Κοντός χαλινός γλώσσας και δυσχέρεια θηλασμού

Κοντός χαλινός γλώσσας και δυσχέρεια θηλασμού

Παιδίατρος

Γεια σας
Έχω ένα κοριτσάκι 16 ημερών, το οποίο από το νοσοκομείο όπου γέννησα έλαβε μεικτή διατροφή.

Αν και προσπαθούσα να θηλάσω αποκλειστικά λόγω του ότι έμεινε το πρώτο βράδυ 6 ώρες χωρίς φαγητό παρουσίασε υπογλυκαιμία και η παιδίατρος με μάλωσε και έτσι της έδωσαν ξένο γάλα
για τα επόμενα γεύματα μέχρι να ανέβει η τιμή του ζαχάρου.

Εγώ προσπαθούσα σε κάθε γεύμα να τη βάζω στο στήθος αλλά είχε μια δυσκολία η μικρή να πιάσει το στήθος καλά. Το ίδιο έκανα και στο σπίτι που γυρίσαμε αλλά δεν κατάφερα να θηλάσω αποκλειστικά.

Μόλις χτες κατά την πρώτη επίσκεψη στον παιδίατρο μας ανέφερε πως η μικρή έχει κοντό χαλινό γλώσσας και πως αυτό ίσως τη δυσκολεύει στο να θηλάσει σωστά.

Θα ήθελα λοιπόν τη συμβουλή σας πως θα μπορούσα να περιορίσω το συμπλήρωμα και να της δίνω το δικό μου γάλα. Θα βοηθούσε να βγάζω γάλα με το θήλαστρο; Αξίζει να “τάλαιπωρώ” το μωρό και να τη βάζω στο στήθος;

Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας και περιμένω με ανυπομονησία την απάντησή σας τώρα που είναι σχετικά νωρίς και ίσως καταφέρω με τις συμβουλές σας να αυξήσω τη παραγωγή του μητρικού μου γάλακτος.

Μαρία Π., Πάτρα

22/03/2012
Γεια σου Μαρία.
Ζητώ συγνώμη για την καθυστέρηση της απάντησης, ένα τεχνικό πρόβλημα με το internet στην περιοχή μου, μου στέρησε για κάποιες μέρες την δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας.

Διάβασα με προσοχή το μήνυμα σου. Καταρχήν έχεις ένα υγιέστατο κοριτσάκι που αναπτύσσεται φυσιολογικά και η τροφή που παίρνει είναι ικανοποιητική. Απλά πρέπει και μπορείς να ελαττώνεις συνεχώς το ξένο γάλα και να της δίνεις μόνο το δικό σου, γιατί έχετε όλες τις προϋποθέσεις να το πετύχετε αυτό οι δυο σας!

Ακολούθησε την γενική αρχή, το μωρό να μπαίνει στο στήθος όποτε και για όσο αυτό θέλει, είναι ο μόνος τρόπος για να αυξηθεί η παραγωγή του γάλατος σου. Μπορείς κάποιες φορές να κάνεις αντλήσεις με το θήλαστρο και να της δίνεις το δικό σου γάλα για συμπλήρωμα σε δύσκολες στιγμές που ενώ έχει θηλάσει αρκετά και πολύ ώρα, δείχνει πεινασμένη.

Σχετικά με τον χαλινό της γλώσσας κάποια μωρά γεννιούνται με πιο κοντό χαλινό, γεγονός που τα δυσκολεύει να πιάσουν σωστά και καλά το στήθος, κάτι που είναι απαραίτητο για έναν επιτυχημένο και αποτελεσματικό θηλασμό.

Η θεραπεία αυτής της κατάστασης είναι μια πολύ πολύ απλή επεμβασούλα από τον παιδοχειρουργό που τον κόβει και έτσι απελευθερώνει την γλώσσα του μωρού και πλέον μπορεί να πιάνει τον μαστό και σωστά και καλά! (δες παρακάτω ένα πολύ ωραίο βιντεάκι που δείχνει ακριβώς πως το μωρό δυσκολεύεται να θηλάσει εξαιτίας του και πως με αυτήν την πολύ απλή επεμβασούλα απελευθερώνεται η γλωσσίτσα του).

Όμως πρέπει πρώτα να είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει κοντός χαλινός που δυσκολεύει τον θηλασμό και αυτό γίνεται με την καλή κλινική εξέταση από τον παιδίατρο της στοματικής κοιλότητας του μωρού και ΚΥΡΙΩΣ με την παρακολούθηση από τον ειδικό του μωρού την ώρα που θηλάζει ώστε να διαπιστώσει αν πραγματικά ο κοντός χαλινός παρεμποδίζει τον καλό και σωστό θηλασμό.

Αναζήτησε έναν σύμβουλο θηλασμού ώστε να διαπιστώσει εάν πραγματικά ο κοντός χαλινός το εμποδίζει στον θηλασμό και εάν αυτό συμβαίνει πρέπει να γίνει άμεσα η επεμβασούλα αυτή για να έχουμε καλές προϋποθέσεις για έναν επιτυχημένο αποκλειστικό θηλασμό.

Στην διάθεση σου για οτιδήποτε άλλο χρειαστείς.
Καλή επιτυχία!!

Πολύ χρήσιμο βίντεο για το θηλασμό από την πρώτη ώρα αλλά και στη συνέχεια στο σπίτι. Αν δεν εμφανίζονται οι ελληνικοί υπότιτλοι πατήστε το “cc”. Στο 5:35 δείτε για τον κοντό χαλινό γλώσσας.

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Διαβάστε επίσης:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *