάρος στην εξέταση που του έγινε.

Παρακαλώ πολύ ενημερώστε με εάν υπάρχει κάποια κρέμα ώστε να επουλωθούν πιο γρήγορα οι πληγές καθώς και εάν γνωρίζετε κάποιον σύμβουλο γαλουχίας στην Δράμα, από δική μου έρευνα δεν μπόρεσα να βρω κάποιον.

Σας παρακαλώ πολύ την απάντηση σας, έχω προσπαθήσει πάρα πολύ και δεν θέλω να σταματήσω τον θηλασμό.

Νικόλ Φ,  Δράμα

16/03/2012
Αγαπητή Νικόλ,
χρειάζεται αρκετή υπομονή και προσπάθεια για να επουλωθούν οι θηλές σου.

Καταρχήν πρέπει να επιβλέπεις προσεκτικά και να διορθώνεις την θέση του μωρού σου στο στήθος. Πρέπει να συλλαμβάνει αρκετό τμήμα τής άλω , αν γλιστράει την ώρα πού θηλάζει και συλλαμβάνει μόνο την θηλή, πρέπει να το διορθώνεις.

Στη συνέχεια καλό είναι να τοποθετείς το μωρό σου στο στήθος πριν κλάψει, όχι δηλαδή εκνευρισμένο, αλλά συνεργάσιμο, ώστε να είναι πιο ήπιο στις θηλαστικές  κινήσεις. Αν κλαίει ηρέμησε το πρώτα και στην συνέχεια τοποθέτησε το στο στήθος.

Μία καλή στάση θηλασμού για καλύτερη επίβλεψη,  είναι τής μπάλας (football),καλό είναι να αλλάζεις στάσεις.

Άφηνε τις θηλές σου να στεγνώνουν στον αέρα, πριν ξεκολλήσεις το στεγνό γάλα από τα ρούχα σου ή το στηθόδεσμο, βρέξε το σημείο με νερό ή μητρικό γάλα και μετά ξεκόλλησε το. Επίσης μην πλένεις το στήθος, πάνω από μία φορά την ημέρα, δεν χρειάζεται, αλλά πλένε τα χέρια σου, συχνά.

Τοποθέτησε στις θηλές επεξεργασμένη λανολίνη, πού δεν χρειάζεται να την ξεπλένεις μετά και μπορείς να θηλάζεις με αυτή άφοβα.

Αν ο θηλασμός παρ’ όλα αυτα είναι επώδυνος, χρησιμοποίησε προσωρινά ψευδοθηλές, αλλά θα πρέπει να αντλείς για 10 λεπτά μετά από κάθε γεύμα. Αν και με τις ψευδοθηλές δέν υπάρχει βελτίωση η τελευταία λύση είναι να αντλείς και να δίνεις το γάλα σου με σύριγγα ή με κυπελάκι.

Σού εύχομαι καλή προσπάθεια!

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Διαβάστε επίσης:

2 Σχόλια

  1. Όλες αυτές είναι συμβατικές λύσεις και σε λίγες περιπτώσεις έχουν αποτέλεσμα. Αν οι θηλές τραυματιστούν, δύσκολα επουλώνονται, αν και η κάθε μητέρα είναι διαφορετική περίπτωση. Θα ήταν πολύ σημαντικό αν γιατροί και σύμβουλοι θηλασμού έψαχναν για ιατρικές και οριστικές λύσεις. Αυτό θα έκανε μεγάλη διαφορά στις μητέρες που προσπαθούν, υποφέρουν οι ίδιες και τα μωρά τους και που βλέπουν τους ειδικούς να μην μπορούν να προσφέρουν ουσιαστικά τίποτα. Αυτά από μια μητέρα που δεν μπόρεσε να βρει λύση μετά από τρεις μήνες προσπάθειας…

  2. Νικόλ καλησπέρα , να σου ζήσει το μωράκι σου και συγχαρητήρια για την προσπάθεια σου. Και στα δύο παιδιά μου είχανε πληγωθεί οι θηλές μου απο τις πρώτες κιόλας ώρες στο μαιευτήριο.Είναι πολύ επώδυνο και δεν μπορείς να νιώσεις τη χαρά του θηλασμού , περνάει όμως σχετικά γρήγορα , σε δέκα ημέρες είχανε επουλωθεί πλήρως και δεν ξαναπληγώσανε απο τότε (θηλάζω 13 μήνες).Αυτό που έκανα ήτανε μετά απο κάθε θηλασμό να αλείφω τις θηλές με γάλα και να τις αφήνω για λίγη ώρα να στεγνώσουν. χρησιμοποίησα και αλοιφή purelan αλλά κυρίως με βοήθησε το γάλα. Με λίγη υπομονή θα χαρείς τον υπέροχο θηλασμό. Καλή τύχη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *